Vi har bedt noen av våre nåværende tannlegestudenter i Krakow om å skrive litt om hvordan de har det i studietiden. Dersom du ønsker å komme i kontakt med en eller flere av våre "referansestudenter" kan du ta kontakt med ellen.bergene@eec.no eller stille spørsmål i skjemaet under artikkelen.

 

Steinar Kløve, 2. års tannlegestudent 2015/2016

Mitt navn er Steinar Kløve og jeg vil gjerne fortelle litt om livet som student i Krakow.

En eller annen plass har jeg hørt noe sånt som at ”Målet for turen er veien du går”, og det stemmer også med forberedelser, opptak, oppstart og studiet i Krakow. Da jeg søkte til opptaksprøve for å prøve å komme inn på tannlegestudiet i Krakow var EEC veldig behjelpelig med å svare på alle spørsmål jeg hadde. Tiden mot opptaksprøven gikk fort, men med lange lesedager og mye arbeid sto jeg til slutt igjen på prøvedagen med opptaksbeviset i hånden.

Å studere utenlands har jeg tenkt lenge på, så da jeg flyttet ned til Krakow for å begynne på studiet gikk dette veldig fint. Et godt klassemiljø og åpne klassekamerater gjorde det enda lettere å begynne å studere. Men likevel krever det mye arbeid og tidvis lange dager. Men er man motivert og vet hva man vil, så kan hvem som helst klare studiet.


Å studere i Krakow som by er også veldig flott. Byen er veldig vakker med mange gamle bygninger, fine parker og uteareal. Studiet har også en studentorganisasjon (Copernica) som tilbyr mange aktiviteter og arrangement gjennom året. Dette bidrar til en godt miljø også utenfor studiet.

Jeg kan på det varmeste anbefale tannlegestudiet i Krakow og EEC som samarbeidspartner for å komme inn på studiet.

Masse lykke til!

 


Karoline Rebne, 2. års tannlegestudent 2015/2016

Mitt navn er Karoline Rebne og jeg er nå kommet 2/10 avgårde på veien

mot tannlegedrømmen.

For snart 2 år siden satt jeg forventningsfull hjemme i Bergen med nesen i gamle opptaksprøver og med full nedtelling til EEC´s studietur for prospektive studenter. Søknaden min var godkjent, forberedelsene til opptaksprøven igang, og nå kunne jeg ikke vente med å endelig få besøke byen som forhåpentligvis en gang skulle bli mitt nye hjem. En ekstremt bra organisert tur medførte mengder av motivasjon til de siste månedene før den store dagen. Etter å ha vært så tett på universitetet, professorer, studenter og byen i seg selv, var det siste jeg ønsket at denne sjansen skulle glippe.

LES OGSÅ: Tannlege / Odontolog | Yrkesguiden | Yrke Tannlege / OdontologGodt forberedt som jeg var gikk opptaksprøven heldigvis fint, og plutselig var de fem neste årene i mitt liv planlagt. Tiden siden den gang har flydd avgårde, og jeg kan ikke si annet enn at jeg stortrives med tilværelsen som tannlegestudent i en helt fantastisk by! Hverdagen byr på mange utfordringer, store lesemengder og krever hardt arbeid. Likevel bidrar et fantastisk og unikt felleskap til at studentene her nede står sammen og støtter hverandre gjennom tykt og tynt, også på tvers av årskull og linjer. Til tross for en hektisk hverdag er vi her i Krakow også veldig flinke på å sosialisere oss så fort sjansen byr seg og timeplanen tillater det. Studentorganisasjonen «Copernica» arrangerer flere store eventer gjennom året, og tilbyr også blant annet organisert idrett i alle slags former på ettermiddagstid.

Ikke en eneste dag har jeg angret på valg av verken studium eller studieby. Jeg vill derfor på det aller varmeste anbefale deg Krakow og Jagiellonian University. Vi sees til høsten!


 

Asgeir Andreassen Bergli, 2. års tannlegestudent 2015/2016

Det føles litt rart å tenke på at det snart er studiestart igjen og det nærmer seg 2 år siden jeg søkte til EEC om å få taopptaksprøven for å dra ned til Krakow å studere odontologi. Har tiden virkelig gått så fort? Jeg tenker tilbake på når jeg satt litt smånervøs og leste over søknaden min om og om igjen, ”er det noe som kan forbedres?” tenkte jeg hele tiden. Heh, må nesten flire litt av meg selv nå som jeg skriver dette, for kanskje er det en akkurat som meg som leser dette akkurat nå. Sannheten er at søknaden er bare første skritt, er du motivert og har de rette fagene fra vgs er sjansene store for at du kan ta et skritt frem og begynne å lese til det som kanskje var mest skummelt, opptaksprøven.

Etter at jeg hadde sendt min søknad tok det ikke lang tid før jeg fikk tilbakemelding og tilgang på materiale for opptaksprøven fra EEC. Lesingen i seg selv gikk ganske greit, jeg satt på ingen måte fra 8-20 hver dag i flere uker å pugget hvert ord. Det beste rådet jeg kan gi er vel å ta en pause av og til, og husk å ha det gøy innimellom også. I ny og ne var det noe jeg lurte på, og da var det ikke verre enn å skrive en liten mail og fikk som regel svar samme dagen. Tiden gikk utrolig fort for plutselig var vi i Juni og jeg satt på et hotellrom i Oslo og fikk knapt sove så nervøs var jeg. Heh, igjen må jeg le litt av meg selv, det var jo egentlig ikke noe å være så redd for, men der og da føltes det som hele fremtiden min var avhengig av denne ene testen.


Det som jeg husker klarest er nok de siste 30 minuttene før prøven. Alle de nye ansiktene, noe med foreldre, andre med søsken eller venner. Men en ting hadde vi alle til felles, vi var sikkert alle like nervøse. Vi tenkte kanskje det samme, ”er dette mine nye klassekamerater?, vil han/hun ryke ut?, vil jeg ryke ut?”.  Jeg ble vel kanskje litt lettet når jeg så at alle var like nervøse som meg.

En annen ting som sitter klart en hvor stille det var på prøverommet, alle har hatt en eksamen eller prøve hvor rommet er helt stille men denne gangen var spenningen til å ta på. Alt jeg vil si om prøven er at det er de raskeste 90 minuttene i mitt liv. Etter prøven var det en god lunsj og så samlet vi oss for å få resultatene. Vi ble delt inn i to grupper, og de fleste forstod ganske kjapt at den ene bestod, mens den andre gjorde ikke det.

Sommerferien kom og gikk med diverse legetimer, dokumenter som måtte ordnes og andre småting og vips så var jeg på flyplassen i Oslo. Om jeg var nervøs? JA SÅ KLART! Nytt land, nytt språk, nye mennesker, ny plass å bo, nytt nytt nytt nytt nytt. Vær forberedt på å gjøre nye ting hele tiden. På den korte tiden jeg har vært her nå har jeg lært utrolig mye (ikke minst språk), blitt kjent med mange nye mennesker og attpåtil hatt et skjelett boende hjemme hos meg en helg (vi får det den historien en annen gang).


For å summere, så har tiden fra søknaden ble sendt til den dag i dag vært som et berg-og-dal-bane, alltid fart og spenning. Så klart savner jeg de hjemme, men det er ikke noe problem å holde kontakt og få besøk en langhelg eller to. Jeg kan love at det å søke til Krakow er den beste avgjørelsen jeg har gjort og angrer ikke ett sekund, og det tror jeg ikke du blir å gjøre heller.

 


Hanne Aasen 4. års tannlegestudent 2015/2016

Jeg heter Hanne Aasen og er på vei inn i mitt fjerde år på tannlegestudiet her i Krakow. Så lenge jeg kan huske har jeg drømt om å bli tannlege så gleden er stor over å endelig være i gang. Da jeg gikk på videregående kom jeg i kontakt med Ellen og EEC.

Siden den gang har det gått slag i slag, og jeg har aldri sett meg tilbake. Krakow er en fantastisk by med alt en student kan drømme om. Noe av det som overrasket meg mest var hvor fort folk ble kjent med hverandre her. Vi deler de samme utfordringene og gledene hver dag, og jobber for det samme målet; et drømmeyrke og en super studietid. Min frykt var at jeg skulle være det eneste «normale» mennesket, og alle jeg kom til å møte var supermennesker som klarte alt med en gang. Det skulle vise seg at alle her vil møte på oppturer og nedturer, men vi kommer oss gjennom likevel. Jeg husker at jeg var redd for å måtte leve med en gnagende hjemlengsel hver dag, men det har absolutt ikke vært tilfelle. Jeg drar til Norge med jevne mellomrom når vi har tid, og jeg gleder meg alltid til å komme hjem til Krakow igjen. I dag ville jeg aldri ha valgt et annet sted enn Krakow for å bli tannlege. Det er et tøft studie som krever alt av deg, men tro meg når jeg sier at vi kunne nesten ikke hatt det bedre.


Jeg husker at jeg var full av spørsmål om alt mulig rart da jeg var i søkeprosessen for å komme inn. Ellen vil hjelpe deg til å forstå alt du lurer på, men ikke vær redd for å spørre oss hvis du vil. Jeg ønsker deg masse lykke til på opptaksprøve, og håper vi ses neste høst!

 


Ina Cornelia Aateigen, 5. års tannlegestudent 2015/2016

Jeg har lenge hatt en ønske om å studere odontologi. Det at studiet er i utlandet, ser jeg på som et stort pluss. Etter research på ANSA sine nettsider, kom jeg frem til at Polen var landet og Krakow var byen for meg. Jeg kontaktet EEC, og i samråd med Ellen Bergene fikk jeg en plan på hva som skulle til for å nå drømmen min. Det ble et år på Sonans privatgymnas hvor jeg tok realfagene jeg manglet. I februar samme år arrangerte EEC en tur til Krakow, for potensielle søkere til odontologi studiet. Dette benyttet jeg meg av, og fikk med det en god mulighet til å bli kjent med både byen og de norske studentene ved det Jagiellonske universitetet.

Høsten 2011 pakket jeg sekken og begynte som student i Krakow. Tilværelsen her passer meg veldig fint. Studiet er spennende og intenst. Det blir lange dager på skolen og lesesalen. Både medisin og odontologistudiet er svært krevende. Derfor legger man fort til seg gode lesevaner. Selv om skolen tar mye tid, er studentene flinke til å koble av med sosiale tilsetninger. Studentorgansisasjonen Copernica bidrar til å opprettholde det gode miljøet.

I femte klasse på tannlege er vi 20 personer. Hvorav 15 er norske og 5 er polske. Siden vi er såpass få, har vi svært god kontakt oss imellom. Læringsutbytte blir også høyt. Jeg kan anbefale en studentilværelse i Krakow på det varmeste.

Lykke til! 

 


Torstein Varegg Eide, 5. års tannlegestudent 2015/2016

Mitt navn er Torstein og jeg starter på femte året på Odontologi nå i høst.

Jeg har lenge hatt lyst til å bli tannlege, men skjønte i løpet av videregående at det ville bli tøft å komme inn i Norge. Det fristet meg ikke å bruke mange år på å forbedre karakterene mine, så jeg lette etter alternativer i utlandet. Jeg kom tilfeldigvis over siden til EEC og Ellen Bergene ga meg  raskt svar på min forespørsel. Hun motiverte meg og ga meg tro på at dette var mulig. Etter besøket i Krakòw med EEC, var jeg helt klar på at dette var det jeg ville.

Studiene er tøffe, med sterkt fokus på kunnskap. Det er lagt opp til deleksamener som bygger på hverandre. På den måten vet man hvordan man ligger an til enhver tid. Lærerstaben er engasjert og motiverende, og støtter deg når du trenger det. De vil vårt beste!

Sommerferiene er lange og varer fra ca. midten av juni til ut september. I denne perioden krever de at vi hospiterer i 4 uker på aktuelle institusjoner som har med faget vårt å gjøre. Disse ukene kan du velge om du vil ha i Polen eller i Norge.

Krakòw er en fantastisk studentby som man føler seg hjemme i. Det er mange norske studenter som har god kontakt og tar vare på hverandre. Studentforeningen Copernica fanger deg opp fra første stund og arrangerer sosiale «events». Spesielt 17. mai-feiringen blir lagt godt merke til.

Om du vurderer tannlegestudier og har lyst på en solid utdannelse med høy kvalitet, er det Jagiellonske Universitet noe jeg vil anbefale. EEC gir deg gode råd i søknadsprosessen.

Kanskje vi sees!