I dag lanserer Scandinavian International Management institute (SIMI) et stipend på rundt 250.000 kroner for å gi norske næringslivstalenter en mulighet til å videreutdanne seg i et internasjonalt prestisjetungt fagmiljø.
 
Frøshaug-stipendet på 30.000 euro, om lag 250.000 norske kroner, deles ut til 1-2 kvalifiserte søkere. Stipendet har fått navnet etter nordmannen Jan O. Frøshaug, som er en nestor innenfor nordisk og europeisk næringsliv. Frøshaug er tidligere styreformann i SIMI, og har en stor del av æren for at SIMI trekker etablerte næringslivsstjerner fra hele verden til videreutdanning i København.
 
- Frøshaug har hatt enorm betydning gjennom å hjelpe SIMI med å bygge et faglig forelesernettverk kun en eller to andre næringslivsutdanninger i Europa kan måle seg mot. Dessuten har han vært enestående til å knytte SIMI tettere på det skandinaviske næringslivet. Derfor syntes SIMIs styre det var naturlig å knytte stipendet til Frøshaugs navn, sier Niels Arnfred, rektor ved SIMI.
 
SIMI er et internasjonalt orientert eliteutdanningsinstitutt, og er det eneste av sitt slag i Norden. Fremfor å knytte til seg professorer med gjennomsnittlig ferdighetsnivå, åpner SIMI lommeboken for å hente internasjonale forskerstjerner fra toppuniversitetene i Europa og USA, blant dem Harvard, L BUS og INSEAD.
 
Frøshaug har selv en MBA fra INSEAD, og har rundt 40 års ledererfaring fra internasjonale miljøer. Frøshaug mener at norske ledere går glipp av mange internasjonale fagimpulser ved å ta hele lederutdanningen sin i Norge, samtidig som de ikke får brynet seg mot de ypperste professorene.
 
- Tar nordmenn hele sin forretningsmessige utdanning i Norge, kommer de aldri i kontakt med de viktigste akademiske miljøene, som alle bruker de mest veldrevne internasjonale bedrifter som verksted for deres forskning og undervisning. Norske universitets- og høyskolelærere er sikkert som enkeltpersoner dyktige næringslivsforskere og formidlere - men de har kun norske virksomheter å forske på, og vi vil nesten aldri finne en akademisk stjerne ved en norsk institusjon. De befinner seg utenlands ved de mest anerkjente læresteder, hvor de har adgang til å studere de beste virksomhetene, og hvor lønningene og prestisjen er høyere, sier Frøshaug. Han viser som eksempel til nordmannen Peter Lorange, som er rektor og leder av det sterke fagmiljøet på IMD i Schweiz.

Om Frøshaug-stipendet


Stipendet er på 30 000 Euro, tilsvarende et 18 måneders Executive MBA-program ved SIMI i København. Stipendet ble etablert for å fremme unge, norske ledere. For å bli vurdert, må kandidatene som minimum ha en bachelorgrad, ledererfaring, språkkunnskaper, internasjonal erfaring, driftighet og dokumenterbare resultater.

Les mer på www.simi.dk