(StudentTorget.no): 

Mange studenter er på jakt etter bolig før skolen starter i august. Siden etterspørselen er høyere enn tilbudet på utleieboliger, presses leieprisene opp. Det fører til at du som student er avhengig av deltidsjobb og mindre tid til skolebøkene, i hvert fall om du skal bo i de største byene.

Men det er slett ikke alle steder du trenger å bo deg ihjel. Det kommer bare an på om du kan tenke deg å flytte et sted som ikke er like sentralt som Oslo, Bergen eller Trondheim. 

 

To etasjer for 2300

Torbjørn Eidhammer (24) studerer journalistikk ved Høgskulen i Volda. Han bor sammen med to jenter midt i sentrum. De tre samboerne har to etasjer og boltre seg i. De har også en stor stue og hver sine store soverom. For herligheten betaler de totalt 7300 kroner i måneden. 


7500 kr: Torbjørn Eidhammer bor midt i sentrum i Volda. Han bor sammen med to jenter, de betaler til sammen 7500 kroner i leie. 

- Jeg betaler en leie på 2300 kroner. Siden jeg ikke har vindu på rommet betaler jeg litt mindre enn de andre. Strøm kommer utenom. Dette er et kaldt hus så vi bruker ganske mye av det, det blir nok minst 500 kroner per person i måneden. Internettet er dekket i leien, mens vi betaler for tv utenom, forteller han. 

Volda er en liten bygd en times kjøring fra Ålesund. Det er slett ingen stor plass, men de rundt 3500 studentene setter farge på både bygda og studentmiljøet. Eidhammer som tidligere har studert i Trondheim syns synd på studenter som må bruke hele studielånet sitt på boligutgifter. 

- Tidligere bodde jeg tre år i Trondheim hvor jeg studerte medievitenskap, og betalte 4000 kroner i måneden. Det merket jeg godt på studielånet. Jeg syns synd på studenter som går på heltidsstudium som medisin og lignende, som er på skolen hele tiden, og i tillegg må ha en jobb for å klare seg, sier han.

 

Slår et slag for heltidsstudenten 

Det var imidlertid ikke de lave leieprisene som lokket han til Vestlandet. 

- Jeg ville prøve noe nytt. I tillegg er studiet jeg går på anerkjent, noe som også betyr ganske mye, forteller 24-åringen.

Han er engasjert i debatten om at studenter skal kunne være heltidsstudenter og ikke være avhengige av en jobb som går utover studiene. 

- Da jeg studerte i Trondheim opprettet jeg en gruppe på Facebook om at det ikke var mulig for studenter å være heltidsstudent, og 15000 studenter meldte seg inn på kort tid. Jeg har også hørt om studenter som bor i Oslo som nesten ikke har råd til pålegg, fortsetter journalistikkstudenten.

 

Leilighet sentralt i Oslo 


22 000 kr: Christopher Loyd (t.v), Jens Nielsen, Øyvind Langgård og Sverre Nielsen bor sentralt i Oslo, de betaler til sammen 22000 kroner i måneden. 

 

I Oslo møter vi Øyvind Langgård (23) og Jens Nielsen (24) som bor i Oslo sentrum sammen med kameratene Christopher Loyd (24) og Sverre Nielsen (21). Langgård har akkurat gjort seg ferdig med en ingeniørutdannelsen innenfor kjemi, mens Nielsen studerer språklig kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. De har betydelig høyere boutgifter å vise til enn Eidhammer. 

- Vi betaler 22.000 kroner til sammen. Strøm og internett kommer utenom, men vi bruker veldig lite strøm. I vinterhalvåret fyrer vi i peisen, så til sammen har vi rundt 5700 kroner i boutgifter hver i måneden, forteller Langgård.

Guttene har stor boltreplass. Leiligheten er rundt 100 kvadratmeter og strekker seg over to plan. Her har du stor stue, kjøkken med grei størrelse, et lite bad med badekar, både peis og kakkelovn som holder dem varme. De har grei størrelse på soverommene, og i tillegg en liten balkong hvor de kan nyte utsikten fra femte etasje. 

- Vi er veldig fornøyde. Vi flyttet inn i august i fjor og har ingen planer om å flytte, sier de. 

Lånekassens månedlige utbetalinger er på 6938 kroner. Med guttenes utgifter på 5700 kroner på leie, strøm og internett vil det si at de sitter igjen med den nette sum av 1238 kroner etter at boutgiftene er trukket fra kontoen. 

- Vi er avhengig av ekstrainntekter, men vi syns ikke prisen er så ille. Vi bor veldig sentralt, og får mye igjen for det. Vi trenger for eksempel aldri å ta taxi hjem fra byen, og jeg har ikke hatt busskort siden jeg flyttet hit, siden skolen er i gangavstand, forteller Langgård.


HØYERE PRISER: Kommunikasjonsjef i Utleiemegleren, Nikolaos Farmakis forteller at leieprisenen vil gå opp siden etterspørselen på leieboliger er høyere enn tilbudet.

- Jeg kjenner folk som betaler 7000 kroner alene. Prisene er jo helt syke, men det er slik markedet er, sier Nielsen. 

 

Vil bo i Oslo

De er ikke i tvil, de vil gjerne betale litt ekstra for å bo såpass sentralt, og det er uaktuelt å flytte til et annet sted i Norge med lavere boutgifter.

- Jeg syns det er verdt det. Jeg betaler heller 5500 i Oslo enn å bo gratis i Fredrikstad. Alternativet for meg ville vært å tatt ingeniørutdannelse ved Høgskolen i Østfold. Da ville jeg nok bodd hjemme hos foreldrene mine, understreker Langgård.

Nielsen er helt enig. 

- Vi er østlendinger og er vant til å bo i by, så jeg ønsker å bo på en stor plass. Oslo har bra beliggenhet og er et knutepunkt. Det er mange som snakker om at studentmiljøet er så viktig, og at Trondheim og andre litt mindre studentbyer har så mye bedre studentmiljø,  men her i Oslo har du mange studentmiljøer, i tillegg har du absolutt alt her; parker, konserter, strand og mye mer, sier han.

 

LES OGSÅ: NSO vil kjempe for heltidsstudenten

 

Prisene vil stige 

Utleiemegleren lover at prisene vil gå ytterligere opp fram mot høsten når studentene skal ha seg leiligheter.

I gjennomsnitt koster det 8381 kroner å leie en ettroms leilighet i Oslo. Det vil si at du hver måned vil gå 1443 kroner i minus når studielånet har kommet inn på konto og boutgiftene er trukket fra. Det har aldri tidligere blitt registrert en så høy snittpris for denne typen leiligheter i Oslo før. 

En treroms koster i snitt 14509 kroner, dette er en oppgang på 11,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. 

- Allerede tidlig i år så vi presset i utleiemarkedet, mange måneder før typisk høysesong. Nå risikerer vi en kraftig økning i husleien for nye kontrakter som blir inngått de neste månedene. Av erfaring vet vi at veldig mange flytter til de store byene i denne perioden for å jobbe eller starte studier, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Han forteller at det er relativt få utleieboliger og stor etterspørsel. At mange leier bolig isteden for å kjøpe, fører også til at prisene presses. Og han vil ikke love noen bedring for leietakerne. 

- Snarere tvert i mot. Så lenge det er så få utleieboliger i markedet på både kort og lang sikt, vil utleieprisene bare fortsette å øke, sier han.

 PRISSTATISTIKK MAI 2012 (GJENNOMSNITTSPRISER)
BY ETTROMS TOROMS TREROMS
Oslo 8381 kroner 10749 kroner 14509 kroner
Bergen  7500 kroner 11000 kroner 14000 kroner
Trondheim 5900 kroner  9233 kroner 12653 kroner
Stavanger 7500 kroner 12538 kroner 17200 kroner