(StudentTorget.no):

Er du på leting etter leiebolig bør du forte deg med å finne bosted. Utover året vil leieprisene økes med 10 – 12 prosent, mener ekspert.

- Jeg tror 2012 blir et år hvor vi kommer til å se en veldig kraftig prisvekst på leiepriser, jeg spår i hvert fall 10-12 prosent, sier daglig leder i Leieboerforeningen Lars Aasen.

Kombinasjonen av et stort antall ungdom mellom 18 og 30, flere som studerer og tar lenger studier enn tidligere og det økte kravet til egenkapital mener Aasen vil være med på å heve prisene på leie av bolig ytterligere.

- Vi er inne i en periode hvor det er veldig mange unge som er i den fasen av livet hvor de ofte leier. Gruppen av unge mellom 18 og 30 år vokser med 100 000 fra 2008-2018, sier han.

- Det er typisk de som leier bolig.

 

Når kan leieprisen økes?

 

PRISENE GÅR OPP: Daglig leder i leieboerforeningen Lars Aasen spår at leieprisene vil gå opp i løpet av året. 

 

Aasen forteller at leiepriser stort sett øker i sykluser. Det er derfor naturlig at prisene øker i både første og tredje kvartal hvert år.

- Tredje kvartal er nok det aller dyreste for det er da studentene etablerer seg til studiestart. Men vi ser også at det er veldig mye oppsigelser og utkastelser rundt juletider, da er det mange kontrakter som går ut, sier han.


Når leiekontrakter går ut er det naturlig at de som flytter ut må etablere seg andre steder. Dermed øker etterspørselen i første kvartal.  

- Konsumprisindeksen (KPI) er en måling Statistisk sentralbyrå (SSB) gjør kontinuerlig som viser prisutviklingen i Norge, som utleier har man et enkelt system å forholde seg til når det gjelder å øke leia. Det er lov å øke leia en gang i året, første gangen etter 12 måneder og med konsumprisindeksen, og ikke noe annet, forklarer Aasen.

Om du skulle oppleve at utleier forsøker å skru opp prisen ved å skylde på økte fellesutgifter eller strømkostnader er ikke det lov.

- Det har de ikke lov til. Men, siden KPI stiger mindre enn markedsleia gjør kan utleier hvert tredje år foreta en tilpasning til markedsleie. Det forutsetter at man har en leieavtale som gå utover tre år, og det er det ikke mange som har lenger, sier han.

Etter utløpt leiekontrakt kan utleier velge om man skal fornye kontrakten og sette opp prisen etter leiemarkedet.


 

LES OGSÅ: Skaff deg bolig-CV og attest

 

Papirannonser

Aasen råder studenter til å unngå leting etter leilighet rundt årsskiftet og i august/september. Om du derimot er tålmodig og venter til andre eller fjerde kvartal kan du stort sett spare en god del.

Han har likevel råd om du er en av de som står uten leilighet og er på leting etter et rom a leie i dag.

- Et godt tips som jeg stort sett forbeholder mine venner er at om man skal prøve å finne noe rimelig skal man ikke gå på finn.no, sier han.

På Finn.no ligger alle utleieobjekter ute til markedspris.

- Ingen som leier ut der leier ut billig. Men her i Oslo har  vi  Aftenposten Aften hvor det står papirannonser om utleieboliger, de fleste ander steder har også en avis med papirannonser. Se på dem. De som leier ut her har ofte ikke tilgang på internett og epost, det er mange som forteller meg at der kan man gjøre de store varpene om man kommer gjennom og er heldig, råder han.

Alternativt kan man sette inn annonse i en avis selv hvor man presenterer seg selv og skriver hva man er ute etter.'


 

Bruk nettverket ditt

Til tross for både nett- og papirannonser forteller Aasen at den mest effektive måten å få seg et fint sted å bo på er ved å spre behovet ut til de man kjenner.

- Det som er cluet for unge mennesker og som gjør at de finner et sted å bo er at de sprer dette gjennom de nettverkene de har. Snakk om det, bruk tid, bruk kontakter, råder han.

Aasens budskap til folk som flytter til områder de ikke er kjent i er å spre budskapet.

- Legg det ut på Facebook, Twitter, spre det til venner. Sørg for at budskapet er tydelig overfor mange mennesker, så får man plutselig napp, sier han.