Har du lyst til å kombinere reising med jobb i sommer? Her er ti gode tips til deg som drømmer om sommerjobb i et annet land. Det er ennå ikke for sent å søke.

 

1. Kontakt en organisasjon

Det finnes flere organisasjoner og nettportaler som formidler sommerjobber i utlandet. Nordjobb hjelper deg som ønsker å reise til et annet land i Norden, mens Eures er NAVs avdeling for sommerjobber i hele Europa.

For deg som ønsker å reise enda lenger tilbyr IAESTE sommerjobber over hele verden, og dersom du syns det virker spennende å jobbe på summer camp i USA bør du kontakte Camp America eller Explore.

Det er lurt å sjekke opp hvilken organisasjon som passer best til dine ønsker; noen har søknadsfrist allerede i mai, mens gjennom andre kan du søke helt til slutten av juni.

Det er også stor forskjell på hva de forskjellige er behjelpelige med, noen inkluderer bosted og måltider i jobbene, mens andre kun formidler stillinger. 

 

2. Søk i god tid

Arbeidsledigheten i Norge er av de laveste i verden, og det kan derfor være vanskeligere å få seg sommerjobb i utlandet enn det vi er vant til her i Norge.

Vær derfor tidlig ute slik at du har mulighet til å kapre den sommerjobben du ønsker deg.


 

3. Lær språket

Det er en fordel å kunne både snakke og forstå språket der du ønsker å jobbe, eller å være god i engelsk dersom dette er mye brukt.

I en søknadsprosess vil du stille sterkere, og når du eventuelt kommer frem til ditt arbeidsland er det lettere å komme inn i både jobben og omgivelsene dersom du behersker språket. Det finnes mange språkkurs du kan ta i Norge før du reiser.

Her er en oversikt over noen av dem:

 

På disse nettsidene finnes diverse språktester for deg som vil teste hvor godt du behersker utvalgte språk:

LES OGSÅ: Slik finner du sommerjobb i siste liten

 

4. Gjør deg kjent med landet

Selv om det kan være spennende å utforske et nytt land når man faktisk er der, kan det være lurt å finne ut visse ting på forhånd.

Det finnes mange bøker og nettsider som gir deg informasjon om det landet du ønsker å jobbe i, og det kan være en fordel å ha noe kunnskap om landet før man drar. Hvis du vet litt om kultur, kleskoder samt andre regler og normer vil du lettere få innpass i det aktuelle landet.

LES OGSÅ: Sommer jobb og arbeidskontrakt: Husk dette!

 

5. Avtal på forhånd

Det er viktig å ha konkrete avtaler med din arbeidsgiver på forhånd. Lønn, arbeidstider og andre vilkår bør avtales før jobbstart.

I tillegg er det lurt å finne ut hvordan skatteforholdene i landet er og andre avgifter som eventuelt vil foreligge.


 

6. Skaff tillatelser i tide

Få en oversikt over eventuelle tillatelser du behøver for å arbeide i det utvalgte landet, slik som visum eller lignende.

Det er lurt å skaffe seg disse i god tid før du skal reise slik at det ikke blir problemer i forkant av turen eller ved ankomst. De forskjellige organisasjonene eller nettportalene vil hjelpe deg med dette, men dersom du reiser på egenhånd er det din oppgave å finne ut og ordne dette.

LES OGSÅ: Min sommerjobb - Jostein lærte mye av sommerjobben i GK

 

7. Ta kontakt med andre

Hvis du ønsker litt mer informasjon om stedet du skal jobbe, arbeidsgiveren din eller arbeidsoppgave, kan det være lurt å snakke med noen som har vært ved samme arbeidsplass tidligere og som har erfaring derfra.

Naturligvis har alle forskjellige opplevelser av slike erfaringer, men da kan du i det minste få noen personlige synspunkter på deres tid ved ditt nye arbeidssted. Ved å ta kontakt med din jobbformidler kan de hjelpe deg å komme i kontakt med tidligere arbeidstakere.

LES OGSÅ: Oda jobber på campingplass

 

8. Sjekk ut din arbeidsgiver

Det kan være både lurt og betryggende å sjekke opp arbeidsgiveren du har fått før du reiser.

For å vite om stedet og dine overordnede er seriøse, kan du kontakte NAV som har oversikt over mange av arbeidsstedene i Europa.

Dersom du skal jobbe utenfor Europa og ikke søker gjennom en nettportal, bør du ha en klar kontrakt med arbeidsgiver på forhånd og prøve å lese litt om firmaet eller personen, slik at du vet hva du går til.


 

9. Skriv en utfyllende CV

Prøv å inkludere alt du mener er relevant for både stillingen og deg som person på din CV.

Det er lurt å ha en ferdig CV som du kan sende til eventuelle arbeidsgivere dersom dette ikke ordnes gjennom en nettportal eller organisasjon.

Det vil virke imponerende å levere en søknad på landets eget språk, men dersom du ikke har mulighet til dette er det beste å skrive den på engelsk.

LES OGSÅ: Studierelevant sommerjobb: Tenk utenfor boksen

 

10. Fokuser på opplevelsen

En grunn til at det å jobbe utenlands om sommeren ikke er så vanlig blant nordmenn, er at vi har så gode lønninger i Norge. Nesten uansett hvor du drar ut i verden for å jobbe, vil lønningene være dårligere enn det du ville mottatt hjemme.

Derfor er det viktig at du ikke reiser for pengene sin del, men at du er mer opptatt av å få erfaring og opplevelser samtidig som du jobber.

Kilder: IAESTE, Nordjobb, NAV, Explore, Camp America