Hvis du noen gang har sett på film og latt deg skremme eller fasinere av monstre med forvridde ansikter, eller utenomjordiske skapninger glitrende hud og hår i alle slags farger, er det kanskje et maske- og hårdesign-team som står bak. Det er ikke alle effekter på film, bilder eller teaterscener som kan løses digitalt. Da er det nettopp mennesker som Kjersti som trer inn for å trollbinde publikum.


Kjersti Siljan (23) studerer maske- og hårdesign ved Høyskolen i Kristiania avdeling Westerdals. Hun forteller at hver dag på studiet er helt unik, og at arbeidsoppgavene er mangfoldige og noen ganger uforutsibare. 

 

En variert skolehverdag

– I dag møtte jeg opp å tamburere, det vil si å sy, sammen et skjegg! Ler hun. Mens et par uker tilbake møter jeg opp og skulpturer et monster.


Mens Kjersti prater viser hun oss hvordan hun sminker en av sine modeller til å ligne på en alv med spisse ører og små sår på kinnbena.


På en vanlig skoledag møter maske- og hårstudentene opp for å lage en plan over arbeidsoppgavene de har for dagen. Ofte handler det om å prøve å fullføre prosjektet de arbeider med.– Det kan være én av en million ting, så det er så vanskelig å si hva hver dag går ut på. 

LES OGSÅ: Færre vil bli sykepleiere, mange vil bli lærere

En skjult kunst 

Kjersti forteller at hun opplever en av de største utfordringene ved studiet som at retningen hun går en ganske bred og åpen. I tillegg er det få som er helt klare over at et slikt studie finnes. Maske- og hårdesignere er skjulte kunstnere som jobber i kulissene på ulike produksjoner. Poenget med arbeidet deres er at det skal smelte inn med det publikum ser på skjermen eller scenen. 

Kjersti har også opplevd at uvitenheten om hva en maske- og hårdesigner egentlig gjør kan føre til forvirring på selve jobben.

– Mange forstår rett og slett hva ikke hva maske- og hårdesign er, sier hun. Så på sett kan man risikere å bli satt til å gjøre alle mulige oppgaver som egentlig ikke er ens egen jobb.
 

En annen vanskelig del av studiet er selvfølgelig selve arbeidet. Studentene jobber med små og tekniske detaljer på alt fra masker, parykker, sminker og proteser.

 
– En stor del av utfordringen er rett og slett å få det pent nok, forteller Kjersti. Det skal se så fotorealistisk ut som mulig.Når maske- og hårdesignerne skaper en karakter til en film, må hver eneste lille detalj være perfekt for å overbevise publikum om at det de ser er ekte.


– Selv om du ser en person med fem øyne, så skal du tro at det du ser er ekte, sier Kjersti. Da har vi gjort jobben vår.

 
Som regel får Kjersti instrukser fra regissøren om hvordan ting skal se ut. Hun må derfor være klar til å blåse liv i karakterene akkurat slik regissøren ønsker.

 
- Vi skal få frem det visuelle uttrykket til regissøren, det er ikke vi som tar beslutninger.

LES OGSÅ: Vurderer du å ta en fri bachelorgrad? Disse tingene bør du tenke på!

 

Å bygge en portefølje

En stor del av å jobbe kreativt slik Kjersti og medstudentene gjør, er å bygge opp en portefølje slik at fremtidige arbeidsgivere kan få et inntrykk av deres kompetanse. Kjersti mener at det finnes mange smarte måter man kan vise frem kunsten sin på.

 
– Jeg tenker at Instagram og alt av sosiale medier er veldig viktig for å få arbeidet vårt ut i verden, sier hun.
 

Selv deler hun mye av sine prosjekter og sitt arbeid på Instagramkontoen @rovdyr_creations.

 
– Det hjelper lite å skape noe helt fantastisk hvis ingen ser det.
 


Hun understreker hvor viktig det er i hennes bransje å kunne referere tilbake til arbeid når hun snakker med regissører eller andre potensielle samarbeidspartnere. Her kan plattformer som Instagram være et genialt verktøy. 

 
– Flere som jobber med dette på fulltid har egne nettsider hvor de deler bilder av arbeidet, forklarer Kjersti. Så jeg tenker at den dagen jeg er ferdig her skal jeg lage en egen nettside som en portefølje.

LES OGSÅ: Vurderer du bachelor i samfunnsøkonomi? Les dette først!

 

Ambisjonene videre

Kjersti sier at hun først og fremst er opptatt av å lære så mye hun kan på maske- og hårdesign studiet. Dette er hennes siste år på bachelorgraden. 

 
– Etter det håper jeg å kunne jobbe mye innenfor film, sier hun. Filmsminke er så utrolig spennende og morro!


I studietiden har hun jobbet litt på ulike filmsett, og hun elsker følelsen det gir henne.

 
– Å kunne stå og se i en monitor på det fantastiske som foregår foran deg, det er kjempegøy!