(StudentTorget.no):

I forrige uke kom den første globale kåringen over de beste studentbyene, og Europa dominerer helt klart listen.

Det er Quacquarelli Symonds (QS), som årlig publiserer en liste over verdens beste universiteter, som nå har tatt for seg de mange studentbyene. Basert på en rekke kriterier, blant annet krav om minst 250 000 innbyggere og minst to rangerte utdanningsinstitusjoner, har QS kåret de 50 beste studentbyene.

Verdens beste studentby i 2012 er Paris, tett etterfulgt av London, Boston, Melbourne og Wien. Av de 50 landene på listen, har Europa sikret seg 21 plasser, og hele seks av disse er innenfor topp 10. 

TOPP 10 STUDENTBYER: 

1. Paris, Frankrike
2. London, Storbritannia
3. Boston, USA
4. Melbourne, Australia
5. Wien, Østerrike
6. Sydney, Australia
7. Zürich, Sveits
8. Berlin, Tyskland
9. Dublin, Irland
10. Montreal, Canada

Resten av listen finner du her.

– Denne forskningen anerkjenner Paris sitt studietilbud som er i verdensklasse. Vi har flere globalt rangerte universiteter enn noen annen by, samtidig som vi har lave skolepenger, sier Édouard Husson, visekansler for universitetene i Paris til University World News.


Paris skårer høyt på poengskalaen for lave studiekostnader, men også levestandard og antall nasjonale og internasjonale studenter har spilt inn på resultatene. Dette kan muligens forklare USAs noe labre representasjon på listen, med kun fem plasseringer blant de 50 utvalgte byene.

I kåringer blant norske studenter er det Trondheim som har stukket av med tittelen ”beste studentby” flest  ganger, men i den internasjonale kåringen er verken Trondheim eller noen andre norske byer med. Derimot må vi til nabolandene Sverige og Danmark for å finne skandinavisk plassering, med Stockholm på 27. plass og København på 39. plass.

Totalt ble 98 byer på verdensbasis vurdert i ”Best Student Cities in the World 2012”.