(StudentTorget.no):

 

Det blir stadig mer populært å ta et såkalt «friår» etter videregående skole. Fler og fler reiser på folkehøgskole, i militæret eller på backpacking. Det er derfor lett å se seg blind på at det faktisk finnes flere muligheter. Uansett om du er 18 eller 40, så er det ikke for sent å prøve noe nytt. I denne serien av alternative friår vil du kunne se at det er mulig å lære mer fra livets skole. Fellesnevneren er at ingen angrer på utbyttet av et år utenom det vanlige.

 

På et steingulv i Junga, Uganda, sitter Thea Orset (20) omringet av skrikende spebarn og 25 kvinner med ulike nasjonaliteter. Pannens svetteperler er nettopp tørket bort med håndbaken. Etter 60 intensive minutter kan hun endelig puste ut. Det gikk bra denne gangen også.

 

Foran henne, på stålsengen, sitter en nybakt mor og hennes førstefødte datter. Bekymringsrynken hun hadde for et par timer siden er byttet ut med et glis fra øre til øre, og på en eller annen måte klarer de å kommunisere på samme språk, Thea og denne kvinnen fra Uganda. Hun takker henne ustanselig, og det universelle språket taler for flere. Smilet smitter over på Thea, og hun kjenner lykkerusen fylle hele kroppen.

 

De første gangene holdt lederne eller de lokale jordmødrene hendene over våre, og vi tok imot babyen sammen.

Thea Orset (20) Undom i oppdrag

 

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Malte bilder for kost og losji

 

Jobber side om side med lokale jordmødre

20-åringen fra Kråkstad i Ski har siden i fjor sommer, jobbet som jordmor ved ni utenlandske klinikker. Reisen hennes startet på en disippelskole i Perth, Australia, kalt Ungdom i oppdrag. Planen var å nøye seg med seks måneders lære om tro. Det var helt til hun kom over muligheten til å bygge på med et kurs for å bli jordmor. Thea, som alltid har vært glad i å hjelpe andre, så dette som en gylden mulighet til å lære mer. Utenlandsoppholdet ble derfor forlenget, og plutselig var det neste året planlagt.


 

De første månedene ble Thea og de andre deltakerne trent til å arbeide i utviklingsland, med kun simple ressurser tilgjengelig.

 

– I tillegg til å lære om normal anatomi, og alle stegene og komplikasjonene ved graviditet og fødsel, inneholdt perioden også undervisning om Guds hjerte for mødre, sier Thea, som tok et kurs gjennom en kristen misjonsorganisasjon.

 

Ifølge henne var den første perioden intensiv og tung, men hun ble straks motivert til å lære, da mange av lærerne selv hadde vært ute og jobbet i u-land. Den fremtidige drømmejobben så derfor ut til å være nærmere enn hun hadde trodd, for bare en liten stund tilbake.

 

Etter en grunnleggende opplæring bar turen fra Australia, og til første land der hun skulle få prøve seg i praksis.

 

– En elev er aldri alene, og aldri ansvarlig for en fødsel. De første gangene holdt lederne eller de lokale jordmødrene hendene over våre, og vi tok imot babyen sammen.

 

Side om side med erfarne lokale jordmødre hjalp Thea derfor ut baby etter baby, i byen Jinja i Uganda. Her ble hun frem til juleferien, som ble tilbrakt tilbake på stranda i Australia, der hun lærte noe utenom jordmorfaget.


 

– Julefeiring i Australia utfordret meg faktisk mer enn jeg hadde regnet med, for jeg forstod hvor stor del av julen alle tradisjonene er for meg.

 

Oppholdet ble ikke langt i landet Down Under, for like etter gikk turen videre mot nye opplevelser. Denne gangen til Hyderabad, India.

 

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Caroline er reiseguide på Mallorca

 

Hell i uhell ga dem tre ekstra land på kartet

Den opprinnelige planen om å jobbe i India til frem til våren, gikk i vasken på grunn av visumkomplikasjoner. Hell i uhell sendte dette alle jordmødrene i Theas kollegiat ut av landet, og serverte dem tre nye land på kartet. De unge kvinnene ble sendt på kortere opphold i Malaysia, Nepal og Kambodsja.

 

– Det ble ikke helt som forventet, men vi lærte å takle uforutsette forandringer og ventetid. I lengre perioder visste ingen, ikke en gang lederne, hva vi skulle dagen etter, før kvelden før, forteller Thea. 

 

Dette var bare bare en av flere lærerike opplevelser for Thea og gjengen. Bare det å leve sammen med kolleger fra så mange andre land har vært en lærerik utfordring for den blide jenta fra Akershus.

 

– Vi har hatt alt fra fire til tjue romkamerater, med ulike nasjonaliteter, de siste månedene. De har alle gjort at jeg nå føler meg litt tryggere på meg selv.


 

På spørsmålet om Thea har fått noen venner blant de nye møtene rynker hun litt på nesa.

 

– Jeg vil heller kalle dem for søstre, hevder hun bestemt.

 

Hun forteller at de er 13 jenter på teamet som reiser rundt sammen, og mener at selv om de kommer fra fem ulike land er de sikre på at de vil holde kontakten, og besøke hverandre i fremtiden. En stor grunn til dette er nok fordi kulturen på jobb er så god.

 

– Ofte ønsker lederen vår at vi bare skal gå en runde å oppmuntre hverandre, og vi har blitt veldig flinke på å se når noen ikke har det bra. Det høres litt rart ut, men det er utrolig oppløftende. Det har kanskje noe med at alle har et ønske om å ta vare på andre, slik som sykepleiere ville gjort.

 

Det har vært ganske stort å være den personen folk spør om hjelp. Vi har sittet på veldig mye ansvar.

thea orset (20) Ungdom i oppdrag

 

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Sto på scener over hele verden

 

Opplevd å miste mødre og barn

Midt mellom fnisete kollegaer, vennskap og endorfiner finnes det også noen mindre glamorøse sider ved hverdagen til Thea. Noen ganger går ikke fødsler helt som planlagt, og teamet har opplevd å miste både babyer og mødre. Med tiden har Thea erfart at dette ofte skjer fordi de har ankommet sykehuset for sent.


 

– Livene deres kunne vært spart om de kom før, men mangel på utdanning under svangerskapskontroller gjør at det blir utsettelse.

 

Tiden etter en slik opplevelse er vanskelig og rar, da det ikke egentlig har vært deres egen sorg de har følt på. Heldigvis er det tett oppfølging gjennom samtalegrupper, bønn og en til en-samtaler med ledere som gjør alt de kan for å oppmuntre. Det er definitivt et godt miljø å lære hvordan man kan takle sorg på en god måte, mener Thea.

 

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Reise og jobbe i Australia

 

Takknemlig for tilliten

Selv om Thea har lært mye på kort tid er hun også ærlig og sier at hun ikke vet alt.

 

– Jeg har lært å bli mere ydmyk, og å hente hjelp når jeg ikke vet svaret på noe.

 

Likevel kan hun skimte med kunnskap mange andre på hennes egen alder ikke har vært i nærheten av noen gang. Hun har blant annet jobbet med kommunikasjon på ukjente språk, medikamenter og komplikasjoner som kan være avgjørende for liv og død.

 

– Det har vært ganske stort å være den personen folk spør om hjelp. Vi har sittet på veldig mye ansvar.

 

Dette er hun også ydmyk over, og sier at hun er meget takknemlig for tilliten som pasientene har vist de unge jordmødrene. Det har de særlig merket på hjemmebesøk, der mange har bladd opp i familiealbumene, og servert lokale retter for å vise sin gjestfrihet.


 

Ydmykheten har ikke kommet alene. Thea har også finpusset andre kvaliteter på det innholdsrike året som jordmor. Hun har nemlig ikke bare blitt kjent med nye mennesker, men også blitt bedre kjent med seg selv.

 

– Nå vet jeg mer om hva jeg trenger, og hvordan jeg takler å være sliten, varm, syk eller lei av mennesker, sier hun fornøyd.

 

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Reis og studer på nett på samme tid

 

Blir ikke sertifisert jordmor i Norge

Thea, som nå nettopp har fullført 17 måneder på reisefot, er overbevist om at hun ikke ville gjort noe annerledes. Hun råder derfor andre, som føler seg modne nok til å ta et intensivt og utfordrende kurs, til å gjøre det samme. Det eneste hun kanskje ville gjort annerledes selv var å ha litt ekstra tid hjemme i Norge mellom reisene. Familien var ikke helt fornøyd da hun i fjor sommer kun fikk ti dager hjemme, før hun måtte ut i mange lange, nye måneder.

 

Til tross for lange måneder har ikke Thea blitt sertifisert jordmor, og kan derfor ikke jobbe i Norge etter å ha fullført kurset til Ungdom i oppdrag. Likevel har hun nytt godt av å slurve med beskyttelseshanskene, for selv om ikke alle medsøstrene har planer om å bli jordmor senere, har Thea blitt inspirert av oppholdet. Planen etter sommeren er å studere sykepleie, for deretter å etterutdanne seg til å bli en ekte jordmor i Norge.


 

– Jeg har en drøm om å flytte til Afrika og jobbe som jordmor med de lokale jordmødrene igjen. Det var utrolig, og Uganda har fått en stor plass i hjertet mitt.

 

Hva som skjer før skolestart, er det derimot ingen som vet. Reisementaliteten sitter fortsatt igjen, selv om bena er godt plassert i hjemlandet. Med en smule omvendt kultursjokk kan hun fortsatt kjenne seg igjen i det hun rapporterte, på reisefot et par måneder tilbake:

 

– Jeg er i Kambodsja nå, og det er nye utfordringer som venter på meg så fort jeg klyver ut av myggnettingen og ned stigen fra bungalowen, avslutter Thea, også fra sengekanten i Norge.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet