(StudentTorget.no):

Psykologistudent Enid J.Venåsen (25) har flyttet syv ganger siden hun begynte på Universitetet i Oslo (UiO) for seks år siden. Hun mener at det er lett å bruke lengre tid på pakking enn man først har tenkt, og at tidspress derfor er et velkjent problem for mange.

- Dersom man bruker for lang tid på pakking kan man få liten tid til for eksempel å vaske ut av stedet man flytter fra, sier hun. Venåsen råder derfor folk til å planlegge pakkingen god tid i forveien, og være usentimental i hva man plukker med seg videre til den nye husstanden.

- Det kan være vanskelig å sortere, men man må finne ut hva man skal ha med, og hva man skal kaste. Ikke vær sentimental! Kast ting som gamle sjampoflasker, klær og mat som snart går ut på dato, sier Venåsen.

 

 


FLYTTEEKSPERT: Enid J.Venåsen vet litt av hvert om flytting. Hun har bodd i Oslo i seks år og flyttet sju ganger. 

Esker i alle prisklasser

For å flytte mest mulig effektivt velger mange pappesker. Disse er lette å bære og enkle å sette sammen. De rommer i tillegg mye og tåler en støyt. Disse eskene kan du få kjøpt hos butikker som Ikea, Staples eller Clas Ohlson. Men det beste rådet er nok å høre med nærbutikken om de har såkalte banankasser til overs – disse gir ofte butikkene ut gratis, og er vel så robuste som de du må betale for.

Likevel er det viktig å passe på slik at ikke eskene blir så fulle at ingen orker å bære de.

- Pakk bare eskene så tunge at du klarer å bære de, forklarer Venåsen og tilføyer: Pass også på å ta skikkelige pauser, og spis og drikk nok vann!

 

Bruk nettverket flittig

Den «flytteglade» studenten forklarer at i blant kan det rett og slett være vanskelig å få flyttet alt. Den største utfordringen ligger kanskje i å rekruttere nok folk til å hjelpe deg, for det er vanskelig, slitsomt og demotiverende å flytte alt alene.

- Kontakt venner, bekjente og familie for å få hjelp. Du kjenner alltids noen som har en stor bil, eller en med hengerfeste som du kan få låne. 

 NÅR DU FLYTTER: 

 

✔ Ikke flytt alene. Få vennene og familien din til å hjelpe deg med flyttingen.

✔ Lei en henger. Hengere kan leies på for eksempel bensinstasjoner fra 790 kroner for et døgn (Statoil).

✔ Bær med måte. Ikke bær deg hjel.

 ✔ Parker hengeren/bilen lovlig. Dersom du står parkert ulovlig, så få noen til å passe på bilen for deg, så du unngår å få bot mens du flytter. Finn også ut om boligområdet ditt gir spesialtillatelse ved flytting.

✔ Ikke lås deg ute! Husk å ta med nøkkel hver gang du bærer ting ut og inn.

Kilder: Flytte-guiden, Statoil, Ikea.

Bensinutgiftene trenger heller ikke bli så høye dersom man har snille foreldre eller noen andre som kan hjelpe til.

 

LES OGSÅ: 16 TING DU MÅ TENKE PÅ NÅR DU SKAL LEIE LEILIGHET 

 

Selv har hun aldri opplevd å måtte leie bil, men dersom hun måtte gjøre det, ville hun ha jobbet mye og spart opp penger til det. Å flytte med trikken har hun prøvd, og det er ikke noe hun vil anbefale andre. Derfor må man passe på å få god hjelp.

Til gjengjeld mener Venåsen at man må passe på å belønne de oppmøtte i form av andre tjenester og belønne: Gjør rom i budsjettet til å kunne spandere noen pils, bestille en pizza eller rett og slett å gi vedkommende en lovnad om at du hjelper til når han eller henne skal flytte selv.

 

LES OGSÅ: Sett deg godt inn i kontrakten

 

Når flyttingen endelig er over begynner utpakkingen, organiseringen og ikke minst utvaskingen av ditt tidligere bosted. Flytting er en krevende prosess for alle som er involvert og struktur er et stikkord for å gjøre den mest mulig smertefri. Dette har Venåsen fått erfare gjennom sine mange flytteturer og hun presiserer avsluttende at det handler mye om å holde hodet kaldt for og lykkes. 

- Husk at det er mye som skal klaffe hvis ting skal bli gjort ordentlig.

 

 

 NÅR DU HAR KOMMET FRAM: 

✔ Vær systematisk. Bær tingene inn på de rommene de skal med en gang. Da unngår du å snuble i esker på vei inn.

✔ Vasking. Vent med å vaske ut av det gamle bostedet til du har flyttet ut alle tingene dine. Det blir fort veldig skittent når man bærer ting ut og inn.

✔ Gjengjeld tjenesten. Belønn de som har hjulpet deg med å flytte.

✔ Pakk ut. Ikke vent med å pakke ut.
 
Kilder: Flytte-guiden, Statoil, Ikea.