(StudentTorget.no):

Når du skal søke skoleplass er du kanskje interessert i at medstudentene dine skal være flittige og arbeidsomme? Hvor flittige studentene er kan måles på flere måter, en av dem er å ta en kikk på hvor mange studiepoeng studentene tar hver. I 2011 var det Høyskolen i Akershus som tronet på toppen med i gjennomsnitt 51,1 poeng per student, viser ferske tall, skriver Teknisk Ukeblad

Det var produktdesignstudentene som var de ivrigste poengsankerne ved skolen som ble slått sammen med Høgskolen i Oslo 1.august i fjor.  

På andreplass finner vi Høgskolen i Bergen. Her tok studentene i gjennomsnitt 50 studiepoeng hver i løpet av 2011. Høgskolene i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Ålesund følger etter på tredje-, fjerde- og femteplass. 

Er du heltidsstudent og skal følge en normal progresjon bør du ta 60 poeng hvert år. Ingen av utdanningsinstitusjonene som er med i denne statistikken kan vise til disse tallene. Et svar på det kan være at de forskjellige skolene har mange studenter er deltidsstudenter, som man ikke forventer skal ta 60 studiepoeng i løpet av ett år. 


Tallene viser også at studenter ved høgskoler tar flere poeng enn de som studerer ved universitetene.  Dette kan blant annet skyldes at høgskolene ofte tilbyr kortere utdanninger som ofte er mer yrkesrettet, som kan være med å fremme effektivitet og rask fullføring. 

LES OGSÅ: Studentenes dom over ALLE norske studiebyer

 

Universitetsstudentene tar færre poeng

Universitetsstudentene som tar mest poeng per år er studentene ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i Ås, med et gjennomsnitt på 45,7 poeng hver. NTNU og Universitetet i Stavanger er hakk i hæl, mens vi finner Universitetet i Oslo tredje sist på listen. Her tok studentene 39,4 poeng hver. Helt sist på lista finner vi Universitetet i Nordland, med 34,1 studiepoeng per student. 

Rektor ved universitet Pål Pedersen forklarer jumboplasseringen med at det er mange deltidsstudenter ved universitetet. 

- Sammenliknet med en del andre institusjoner har vi relativt mange studenter som er tatt opp på studier med "halv fart" i forhold til normert studietid, sier rektoren til Teknisk Ukeblad. 

Han skulle gjerne sett at skolen kom lengre opp på lista. 


- Vi kunne ha ønsket oss at flere av våre studenter, både dem som skal ta fulltids- eller deltidsstudier, hadde hatt en bedre progresjon i sine studier. Vi får se på om vi kan gjøre noe med dette for framtida, sier Pedersen.

 STUDIEPOENGPRODUKSJON: 
Skole Antall studiepoeng i gj.snitt
Høgskolen i Akershus 51,1
Høgskolen i Bergen 50
Høgskolen i Nord-Trøndelag 48,3
Høgskolen i Sør-Trøndelag 48
Høgskolen i Ålesund 47,9
Høgskolen i Oslo 46,6
Høgskolen i Telemark  45,8
UMB 45,7
Høgskolen i Vestfold 45,5
NTNU 45,2
Universitetet i Stavanger 45,1
Universitetet i Agder 44,7
Høgskolen i Lillehamer 44,5
Universitetet i Bergen 44,2
Universitetet i Tromsø 43,9
Høgskolen i Harstad 43,9
Høgskolen i Nesna 43,8
Høgskolen i Gjøvik 43,5
Høgskolen i Narvik 45
Høgskolen i Hedmark 42,9
Høgskolen i Buskerud 42,8
Høgskolen i Østfold 42,8
Høgskolen i Sogn og Fjordane 42,6
Høgskolen i Volda 41,3
Høgskolen i Stord/Haugesund 41,2
Universitetet i Oslo  39,4
Høgskolen i Finnmark 39,4
Universitetet i Nordland 34,1