(StudentTorget.no):

Det er ikke uvanlig at studenter flytter oftere enn folk flest. Men selv studenter kan bli lei av aldri å kunne slå seg til ro. Iselin Larsen vet godt hvordan det er å aldri bo lenge på samme sted, her er rådene hennes til andre som flytter mye. 

- I fjor flyttet jeg fra Stavanger til København i august, fra København til Oslo i desember, og var innom tre leiligheter i Oslo på en måned før jeg slo meg til ro, forteller Iselin Larsen. 

Larsen studerer reiselivsledelse ved Universitetet i Stavanger. Selv om flyttingen til Danmark var planlagt har hun vært innom adskillig flere leiligheter enn forventet det siste året. 

- Det var veldig slitsomt, og sistnevnte flytting var midt i eksamensperioden. Det var ikke i planene å flytte mellom så mange leiligheter i Oslo, men en leieavtale gikk skeis og andre ting skjedde som var utenfor min kontroll, så da ble det dessverre slik, sier hun. 

 

Planlegg nøye

Utvekslingen til København var godt planlagt, men selv om hun lenge har hatt planer om å flytte til Oslo hadde Larsen aldri sett for seg at det skulle bli så mye flytting mellom ulike leiligheter. 

- Oslo har jeg planlagt å flytte til lenge, og jeg er en rastløs sjel som liker forandring og nye impulser, men jeg hadde ikke tenkt at det skulle bli så mye leilighetskluss som det dessverre ble, sier hun. 

 

 

Om du er usikker på hvor lenge du skal bo et sted eller kun er på utveksling et år råder Larsen deg til å ta med så lite bagasje som mulig. 

- Det er utrolig hvor mye som samler seg opp på bare noen måneder. Jeg måtte reise to ganger mellom København og Oslo for å få meg meg all bagasjen, det var ikke noe særlig. I tillegg er det veldig viktig å ha leiekontraktene i orden, da det ofte er andre regler som gjelder i utlandet for leietakere, forklarer hun. 

Videre påpeker hun hvor viktig det er å planlegge flytting med tanke på hvor i semesteret du er. 

- Ikke flytt midt i eksamenstiden, det gjorde jeg og det ble utrolig slitsomt. Om man flytter på et tidspunkt hvorman ikke har for mye å gjøre,  kan man leie flyttebil ganske rimelig og flytte selv, ellers har mange flyttebyråer studentpriser. 

Viktigst av alt, påpeker hun likevel, er å ha en kontrakt signert med vilkåerene i orden før man flytter inn.

- Ikke godta muntlige avtaler, da står du plutselig med skjegget i postkassa, råder hun. 


 

Dra på visning

Larsen er langt fra alene når det kommer til kontrakter som faller bort og avtaler som brytes på leilighetsfronten. 

- Etter å ha vært på utallige visninger i sommer lærte jeg at mange av de som annonserer at de leier ut rom på cirka 12 kvadratmeter, i realiteten har et rom på kanskje sju kvadratmeter som de vil leie ut, forteller Vigdis Næss. 

Næss råder studenter til å dra på visning før de takker ja til leiekontrakter og til å ikke stole blindt på utleiere. 

- I beste fall er de ikke klar over hvor stort rommet er selv, men dette kan også være rent lureri, sier hun. 

Man bør derfor helt klart koste på seg tiden det tar å gå på visning, og aldri takke ja til et rom man ikke selv har vært og sett på.