Studenttorget har intervjuet studentpraktikant ved den norske ambassaden i Abu Dhabi, Anders Hjellum.

 

Hvorfor valgte du å søke på stillingen som studentpraktikant?

Jeg valgte å søke på stillingen som studentpraktikant ved en norsk ambassade fordi jeg anser det som meget god erfaring og en unik mulighet til å få innsikt i utenrikstjenestens oppgaver og gjøremål.

 

Utveksling til Abu Dhabi

Navn: Anders Hjellum

Alder: 23

Studiebakgrunn: Sammenliknende politikk ved UiB

Fra: Bergen

Studentpraktikant hos: Royal Norwegian Embassy in Abu Dhabi

 

Abu Dhabi ble et naturlig valg, da jeg allerede har litt erfaring fra å bo og leve i Midtøsten og finner regionen svært spennende og interessant.

Utenrikstjenestens praktikantstillinger ved ambassadene er helt unike for en student som ønsker å få et innblikk i UDs arbeid ved en stasjon.

Før jeg søkte hadde jeg gjort litt forskjellig, med studier i Egypt og arbeid i Burundi, og følte at et studentpraktikantopphold kunne være en fin avslutning før jeg går tilbake til studier igjen.

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut, og hvilke arbeidsoppgaver har du?

En typisk arbeidsdag er en dag tilbrakt på kontoret, hvor jeg leser på ulike politiske saker som er aktuelle for regionen.

Ambassaden i Abu Dhabi har ansvaret for De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait og skriver ukentlig et nyhetsbrev med de viktigste nyhetene fra de tre landene.

Dette kan man si er hovedoppgaven min, samtidig får jeg ved jevne mellomrom forespørsler om å skrive ulike rapporter, alt ettersom hva ambassaden og UD hjemme måtte være interessert i.

Jeg har alt skrevet en rapport om FAEs satsning på ren energi og holder for øyeblikket på med en rapport om den årlige konferansen World Government Summit i Dubai som jeg deltok på forrige helg, hvor fokuset er verdens framtid.

Samtidig må det sies at selv om noen dager ser like ut, får jeg også være med på ulike arrangementer, konferanser og møter som gjør noen dager helt annerledes og meget interessante. Dette er noe av det jeg liker spesielt godt med oppholdet så langt.


 

Hva har du lært av å være studentpraktikant ved ambassaden i Abu Dhabi?

Jeg har nå vært studentpraktikant ved ambassaden i underkant av en og en halv måned og har lært veldig mye forskjellig.

For det første, har jeg lært hvordan jeg skriver nyhetsbrev, som viste seg å være meget forskjellig fra hvordan man skriver akademisk.

For det andre, har jeg lært veldig mye om hvordan den politiske situasjonen er i regionen, samt mye annet gjennom møter og konferanser jeg har deltatt på.

Jeg vil si at det er svært lærerikt og at selv om det finnes noen fokusområder som politikk, klima og diplomati får jeg også innsikt i mange andre saker gjennom jobben.

 

Hva gjør du når du ikke er på jobb?

Når jeg ikke er på jobb har jeg vært en del med andre interns ved de andre lands ambassader, testet ut ulike restauranter, utesteder og sett på en polokamp.

Neste måned arrangerer også sjømannskirken i Dubai ørkenovernatting for nordmenn i FAE, dette planlegger jeg å være med på. Det er samtidig en del kveldsarrangementer via ambassaden som jeg får være med på.

 

Jeg kjøpte meg også en sykkel og har brukt denne litt på strandpromenaden (corniche) til å se meg rundt. Ellers er ikke Abu Dhabi en ideell gå/sykle by og det blir derfor mye taxi, som er ganske billig.

Ettersom jeg bare har vært her i overkant av en måned og siden jeg etter hvert får besøk av venner blir det nok mer aktiviteter fremover.


 

Hvor går veien videre etter endt praktikantopphold?

Veien videre blir nok å ta en master i London, helst i diplomati eller internasjonale relasjoner med fokus på Midtøsten. Ettersom kjæresten min jobber der fast og det begynner å bli på tide å bo litt i samme by.

Ellers er en master eneste riktige valget for meg nå, fordi det har gått et år nå etter fullført bachelor og jeg vil fullføre studiene for godt. Det gjenstår samtidig å komme inn på skolen jeg har søkt, men jeg krysser fingrene.

 

Har du noen tips til andre som ønsker å bli studentpraktikant?

Et vanskelig spørsmål da jeg selv ikke er helt sikker på hva de ulike ambassadene søker etter i nye praktikanter.

Samtidig tror jeg en kombinasjon av internasjonal erfaring (utveksling eller arbeid), en genuin interesse for den aktuelle ambassadens område/region og at du kan vise til at du kan takle utfordringer av ulikt slag.

Med dette mener jeg å gå ut av komfortsonen og fungere i fremmede omgivelser. Ellers tror jeg at det er en fordel å ha en akademisk bakgrunn fra politikk/økonomi, da mye av arbeidet baseres på dette.

Vil helt til slutt selvsagt anbefale alle å søke!