(StudentTorget.no):

Har du lyst til å kombinere reising med jobb i sommer? Her er ti gode tips til deg som drømmer om sommerjobb i et annet land. Det er ennå ikke for sent å søke.

 

1. Kontakt en organisasjon

Det finnes flere organisasjoner og nettportaler som formidler sommerjobber i utlandet. Nordjobb hjelper deg som ønsker å reise til et annet land i Norden, mens Eures er NAVs avdeling for sommerjobber i hele Europa.

For deg som ønsker å reise enda lenger tilbyr IAESTE sommerjobber over hele verden, og dersom du syns det virker spennende å jobbe på summer camp i USA bør du kontakte Camp America eller Explore.

Det er lurt å sjekke opp hvilken organisasjon som passer best til dine ønsker; noen har søknadsfrist allerede i mai, mens gjennom andre kan du søke helt til slutten av juni. Det er også stor forskjell på hva de forskjellige er behjelpelige med, noen inkluderer bosted og måltider i jobbene, mens andre kun formidler stillinger. 

 
2. Søk i god tid

Arbeidsledigheten i Norge er av de laveste i verden, og det kan derfor være vanskeligere å få seg sommerjobb i utlandet enn det vi er vant til her i Norge. Vær derfor tidlig ute slik at du har mulighet til å kapre den sommerjobben du ønsker deg.


 

3. Lær språket

Det er en fordel å kunne både snakke og forstå språket der du ønsker å jobbe, eller å være god i engelsk dersom dette er mye brukt. I en søknadsprosess vil du stille sterkere, og når du eventuelt kommer frem til ditt arbeidsland er det lettere å komme inn i både jobben og omgivelsene dersom du behersker språket. Det finnes mange språkkurs du kan ta i Norge før du reiser.

Her er en oversikt over noen av dem:

Goethe Instituttet:
Det franske kultursenter:
British Council:
Det italienske kulturinstitutt:
Norsk-Spansk kultursenter:
Fremmedspråksenteret:

På disse nettsidene finnes diverse språktester for deg som vil teste hvor godt du behersker utvalgte språk:

www.ef.com/master/tests
www.englishtown.com (krever registrering)

 

LES OGSÅ: GRATIS SPRÅKSTUDIER I UTLANDET

 

4. Gjør deg kjent med landet

Selv om det kan være spennende å utforske et nytt land når man faktisk er der, kan det være lurt å finne ut visse ting på forhånd. Det finnes mange bøker og nettsider som gir deg informasjon om det landet du ønsker å jobbe i, og det kan være en fordel å ha noe kunnskap om landet før man drar. Hvis du vet litt om kultur, klesoder samt andre regler og normer vil du lettere få innpass i det aktuelle landet.


 

5. Avtal på forhånd

Det er viktig å ha konkrete avtaler med din arbeidsgiver på forhånd. Lønn, arbeidstider og andre vilkår bør avtales før jobbstart. I tillegg er det lurt å finne ut hvordan skatteforholdene i landet er og andre avgifter som eventuelt vil foreligge.

 

6. Skaff tillatelser i tide

Få en oversikt over eventuelle tillatelser du behøver for å arbeide i det utvalgte landet, slik som visum eller lignende. Det er lurt å skaffe seg disse i god tid før du skal reise slik at det ikke blir problemer i forkant av turen eller ved ankomst. De forskjellige organisasjonene eller nettportalene vil hjelpe deg med dette, men dersom du reiser på egenhånd er det din oppgave å finne ut og ordne dette.

 

7. Ta kontakt med andre

Hvis du ønsker litt mer informasjon om stedet du skal jobbe, arbeidsgiveren din eller arbeidsoppgave, kan det være lurt å snakke med noen som har vært ved samme arbeidsplass tidligere og som har erfaring derfra. Naturligvis har alle forskjellige opplevelser av slike erfaringer, men da kan du i det minste få noen personlige synspunkter på deres tid ved ditt nye arbeidssted. Ved å ta kontakt med din jobbformidler kan de hjelpe deg å komme i kontakt med tidligere arbeidstakere.


 

 

8. Sjekk ut din arbeidsgiver

Det kan være både lurt og betryggende å sjekke opp arbeidsgiveren du har fått før du reiser. For å vite om stedet og dine overordnede er seriøse, kan du kontakte NAV som har oversikt over mange av arbeidsstedene i Europa. Dersom du skal jobbe utenfor Europa og ikke søker gjennom en nettportal, bør du ha en klar kontrakt med arbeidsgiver på forhånd og prøve å lese litt om firmaet eller personen, slik at du vet hva du går til.

 

9. Skriv en utfyllende CV

Prøv og inkluder alt du mener er relevant for både stillingen og deg som person på din CV. Det er lurt å ha en ferdig CV som du kan sende til eventuelle arbeidsgivere dersom dette ikke ordnes gjennom en nettportal eller organisasjon. Det vil virke imponerende å levere en søknad på landets eget språk, men dersom du ikke har mulighet til dette er det beste å skrive den på engelsk.

 

10. Fokuser på opplevelsen

En grunn til at det å jobbe utenlands om sommeren ikke er så vanlig blant nordmenn, er at vi har så gode lønninger i Norge. Nesten uansett hvor du drar ut i verden for å jobbe, vil lønningene være dårligere enn det du ville mottatt hjemme. Derfor er det viktig at du ikke reiser for pengene sin del, men at du er mer opptatt av å få erfaring og opplevelser samtidig som du jobber.


 

LES OGSÅ: Slik finner du de skjulte sommerjobbene

 

Kilder: IAESTE, Nordjobb, NAV, Explore, Camp America