(StudentTorget.no):
I Statsbudsjettet for 2015 gis det midler til å bygge 2000 nye studentboliger, melder NTB. Særlig Oslo, Trondheim og Stavanger vil nyte godt av regjeringens satsing.
- Vi er opptatt av å styrke studentvelferden, og tilgangen på rimelige og tilgjengelige studentboliger er et viktig velferdsgode for å kunne ta høyere utdanning. Det har aldri blitt gitt tilskudd til så mange studentboliger som i år, sier Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.
Til sammenligning ble det under den rødgrønne regjeringen i snitt innvilget midler til i underkant av 1000 nye studentboliger årlig.
Et steg i riktig retning
Med en månedlig studiestøtte på 9785 kroner er behovet for et billig bosted stort blant norske studenter. Andelen studenter som bor i studentboliger har imidlertid holdt seg på samme nivå de siste 20 årene.
Mens Norsk Studentorganisasjon (NSO) har som mål at 20 prosent av studentene skal bo i studentboliger, lå den nasjonale dekningsgraden på 13,83 prosent i 2014. Organisasjonen fremmet derfor i fjor et krav om 3000 nye studentboliger i året.
Leder for NSO, Anders Kvernmo Langset, mener det er positivt at regjeringen nå viser en mer offensiv satsing på studentboliger.
- Det er veldig bra. For det er nødvendig med en betydelig innsats fra regjeringens side for å nå målet om 20 prosent studentboligdekning på nasjonalt nivå, sier Langset til NTB.
Foretrekker billige kollektiv fremfor eget kjøkken og bad
Studentboligindeksen 2014 avdekket store forskjeller i leieprisene på studentboliger rundt om i landet. Dyrest var Tønsberg. Det rimeligste alternativet i Vestfold-byen finnes på det nyoppførte Campus Vestfold, hvor man kan leie en bolig på 15 kvm med eget bad og kjøkken for 4690 kroner i måneden.
Mange studenter har uttrykt frustrasjon over at studentboligene bygges med altfor høy standard og koster for mye.
Til StudentTorget har Administrerende direktør i Selvaag Bolig som har bygget studentboligene i Tønsberg, Baard Schumann, tidligere uttalt at boligene er utformet med tanke på hva Samskipnaden i Vestfold mener studentene vil ha.
- Studentene har andre krav nå enn det de hadde for noen år siden. Nå bygges det som regel studenthybler hvor alle har hvert sitt bad. Bad er noe av det dyreste man kan bygge, og det gjør at studentboligene blir dyrere. Man vil gjerne også ha et eget minikjøkken, og det koster penger, sier Schumann.
- Det å bygge hybler på denne måten, gjør at det fort blir 20–25 prosent dyrere å bygge enn én leilighet med fire soverom, legger han til.
Tall fra en undersøkelse gjennomført av StudentTorget sommeren 2014 viser derimot at studentene foretrekker billige kollektiv fremfor dyre ettromsleiligheter. Hele 57,7 prosent av respondentene kunne tenke seg å dele bad og kjøkken dersom en husleie på 4690 kroner ble redusert med inntil 1500 kroner. Syv av ti svarte dessuten at eget bad og kjøkken ikke var viktigst for dem i valg av studentbolig.
Kunnskapsministeren lover at studentboligene som skal bygges i løpet av 2015 vil ha overkommelige leiepriser.
- De skal ha en grei og rimelig standard og koste deretter. De skal ikke være luksuriøse. Men hvordan de skal se ut og bygges er opp til de lokale prosjektene og studentsamskipnadene, sier Røe Isaksen til NTB.