(StudentTorget.no):

I helgen åpnet et nytt boligprosjekt dørene for publikum. I oljebyen Stavanger har to ingeniørstudenter samarbeidet om å få satt til verks fem studenthybler som er laget av containere.

Kristoffer Sørstrønen og Magnus Øgård Meisal studerer byggingeniør ved universitetet i Stavanger, og irriterte seg over hvor lite boliger det var for studenter i Norge. Som de fleste andre, har de også fått med seg debatten i media om mangelen på studentboliger, og antall studenter som står uten bopel ved studiestart hvert år. Samtidig øker antallet studenter i byene, og det er et stort behov for en effektiv løsning på boligkrisen.

De to studentene begynte å se på smarte løsninger til hvordan bygge enkle og kjappe boliger. Inspirasjon har de hentet fra Legoklosser og bilbransjen, om hvordan man lager et ferdigstilt produkt som enkelt kan settes opp hvor som helst.

- Vi begynte med å se på byggeløsninger. Vi har alltid vært interessert i å bygge med byggeklosser, Lego spesielt, så det var slik vi kom frem til å bruke containere. Hovedsaken var at det skulle være enkelt å sette sammen, sier Kristoffer Sørstrønen.

 

Ideen kom først – så skolen

Det startet som en god idé to kamerater i mellom, og da de fikk muligheten til å jobbe sammen om prosjektet som bacheloroppgave, fikk de tiden og muligheten de trengte til å realisere drømmen, det å starte firmaet MyBox.

 

 

Kristoffer legger ikke skjul på at det har tatt mye tid, både privat og på skolen, og at det har blitt en del sene kvelder.

- Heldigvis så har jo bacheloroppgaven vært å jobbe med dette prosjektet, så jobb og studie har derfor gått som hånd i hanske kan du si, sier Sørstrønen til StudentTorget.

 

Arealeffektivt og lyst

Leilighetene er lyse og arealeffektive. Hybelkjøkkenet er bygget med god hjelp fra IKEA, og inneholder integrerte hvitevarer, slik at studentene har et komplett kjøkken når de flytter inn i de nye leilighetene.

Prismessig, håper guttene at hyblene med tid skal koste mindre enn de gjør i dag. Det er Studentsamskipnaden som styrer prisen, som ligger på rundt 4000 kroner i måneden, men fordi det koster cirka 150 000 kroner mindre å lage en hybel ut av en container, er det ønskelig at prisen settes ned når flere av de kommer på plass.

 

 

- Vi ønsker at de skal bli mye billigere å leie, vi har jo problemer med det nå, fordi det ikke skal være urettferdig for andre studenter og det er Studentsamskipsnaden som bestemmer. Så vi må bygge flere før de senker prisene på våre boliger.

Sørstrønen og Meisal, håper de får solgt prosjektet til flest mulig, og at det kan bli bygget tusenvis av boliger til studenter rundt om kring i landet etterhvert som flere får øynene opp for byggeprosjektet deres.

 

Utfordringer underveis   

Selv om gutta har fått virkeliggjort drømmen, er det mye som må planlegges når man skal bli byggherre.

- Én ting er å sitte og tegne det, men når du faktisk skal bygge det, er det ikke alltid det stemmer overens i forhold til tegningen. Derfor er vi veldig glade for at vi har vært med på prosessen hele veien, og ser nå hvordan vi kommer til å gjøre det i neste omgang, sier Kristoffer.

 

 

De var veldig glade for at de skulle bygge fem hybler, og ikke femti. Underveis har de måtte forholde seg til regler og krav i byggeloven, slik at dimensjon og størrelser på rommene er riktige, og ikke minst at våtrom og det elektriske er i godkjent standard. For at leilighetene skal være best mulig gunstige på pris, vil leilighetene være nærmest identiske innvendig. Men det er fortsatt åpent for mye forskjellig design og løsninger på det utvendige, slik at boenhetene kan tilpasses til tomten de skal bygges på.

 

Fremtidsplanen er i boks

Guttene har nå grunnlagt MyBox som et AS firma. Dette er det de ønsker å bruke tiden på fremover, og Kristoffer kan melde at de har en del interessenter som ønsker å kjøpe flere hundre enheter til ulike boligmuligheter som helse - og sosialboliger, og leilighetshoteller rundt omkring i landet.

- Det er jo veldig mange som har ventet med å se dette bygget bli ferdig, for å se kvalitet og pris på det ferdige produktet, sier Kristoffer.

For nærmere titt på leilighetene, kan du gå inn på MyBox sine hjemmesider, der det er lagt ut både bilder og videoer av hvordan leilighetene er, og hvordan prosessen har vært fra start til slutt.