Navn: Toril Kojan
Yrke: Kunstterapeut og kunstner
Utdanning: 4 års kveldsstudier ved Levende Verksted (Nydalen Kunstskole), en rekke kurs med kjente kunstnere, grafikkstudier ved Holbæk Kunsthøjskole i Danmark, samt en rekke studiereiser i utlandet. Diplomeksamen som kunstterapeut etter 4 år ved Institutt for Kunstterapi.

 

Toril Kojan (f.1944), har vært aktiv maler siden 1990 og kunstterapeut i flere år. Hun har jobbet lenge for å gjøre kunstterapi kjent, likevel møter hun alltid på folk som lurer på hva kunstterapi er.

 

Det er hennes egen drivkraft og interesse for faget som gjorde at hun tok utdanning som kunstterapeut. Kojan er nå pensjonert, men kunst og kunstterapi er fortsatt en stor del av hverdagen hennes. Blant annet tar hun imot klienter, holder kurs i maling og kunstterapi og holder årlige kunstutstillinger. Hun har hatt cirka 40 separate utstillinger både i Norge og i utlandet, samt deltatt på mer enn 30 kollektivutstillinger.

 

 

Bakgrunn og utdannelse

– Jeg begynte kunstterapeututdanningen i 2002 og avsluttet i 2005. Et fjerde tilleggsår ble avsluttet med diplomeksamen i 2014 fra Institutt for kunstterapi i Danmark. Parallelt jobbet jeg som kunstner og som redaktør for magasinet Kunst for Alle, som ble startet i 1995.


 

I 2010 bestemte hun seg for å selge magasinet til Fineart AS. Hun fortsatte å jobbe for Fineart, og sammen skapte de magasinet KUNST, som i dag er Nordens største kunstmagasin.

LES OGSÅ: Emmas første år som formidlingsansvarlig for Norsk Billedhoggerforening - Mitt første år


Få vet hva kunstterapi er

Kojan og mange av hennes norske kunstterapeutkolleger har sin utdanning fra Institutt for Kunstterapi i Danmark. Utdanningen er ikke godkjent av Norsk Forbund for Psykoterapi (NFP), noe som bidrar til at det kan være vanskelig å få stillinger i det offentlige i Norge. De som ikke allerede arbeider innenfor helsevesenet, velger ofte å drive for seg selv, noe som kan være en utfordring.

 

– Det er ikke lett å få klienter, ettersom folk ikke er så godt kjent med hva kunstterapi er, sier Kojan.


Kunstterapi er en psykoterapeutisk metode hvor forskjellige former for kreative uttrykk utgjør en vesentlig del av det terapeutiske arbeidet. I en kunstterapeutisk «time» går man vanligvis igjennom følgende trinn:
1. Innledende samtale hvor det settes ord på problematikken.
2. En kreativ tid hvor terapeuten oppfordrer klienten til for eksempel å uttrykke en følelse, en drøm eller lignende i et bilde eller et annet kreativt uttrykk.
3. En avsluttende samtale hvor begge undersøker og snakker om bildet/uttrykket i forhold til det som tidligere ble skissert som problemområde.

 

 

Basert på Jung og ikke på Freud

Kunstterapi blir ofte møtt med motstand i det offentlige, i psykiatrien og på sykehus.


 

– Det er blant annet fordi vår utdanning er basert på Jung (Carl Gustav Jungs analytiske psykologi, journ.anm.) og ikke på Freud. I kunstterapien hjelper man folk gjennom bilder og uttrykk, som de selv lærer av og etter hvert forstår hvor kommer fra. Kunstterapi er en medikamentfri behandlingsform, forteller Kojan.

LES OGSÅ: Åpen dag ved Høgskolen i Oslo og Akershus

 

En drivkraft og interesse for andre mennesker

Kojan mener at kunstterapi er en fantastisk behandlingsform som raskt gir resultater. Ønsker man å bli kunstterapeut tilbys det i Norge flere utdanninger, for eksempel ved OsloMet som tilbyr utdanning i billedterapi, og Norsk Institutt for Kunstuttrykk og kommunikasjon (NIKUT), som tilbyr utdanning til sertifisert psykoterapeut i kunst- og uttrykksterapi. Selv holder hun en knapp på den danske utdanningen ved Institutt for Kunstterapi i Danmark, når det gjelder det faglige innholdet.

 

– For å lykkes som kunstterapeut, må man ha interesse for å hjelpe andre, og for det som skjer i et menneske. For å hjelpe andre må man først hjelpe seg selv, og med det mener jeg at man må selv kjenne utdanningen på kroppen. Den utdanningen jeg tok er basert på en grundig og dyp selvutviklingsprosess gjennom alle kunstterapiens virkemidler, sier Kojan.

 

Kunstterapi er uttrykk og spørsmål

Kojan understreker at det er avgjørende med en god dialog mellom klient og terapeut, og å stille spørsmål til det klienten har gjort.


 

– Av og til kan man se det underliggende problemet til klienten i kunstuttrykket. Det viktigste er at klienten selv ser det, og kan svare på: Hvorfor tegnet/malte jeg sånn og sånn. Hvorfor brukte jeg den og den fargen? Hva kjente jeg i kroppen da jeg gjorde det? Hvordan følte jeg da jeg gjorde akkurat det jeg gjorde? Veldig ofte får man aha-opplevelser, sier Kojan.

 

Du kan ikke gjemme deg bak ord

Det beste med å jobbe med kunst og kunstterapi, mener Kojan, er at man får gitt uttrykk for følelser og problemer uten å bruke ord.

– Man setter i gang underbevisstheten, slik at det du uttrykker blir helt sant. Det er da den høyre hjernehalvdelen som blir brukt, forteller Kojan. Du kan ikke gjemme deg bak ord. De oppgavene vi gir klienten er ikke noe klienten kan tenke ut på forhånd, dermed blir det 100% ærlig.

 

Toril Kojan tilbyr i vår studenter å delta i en kunstterapigruppe i sitt atelier, en gang i uken, over 4 uker. Maks 6 deltakere. Mandager kl. 18 - 20. Oppstart 15. mars. Pris kr 950,-
Kontakt: torilkojan@gmail.com Web: kojan.no