StudentTorget.no

Det blir stadig mer populært å ta et såkalt «friår» etter videregående skole. Fler og fler reiser på folkehøgskole, i militæret eller på backpacking. Det er derfor lett å se seg blind på at det faktisk finnes flere muligheter. Uansett om du er 18 eller 40, så er det ikke for sent å prøve noe nytt. I denne serien av alternative friår vil du kunne se at det er mulig å lære mer fra livets skole. Fellesnevneren er at ingen angrer på utbyttet av et år utenom det vanlige.

 

Valgte å reise et ekstra halvår

Iskremen flyr veggimellom, og vannspruten står i siden på Beate. Bak henne nynnes det til latinamerikanske toner, og hun kaster seg med på flytende spansk for å øve til kveldens show. I lykkerusens hete har hun helt glemt at hun er både klissete og våt. I morgen skal hun på middagsbesøk til den lokale borgermesteren i Toluca i Mexico, og på mandag bærer det videre til neste by. Slik går ukene i ett kjør i et halvt år.

 

– Hvis jeg kunne gjort det samme en gang til, ville jeg gjort alt om igjen.

 

Et halvt år på turné var altså ikke nok for jenta fra Ski, som likte det så godt, at hun valgte å starte det samme opplegget igjen, og reise et halvt år til.

 

 

LES OGSÅ: Slik får du mest mulig ut av friåret

 

Kommer fra hele verden for å reise sammen

Up With People er en frivillig organisasjon som ble startet opp på 60-tallet. Det skulle være en plattform for unge mennesker, i alderen 17-27, som sammen skulle reise rundt i verden for å spre glede, og et budskap om fred. Ungdommene kommer fra hele verden, og reiser deretter sammen på turné, til nye byer i ulike verdensdeler, hver uke.


 

I starten av opplegget møtes ungdommene i Colorado, USA, for å planlegge et musikalshow, som de deretter fremfører i byene de besøker. Beate fikk besøke blant annet seks stater i USA, ti meksikanske byer og tettsteder, to byer på Cuba og ni forskjellige land i Europa.

 

– Vi ble kjent med verden både ved å reise i den, men også ved å reise sammen med folk fra hele verden, sier Beate.

 

Under besøkene ble det avholdt workshops, aktivitetsdager og veldedig arbeid. Noen av oppgavene de fikk hjelpe de lokale med var å male en skolegård, arrangere moteshow for et eldresenter med nasjonaldrakter fra hele verden og pakke bokser med mat til kriseområder.


LES OGSÅ: Alternative friår – Et år i bunad i World Disney

 

Fikk venner som kjennes som familie 

Med mye samarbeidsoppgaver, og stort potensiale for kulturutveksling, svarer Beate selvsikkert på om det ble mange varige bekjentskaper.

 

– Jeg fikk minst 200 nye venner. Eller rettere sagt, venner som kjennes som familie.

 

Gruppene, kalt casts, besto av i underkant av 100 stykker som reiste sammen. De fikk på reisen bo i vertsfamilier i hver by, noe som åpnet muligheten for enda flere menneskemøter. I tillegg fikk de se mer av byene fra de lokales nivå.


 

Et nytt sted hver uke byr ikke kun på spennende opplevelser, men også nye typer utfordringer.

 

– Det blir en del farvel-øyeblikk.

 

Likevel har den hyppige flyttingen gitt Beate et nettverk av gratis bosteder over hele verden. En stor fordel for en i dag, mindre rik student, som ikke har lagt reiselysten på hylla.

 

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Reise og jobbe i Australia

 

Skulle lært flere språk

Etter å ha vært på reisefot med mennesker fra hele verden, er Beates språkøre også forbedret. Likevel skulle hun ønske hun hadde benyttet seg enda mer av muligheten til å lære flere språk.

 

– Hvis jeg skulle reist mer nå ville jeg brukt nettverket jeg har fått, og bodd på hvert sted så lenge at jeg kunne lært meg å prate det lokale språket, deretter hadde jeg dratt videre.

 

I tillegg har lærdommene hun har fått fra andre inspirert henne til å lære bort selv. I dag studerer hun til å bli lærer, og ønsker å spesialisere seg innen musikk. Et felt hun fikk prøve mye på under et år på musikalturne.

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Reis og studer på nett på samme tid

 

Utfordringer for en ung pianist

Å leve tett, i en stor gruppe på reisefot, er ikke bare enkelt. Beate er takknemlig for at hun turte å være seg selv i castet, og at de kjapt ble venner som kunne stole på hverandre og vise følelser. Hun turte derfor også å si ja til flere utfordringer hun har fått mye igjen for senere.


 

– Det var særlig spennende å synge på spansk foran tusenvis av publikummere i Mexico.

 

Ved siden av vokale prestasjoner fikk hun som ung pianist også lære mye da hun spilte piano i showets band. I tillegg tok Beate også sjansen på å få en meksikansk kjæreste, en opplevelse hun mener å ha lært masse fra.

 

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Betalt skifereie i Alpene

 

Ler av mer nå enn før

Etter å ha sett verdens hjørner med lokale øyne vil Beate si at hun har blitt tøffere. Dersom noen nå spør om hun vil smake på mat hun ikke en gang visste fantes, så sier hun med glede ja takk. I tillegg er hun åpen for flere nye ting.

 

– Jeg er mindre redd for å utforske, og vil helst ikke oppleve kun det turister flest gjør.

 

Med denne innstillingen, under reise tett på andre kulturer, har hun også måtte bryne seg på kommunikasjonsutfordringer. Hun erfarte at ulike kulturer uttrykker seg på forskjellige måter.

 

– Jeg fikk høre at skandinaver er kjent for å være veldig direkte, og italienere så lidenskapelige at de høres sinte ut når de egentlig bare er veldig engasjerte.

 

23-åringen påpeker derfor at hun, særlig i senere tid, har dratt stor nytte av lærdommen om å si ifra og være ærlig, for å unngå misforståelser. Dette har også gjort at hun har blitt mer oppmerksom på forskjeller, noe som gjenspeiles i svaret på hva som er hennes største drøm.


 

– Jeg skulle veldig gjerne fått stoppa sult i verden, og gjerne gitt alle mennesker en klem så alle visste de hadde kjærlighet.

 

Hun trekker også særlig frem humor som en stor forskjell for nasjonalitetene. Eksponering for ny type humor og uttrykning har gjort at hun ler av mye mer nå enn før.

 

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Reiste ut som lærer, kom hjem igjen som elev

 

Nytten av å dokumentere reisen

Et semester eller to med Up With People, er av stor anbefaling fra Beate. Skulle hun derimot gjort det på nytt, ville hun vært enda mer opptatt av å dokumentere minnene.

 

– Jeg skulle skrevet mer, tatt flere bilder, videoer, og kjøpt flere suvenirer.


Hun råder derfor andre som skal ut å reise, til å notere seg tipset om dokumentasjon, for å huske minnene enda bedre.

 

Er du glad i å reise, ønsker å lære mye nytt, og en garanti for å få nye venner mens du hjelper andre, da mener Beate at dette opplegget er noe for deg.

 

– Det føles på mange måter større enn deg selv, avslutter Beate.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet