Festival med hjerte for verdensfilmen

Det har alltid vært et paradoks at store kontinenter som Afrika, Latin-Amerika og Asia, lager til sammen halvparten av hele verdens filmproduksjoner, men allikevel er det kun et svært begrenset opplag som vises på norske kinoer. Hva var årsaken til dette? spurte de ambisiøse skaperne av Film fra Sør seg: med så stor andel av markedet, hvordan kunne alt være verdt å overse?

Så de startet å grave i de respektive kontinentenes aktuelle arkiver, og som de antok: her var det gull å hente! Med seg på flyet hjem til Norge hadde de derfor nok materiale til en liten prøvevisning for andre likttenkende filmelskere. Påtross av en skandaløs førstevisning hvor filmrullen var smurt i for mye olje, klarte allikevel gruppen på sikt å overbevise daværende kinosjef Ingeborg Moræus Hanssen om at dette var et prosjekt som var en storsatsning verdig.

Med årene har Film fra Sør bare vokst, og trukket til seg store filmkunstnere fra inn- og utland. Festivalen har vært med på å definere grunntanken om noe annet enn Hollywoodfilm i den Norske folkesjela, og vært en milepæl for nyetablerte smalfilmdistributører. Årlig arrangeres filmtekniske workshops for fotografer og regissører med ledende mentorer på området, tidligere har blant andre den Iranske filmgiganten Abbas Kiarostami og fotografen Mark Lee Pin-Bin vært hovedgjester under festivalen. I år er det Raoul Peck som har den posisjonen, og vil avholde blant annet en workshop for dokumentarfilmregissører i tillegg til presentasjon av et stort retrospekt av egen karriere.

 

Studentfestivalen

Alt dette og mye mer er tilrettelagt for din deltakelse, kanskje spesielt om du er student. Programmet strekker seg nemlig over flerfoldige antall av døgnets timer, og på dagtid har festivalen et eget fokus mot undervisning for barn og unge, så vel som de med høyere utdanning. Festivalsjef Lasse Skagen sier følgende til StudentTorget.no om årets tilrettelagte program:

«Vi har formulert et eget studieopplegg for hver enkelt film, som et tilbud til læreren; det kan være om tema som miljøvern, tvangsekteskap eller dobbel identitet. Alt er i samsvar med resten av arrangementets tematiske profil. Filmene vil bli presentert av en invitert person for å sette temaene i et større perspektiv, og vi håper med det å kunne nå ut med et faglig utbytte til studentene, som kan bidra til videre diskusjon og refleksjon.»

Studenttilbudet vil være dagvisninger fra 9.-17. oktober kl 10., 12.30 og 15.00 på Vika Kino. Under disse visningene har festivalen grupperabatter for skoleklasser og studentgrupper på 50 kr per person, som kan fungere godt som tilleggsbibliografi på pensumlisten din, eller i alle fall sette i gang noen tanker omkring vanskelige temaer som står der allerede.

Fokusområdene i år vil være Brasilianske samtidsfortellinger, ung
og nyskapende film fra Mexico, forholdet mellom film og litteratur, musikkdokumentarer og dobbel identitet. Det er med andre ord et omfattende prosjekt som settes til livs andre helgen i oktober, så det er ingen grunn til ikke å kjenne sin besøkelsestid; her finner man noe til alle.

For mer informasjon besøk: www.filmfrasor.no