(StudentTorget.no):

Hva er det første du tenker på når du tenker «billig» og «nyttig»? Sjansen er stor for at du tenker på den svenske møbelgiganten IKEA, som er ansvarlig for å dekorere enhver studentbolig.

Å traversere gjennom IKEA er en utfordring i seg selv. Skrikende unger, forvillede handlevogner og ikke minst frustrerte kjøpere, gjør IKEA til et sted man kanskje vil komme seg ut av så fort som mulig. Som student kan det være litt overveldende å innse hvor stort sortimentet på IKEA er. Derfor kan det være greit å få litt oversikt over hva som møter deg på IKEA.

Under finner du en liste med nødvendige produkter som alle trenger til leiligheten eller studentboligen sin, og som er billige og passer inn i studentbudsjettet.

 

Dette bør du kjøpe

Kjøkkenutstyr
Vær på utkikk etter blant annet sleiv, pastasleiv, stekespade, klype og øse. På IKEA får man virkelig kvantitet for pengene, og du kan kjøpe sett som inneholder ulike nyttige redskaper til kjøkkenet. 

Om det er noe en student trenger i løpet av sin første uke som nyinnflyttet, så er det en pastasleiv. Pasta er studentens beste venn og er alltid en god nødløsning når matbudsjettet blir trangt.

Knivsett
Enten om du skal kutte frukt, grønt eller kjøtt, trenger man kniver til enhver anledning. Ellers er dette noe enhver kokk må ha for å gjøre matlagingen enklere for seg selv og slippe å skjære mangoen med en knøttliten sak av en kniv. 

Stor vannflaske
Helsemyndighetene anbefaler å drikke rundt to liter vann hver dag. Mange av oss glemmer allikevel å gjøre dette i en hektisk hverdag, ikke minst på årstidene som ikke er sommeren. Løsningen er enklere enn man tror. Finn en flaske som rommer minst 1 liter og kan settes i kjøleskapet for å kjøles ned. Å drikke to liter om dagen blir derfor ingen sak, særlig ved middagstider.

Overmadrass
Overmadrasser er til for å bevare madrassens holdbarhet og for å utvide levetiden på madrassen. Dette er derfor en svært viktig investering, ettersom en madrass alene ikke alltid er tilstrekkelig. Som student er det viktig at komfort settes i fokus, selv om det koster.

En god natts søvn er viktig for å kunne prestere. Å invistere i en overmadrass kan derfor være lurt. Prisklassen varierer i forhold til sengestørrelse, og de billigste alternativene gir også grei komfort.

Kommode
Nå er man kanskje så heldig at leiligheten allerede er innredet. I tilfellet den ikke er det, er investeringen i møbler desto mer kjip. Uavhengig hvor mye plass du trenger er det ingen grunn til å begrense seg.

Tenk en skuff per plaggkategori: Bukser, gensere eller t-skjorter. Det fungerer ikke å plassere alle klærne i én skuff for å spare plass. I starten kan dette virke som en genial løsning, men med tiden vil dette bli årsaken til en uorganisert hverdag. Gjør ikke denne feilen.

Nattbord
Dette er et must! Metall eller tre, det er viktig at bordet tåler litt vekt og er stort nok til å ha blant annet en lampe, bøker, klokke osv. Høyden må minst nå opp til sengekanten. Her kan det være en fordel å prioritere de enkleste designene, uten at det går på bekostning av funksjonaliteten.

Gulvlampe
Studietiden kan til tider være ganske dyster. Det hjelper heller ikke at Norge ligger mørklagt store deler av året. Overraskende nok er ikke lamper den dyreste investeringen. De bidrar til koselig belysning til en rimelig pris. Å gå for en tråkkebryter kan anbefales. Lampe er nødvendig for lange vintre!

Planter
Det er flere fordeler med å skaffe seg en plante. Inneklimaet forbedres siden plantene renser opp lufta og synet av et grønt økosystem kan være med på å forandre omgivelsene til det bedre.

Duftpinner
Denne kan bli sett på som ganske unødvendig, men jeg vil argumentere for at litt frisk duft for den svette bunken av klær på gulvet, gjør det å oppholde seg på rommet til en mer behagelig opplevelse. Husk at vi er vant til vår egen lukt og ofte ikke merker om den er vond. Dette vil nok ikke vennene dine klage på! OBS! Husk at duftpinner og essential oils kan være giftig for hunder og katter, så styr unna dette om du har dyr.

Skittentøyskurv
Mens vi snakker om bunker av klær på soveromsgulvet, så er dette en løsning som oppbevarer dem på ett sted. Gå gjerne for kurven som har håndtak og som lett kan foldes sammen og bæres rett til vaskemaskinen. Det finnes også andre alternativer som skjuler innholdet og som har lokk også.


 

Dette bør du tenke på når du skal handle på IKEA

Fordelen med IKEA er at mye av det mest nødvendige, som sengetøy, er billigere enn i andre butikker. NB! Skal du kjøpe sengetøy på IKEA bør du passe på at størrelsen på dynetrekket passer til dynen din. Størrelsene på dyner og sengetøy varierer mellom ulike butikker, og det er kjedelig å ende opp med et sengetøy som ikke passer til dynen din.

IKEA har et sortiment som dekker absolutt alle behov, enten de er store eller små. Som regel følger en IKEA-tur med en innflytting. Tingene du kjøper blir ikke nødvendigvis de produktene som følger med deg og varer livet ut, men de eksisterer som en slags symbolsk start på et nytt kapittel i livet ditt.