Å ringe gratis via nettet er i ferd med å eksplodere, vi har sett på noen av mulighetene for å kutte en stor utgiftspost fra budsjettet.

 

 Smarttelefon:


✔Smarttelefon, eller Smartphone, er mobiltelefoner som drives av et operativsystem som lar brukeren installere og kjøre avansert programvare.

✔I tillegg til å kunne ringe og motta samtaler har de en kombinasjon av en eller flere funksjoner som avspilling av musikk, foto, video, internettleser, kart og GPS. En smarttelefon er et eksempel på konvergent teknologi.

Kilde: Wikipedia

For bare noen år siden var det grusomt dyrt å ringe til utlandet, det har internett- og smarttelefonrevolusjonen gjort noe med. Per i dag finnes det nemlig en rekke tjenester som tilbyr brukeren å ringe gratis over en såkalt WiFi-løsning i telefonen. Det vil si at du er tilkoblet internett, og at mottakeren av telefonsamtalen er det samme.

Med utgangspunkt i at de fleste universiteter, utesteder og studenthybler nå er utstyrt med internettoppkobling som studenter kan disponere fritt, har vi testet ut de tjenestene som har ord på seg for å være best. Med disse kan du under visse forutsetninger stryke en stor utgiftspost fra budsjettet.

Disse er:

- Du og den du ringer har en stabil internettoppkobling
- Du og den du ringer har en smarttelefon med operativssystem for Android eller iPhone.

 

 

Gratis til Facebook

 

Vonage Mobile er en mobilapplikasjon laget for begge de mest populære mobilplattformene Android (som omfatter blant annet Samsung, Sony Ericsson, Motorola og HTC) og iPhone, iPad og iPod Touch.

Vonage Mobile lar deg logge inn på din Facebook-konto hvor du kan sjekke hvem av dine venner som også kjører tjenesten samtidig, peke på de, og enkelt ringe. Dette forutsetter at de er online via WiFi eller 3G (mobilnettverk). Er de ikke det har programvaren en smart push-teknologi som sørger for at selv om du ikke er online når du blir oppringt, får du alltid vite at noen har prøvd å nå deg når du logger på igjen.

Tjenesten er gratis, og har raskt rukket å bli meget populær. En av hovedårsakene er at du med denne tjenesten kan nå alle dine Facebook-kontakter verden over. En ulempe som er påpekt fra brukerne er at du ikke kan ta telefonen umiddelbart dersom du har beskyttet den med PIN-kode. Det kan betyr at folk som ringer deg gir opp før du får somlet deg til å taste inn koden og logget deg inn på telefonen.

Applikasjonen finnes i AppStore og Android Market

 

 

Gratis telefon og chat

 

En annen aktør som er blitt populær den siste tiden er TruPhone. Tjenesten er ikke offisielt lansert i Norge enda, men er tilgjengelig og operativ via AppStore og Android Market. Tjenesten virker derfor på alle telefoner med det operativssystemet, samt iPad og iPhone Touch.

TruPhone lar deg ringe gratis over WiFI og 3G på tilsvarende måte som Vonage Mobile, og du kan bruke adresselister fra Google Talk (gmail) eller Skype. I tillegg har programvaren en chatfunksjon som er koblet mot IM, Twitter og Facebook.

 

 

Skype

 

Inntil nylig var Skype den beste applikasjonen for å ringe gratis over nett. Etter at Vonage Mobile kom med sin geniale kobling med Facebook, føles Skype nesten litt tungvinn da man i tilegg må sette opp en egen adresseliste i stedet for å bare klikke i vei i en allerede velfylt venneliste hos Facebook.

Lydkvaliteten man får hos Vonage Mobile er også bedre enn hos Skype, men utviklerne i Skype har gjennom en årrekke gjort websamtaler til inn og utland til en meget billig affære, og vil antakelig videreutvikle denne tjenesten til et konkurransedyktig nivå etter hvert.

Skype har i tillegg den mest velutviklete tjenesten for å ringe fra maskin til maskin over internett, dette har lenge vært den beste måten å ringe gratis over nett, og fungerer glimrende for de som ikke har smarttelefon. Dessverre har Skype kun gjort denne mobilapplikasjonen tilgjengelig for iPhone, noe som naturligvis trekker en del ned med tanke på det økende antall av Android-brukere.

For iPhone-brukere finnes imidlertid applikasjonen i AppStore.