H ar du alltid drømt om å bli noe, men mangler poeng for å komme inn? Det finnes flere måter å sanke poeng på, for å jobbe seg frem mot drømmeutdannelsen.
Da jeg gikk ut fra Wang videregående, hadde jeg et karaktersnitt på 54,5. Og med realsfagpoengene, endte jeg på 58,5. Jeg tror snittet for å komme inn på medisin, på primærvitnemålet, lå på 61 i alle byene det året, forteller Simen Aleksander Rasmussen.
Rasmussen er for tiden fjerdeårsstudent på Charles University i Tsjekkia.
Om to år, har han realistert barndomsdrømmen og er ferdigutdannet lege. Men veien dit har ikke bare vært enkel.
Fra Wang, hadde jeg bare 2MX (Matte), 2FY (Fysikk) og 3KJ (kjemi). Så jeg manglet både 3FY og 3MX. Og for å få full pott, så trengte jeg også 3Bi (Biologi). Dette tok jeg på Bjørknes, etter jeg hadde vært i militæret, forklarer han.
Da Rasmussen endelig var ferdig med å ta opp fag, oppstod det enda et problem.
Hans nye snitt på 6,1 holdt ikke, da snittet for å komme inn på medisin hadde økt til over 62 poeng.
Jeg kunne ikke «pynte» på de andre karakterene, fordi da ville dette gå på sekundærvitnemålet. Og det var vel mitt eneste håp i å komme inn i Norge, sier han.
Å følge drømmen
Rasmussen valgte likevel å prøve seg på sekundærvitnemålkvoten og tok opp fag, samtidig som han tok grunnfag i realfag på Blindern.
Mens han studerte på Blindern, lå alt til rette for at han neste år ville komme inn på medisin i Bergen, den kommende våren.
Dessverre ble det ikke sånn.
Hadde jeg fullført grunnstudium i realfag på Blindern og tatt opp fagene jeg holdt på med, så hadde jeg fått 74 poeng og kommet inn i Bergen på vårsemesteret. Dessverre spilte skjebnen meg et puss og jeg fikk diabetes type 1 dagen før eksamen, forteller Simen.
Å ta konte-eksamen var ikke noe jeg ønsket. Både fordi jeg visste at snittet for å komme inn ville øke for hvert år, men også fordi jeg var så lei av å studere noe som ikke var medisin, sier han.
Etter samtaler med ANSA og mange store avgjørelser, valgte han derfor, tre år etter fullført videregående, å studere medisin i Tsjekkia. Et valg han ikke har angret på siden.
Jeg har alltid hatt lyst til å studere medisin. I hvertfall, så lenge jeg kan huske. I følge min mor, ville jeg bli lege da jeg var fire-fem år. Da fikk mormor et hjerteinfarkt og jeg sa til henne da hun lå i sykehussengen: «Du trenger ikke være redd, mormor! For når jeg blir stor, så skal jeg bli doktor! Og da skal jeg gjøre deg frisk!», forteller han.
Rasmussen mener både tiden og arbeidet, som har ført han dit han er i dag, var verdt det.
Da jeg begynte på medisin i Tsjekkia, så fikk jeg bruk for alle fagene jeg hadde tatt på Blindern. Jeg måtte nemlig ta en opptaksprøve i fysikk, kjemi, matte og biologi. Dette satt jo friskt i minne og det gjorde det mye lettere å komme inn, sier han.
God erfaring
Om du er som Rasmussen og har visst hva du vil bli siden du var liten, anbefaler han deg helt klart å gjøre som han.
Ingenting i livet kommer gratis. Hvis du har noe som er verdt å kjempe for, så må du gjøre det med nebb og klør, råder han.
Rasmussen tror studenter kan ha godt av å bruke tid og modnes, før de kommer i gang med det de ønsker å studere.
Jeg anbefaller det, fordi jo eldre en blir, jo mer reflektert blir en. Og jo lettere vil overgangen til et høyere studium bli. I tillegg, vil motgangen du møtte, før du begynner å studere på «drømmestudiet», være en motivasjonsfaktor til å gjøre en ekstra innsats, avslutter han.
Ekstrapoeng
Det er ikke uvanlig at unge bruker tid på å opparbeide seg poeng nok til å komme inn på drømmestudiet, forteller saksbehandler i Samordna opptak Kristin Tambs.
Det vanligste er å forbedre fag man har dårlige karakterer i. Man kan også få tilleggspoeng, ved å ta realfag eller språk som gir det, sier hun.
Hver søker kan få maksimum fire realfagspoeng. Realfagspoengene er innenfor den samme rammen på fire poeng som gjelder for språkpoeng, slik at ingen søker kan få mer enn fire poeng til sammen for realfag og fremmedspråk.
En annen måte å opparbeide seg poeng på, er ved å være i millitæret, gå på folkehøyskole et år, eller ta et års høyere utdanning. Alle disse tre alternativene gir deg to poeng, forteller Tambs.
Om du bruker tid på å forbedre karakterene dine, vil du utover dette, få alderspoeng fra og med fylte 20 år.
Man får to poeng hvert år fra det året man fyller 20 år i alderspoeng. Åtte poeng er maks, så du vil ikke få noen flere poeng etter fylte 23 år, forklarer hun.