Hvordan kom du frem til at det var til Taipei du ville dra?
Det var absolutt ikke det første stedet som dukket opp i hodet når jeg begynte søknadsprosessen, men etterhvert ble nysgjerrigheten for stor.
Navn: Anne Thi Håndlykken
Alder: 20
Fra: Urke, Møre og Romsdal
Studerer: Bachelor i kinesisk med Kina-studier
Studiested: National Taiwan University i Taipei
Jeg vil tørre å påstå at for nordmenn flest er det veldig lett å velge Kina, fordi det er et stort og noe ukjent land for de fleste, men ettersom læreren min er taiwaneser ble Taipei et mer spennende valg.
Hva er den største forskjellen på å studere i Taiwan og i Norge?
Forskjellen på å studere i Taiwan og Norge er stor, men også overraskende lik på noen områder.
Det er et enormt press på å oppnå gode karakterer, og dersom man ikke gjør det godt nok er det rett på cram school – en type skole som spesialiserer seg i å forbedre resultater, spesielt før opptakseksamener for universitetet.
En annen ting, er det utrolige mangfoldet av kulturer, slik at man får litt andre innspill enn man ville gjort ellers i en forelesning bestående av bare nordmenn.
Man møter også på et par stereotypier som en må avlive i blant, men jeg liker at studenter flest drømmer om å sove med åpne øyne!
Fortell litt om studiet og undervisningen?
Jeg fokuserer på kinesisken, og har derfor valgt å utveksle et halvt år mer enn normalt i anbefalt studieløp. Dette betyr at jeg er nødt til å velge fag som jeg ellers hadde lest hjemme i Norge, men det går helt fint.
Jeg studerer på National Taiwan University og fulltid på Chinese Language Division - en selvstendig språkinstitusjon som ligger på campus.
Hver dag studerer jeg 3 timer kinesisk, pluss de fagene jeg selv har valgt på universitetet.
Det er slitsomt, fordi det forventes at vi holder presentasjoner, leverer lekser, møter opp og øver til ukentlige prøver som en del av den endelige karakteren. Det er ikke rom for det klassiske skippertaket før avgjørende eksamen, men jeg føler at jeg lærer mer på denne måten.
Om du ønsker å studere flere timer utover den generelle undervisningen i kinesisk, kan du betale ca. 10.000 kr i skolepenger for språkskolen. Jeg betaler ca 200 kr i skolepenger til universitetet, fordi dette er en bilateral avtale mellom Universitetet i Oslo og National Taiwan University.
Hvordan er en vanlig studiedag for deg?
Jeg har mye frihet til å forme min egen studiehverdag, men en vanlig studiedag for meg begynner med å presse seg inn på metroen i de tidlige morgentimer, mens magen rumler pinlig høyt.
Videre løper jeg kjapt innom 7/11, hvor jeg plukker med meg noe som ligner frokost og bestiller en kopp svart te-latte.
Mine korte ben rasker avgårde til CLD hvor jeg har 3 timer kinesisk, før jeg tusler av gårde for å begynne på lekser og spise lunsj.
Noen dager har jeg undervisning på universitetet, men hvis ikke bruker jeg tiden på lekser eller lese pensum. Det går mye tid til lekser.
På kvelden har jeg alltid tid til å rusle på nattmarked, henge med venner eller lese på en café.
Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Taiwan?
Dette er første gangen jeg studerer i utlandet, så jeg er veldig imponert over hvor praktisk alt er. Men noen ganger møter man på ukjente utfordringer i forhold til skole, bolig eller visum, og da er det veldig kjedelig å skulle løse problemet med noen som er veldig tradisjonelle i tenkemåten og lite behjelpelige.
Taiwanesere generelt er veldig entusiastiske og villige til å hjelpe, og jeg har verdens snilleste utleier, men når det virkelig gjelder er det kjedelig å bli avvist i døren.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?
Prisnivået varierer etter vare- og service, men prisnivået er mye lavere enn i Norge.
Å bo i dublett på skolens område, kan være så billig som 1300 kr,- alt inkl. i måneden, eller den doble prisen for enmannsrom.
Utenfor skolen ligger prisen på ca 2500 kr for et rom i kollektiv eller en delt to-roms leilighet.
Å ta metroen fra ende til ende koster ikke mer enn 11 kr, og du får rabatt med student-ID (som også kan brukes til å betale i alle forretninger!).
Du kan plukke deg middag til ca. 35 kr på en variert buffet, eller enda billigere om du spiser i kantina.
Det er altså ikke tvil om at det er penger å spare ved å studere i Taipei enn i Norge!
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Er det innafor å si at jeg ligger hjemme og forbereder til neste dag?
Det er uendelig med nattmarkeder, kjøpesentre og nattklubber, men når man står opp tidlig og sitter med lekser hele dagen, frister det ikke å presse seg gjennom folkemengdene. Befolkningstettheten er til å ta og føle på!
Men når universitetet og språksenteret en sjelden gang i århundret har koordinert feriene sine, så hopper jeg på første fly til et nærliggende land. Det finnes rimelige billetter til you name it, så her er det egentlig bare budsjettet og reiselysten som avgjør.
Hvordan er studentmiljøet der?
Studentmiljøet er mangfoldig! Man heier på hverandre og stiller opp dersom det skulle være noe.
Det er bratt læringskurve i kinesisk, men klassekameratene er absolutt en ressurs for en mer spennende vei til målet!
Det er mange ulike kulturer og mennesker, men en lærer seg å samarbeide og sette pris på forskjellene.
På universitetet er det mer enn 300 studentforeninger, og det er alltids rom for utlendinger som kan engelsk og vil øve kinesisken sin!
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?
National Taiwan University flagger seg selv som det beste offentlige universitetet i Taiwan, og det er en prestisje å studere her. Kvaliteten på undervisningen er utrolig god, og professorene tar opp aktuelle problemstillinger.
Det er utrolig spennende å være her, fordi Kina er et satsningsområde for Norge som reisemål, og de enorme mengdene sjømat vi eksporterer hvert år.
Asia som region er utrolig spennende, og man tilegner seg unik kompetanse ved å studere i utlandet.
Om du ikke er klar for et helt år i utlandet, tilbyr National Taiwan University fire ukers-sommerskole som får støtte av Lånekassen.
Videre kan det nevnes at, uavhengig om du selv mener Taiwan er et land eller ei (Folkerepublikken Kina anerkjenner ikke Taiwan - red. anm.), så:
1) ikke møt opp på den kinesiske ambassade, og
2) vær ute i god tid med visumsøknad.
Representasjonskontoret for Taiwan i Oslo er veldig behjelpelige med alle spørsmål en skulle ha! Det er også her du søker om Huayu-stipendet, som er statsstipend fra Taiwan.
Men jeg hører rykter om at Taiwan ønsker å kutte ned antall kontorer, og at kontoret i Norge er blant ett av flere som ryker.
Har du muligheten til å reise, så er det ikke grunn til å tvile. Det er en utrolig fin opplevelse, og du lærer så utrolig mye du ellers ikke ville lært!