Er du samfunnsengasjert og ønsker større internasjonal forståelse?

Studentorganisasjonen AIESEC søker hvert år studenter og nyutdannede til yrkesutveksling. I år blant annet til Kenya, Mozambique og Kambodsja.

– Jeg søkte på internship fordi jeg ønsket en utfordring, og fordi jeg ville prøve noe helt nytt. Jeg kom over AIESEC ved en tilfeldighet, men ble fort kjent med organisajonen gode rykte og fikk raskt tiltro til den. Derfor var det et enkelt valg for meg, sier Anne Charlotte Flobergseter.

24-åringen jobber for tiden i et utviklingsprosjekt kalt «Living with HIV/AIDS» i Vietnam, i regi av AIESEC og samarbeidspartneren Standard Chartered Bank.

 

Selv om jobben hennes ikke er direkte knyttet opp mot hennes master i statsvitenskap, mener Flobergseter at erfaringen er unik.

– Temaet HIV/AIDS er et viktig, men kontroversielt tema her i Vietnam. Jobben min går ut på å lage workshops ved ungdomsskoler og universiteter for å opplyse om temaet. Utvekslingen er en mulighet for meg til å gjøre noe helt annet og få studiene på avstand, men allikevel bidra med noe positivt, sier hun.


 

Om AIESEC og yrkesutveksling
 • AISEC har 62 års erfaring, avdelinger i 107 land og over 50 000 medlemmer over hele verden.
 • Flere tusen internships ligger lagret i en database, og søknaden for årets internships er 29. oktober.
 • Hvert internship varer i en periode mellom 6 uker og 18 måneder.
 • Man får hjelp til visum og arbeidstillatelse, samt bosted. Man får også enten lønn eller dekket kost og losji.
 • Det er 4 typer internships: management, technical, educational og development.
 • De mest populære landene for norske studenter er land i Asia og Afrika, for eksempel India, Kina, Malaysia, Taiwan, Indonesia, Kenya, Ghana og Uganda. Østeuropeiske land som Ukraina, Romania og Russland er også populære.
 • Norge har omtrent 50 studenter på yrkesutveksling i året, i verden har organisasjonen rundt 10 000 internships.
 • Rundt 20 studenter kommer til Norge for praksisplass hvert år.
 • Sjekk ut AIESECs nettsider for mer informasjon om hvilke muligheter de tilbyr.

  Kilde: AIESEC

 

Bredt erfaringsfelt

AIESEC er verdens største studentdrevne organisasjon, med over 50 000 medlemmer i hele verden. Organisasjonen har over 60 års erfaring i å sikre en plattform for utvikling, og tilbyr studenter og nyutdannede internasjonale internships med hovedfokus på lederutvikling og deltakelse i et globalt læringsmiljø.

– Et internasjonalt internship fullfører den faglige erfaringen fra skolen i tillegg til å utvikle ferdigheter som vil være nyttige i det profesjonelle miljøet i din fremtidige karriere.

– Du får altså praktisk erfaring i ditt interessefelt, men også gode venner og mange morsomme stunder på samme tid, sier Vice President Exchange Local Committee Development Raluca Samsonov i AIESEC Norge.


Organisasjonen starter rekrutteringen av nye medlemmer allerede ved studiestart i august, og medlemskapet består av to deler: Først et lokalt og nasjonalt engasjement, deretter et internship i et av medlemslandene.

Men man er ikke nødt til å bli medlem i AIESEC for å dra på yrkesutveksling.

– Alle studenter og nyutdannede (inntil 2 år etter endt utdanning) kan søke om internship. Det eneste kravet vi stiller er at man må være interessert i det vi tilbyr fra år til år. Utvelgelsesprosessen skjer via søknadsskjema, telefonintervju og individuell samtale.


 

Egenutvikling og teknologi

I år samarbeider AIESEC med Fredskorpset hvor målet er å rekruttere til et prosjekt som er relatert til arbeid med barn samt få ut budskapet om HIV og AIDS i Kenya, Mozambique og Kambodsja.

I følge visepresidenten er de fleste norske studentene interesserte i å dra til nettopp land i Afrika og Asia, samt Øst-Europa, fordi de ønsker utfordrende, eksotiske og annerdeles erfaringer. Det bekrefter Flobergseter.

– Vietnam var ukjent, men spennende, og dermed akkurat det jeg søkte. Og så langt har oppholdet vært fantastisk. Menneskene er herlige, Ho Chi Minh City er en flott by, prosjektet jeg jobber i er givende, og jeg jobber i et flott team! I tillegg til å jobbe med prosjektet har jeg også fått muligheten til å se mer av Vietnam, og reist litt rundt.

Visepresident Samsonov forteller at de mest populære internshipene for nordmenn er utviklingsprosjekter i NGO-land, med hovedfokus på å bevisstgjøring.

I Norge er det de økonomiske og teknologiske internshipsene som frister mest, fordi de tilbyr en både kompleks og profesjonell erfaring av høy kvalitet. I tillegg er det her etterspørselen ligger blant norske selskaper.


 

Unik arbeidserfaring

20 år gamle Slavik Charkovskyy er en av de rundt 20 utenlandske studentene som er på yrkesutveksling her i Norge. I hjemlandet Ukraina studerer han matematikk, og jobber nå som webutvikler i Symfoni Software.

 

– Jeg har visst i mange år at jeg en gang skulle dra på yrkesutveksling. Jeg har vært medlem i AIESEC i over 3 år, og har sett hvordan praksisperiodene foregår.

– Det er en veldig fin erfaring å jobbe i en internasjonal bedrift i utlandet. Man møter mange nye mennesker, og får se med egne øyne hvordan bedrifter i samme bransje jobber i forskjellige land, forteller han.

Charkovskyy tror man lærer mye av å reise til et annet og ukjent land.

– I Ukraina er de fleste bedriftene lokale og mangler det multinasjonale miljøet som finnes i mange andre land. Jeg liker tanken på å jobbe og kommunisere med mennesker fra forskjellige land. Og ved internship får man arbeidserfaring på et spesielt fagområde samt muligheten til nettopp denne kommuniseringen.

Les mer om AIESEC og søknadsprosessen her.


 

Globalt læringsmiljø

Hvilke erfaringer ønsker du å sitte igjen med etter internshipen?

– Først og fremst arbeidserfaring og utvikling av min evne til å lede. Og selvfølgelig evnen til å finne løsinger i situasjoner jeg befinner meg i, fordi man på mange måter står helt alene når man reiser til et ukjent land.

AIESEC-visepresident Samsonov mener at lederskapsutviklingen er det som gjør yrkesutvekslingen unik.

– Studentene får unik tilgang til erfaringer med lederskap, og får mulighet til å delta i et globalt læringsmijø som gir et komplett sett av personlige og faglige ferdigheter som kan bidra positivt i samfunnet.

Både Flobergseter og Charkovskyy anbefaler andre å søke medlemskap og internship i AIESEC.

– Alle som ønsker å gjør mer ut av studentlivet enn de kjedelige dagene på lesesalen, bør søke på internship. Dra til utlandet og skaff deg erfaring. Du kommer ikke til å angre!