Hva gjør en Elektriker

Elektrikere monterer og reparerer elektriske anlegg.

En elektriker er en elektrofagarbeider som jobber med elektriske lavspenningsanlegg, elektrisk utstyr og elektriske installasjoner. Arbeidet innebærer å montere elektriske systemer, reparere og utføre service på eksisterende systemer. En del av arbeidet går med til å feilsøke.

Elektrikere arbeider med boliger og andre bygninger, industri, landbruk, skip, olje- og gassinstallasjoner, og alarm- og sikkerhetsanlegg.

I Norge er det bare elektrofagarbeidere som har anledning til å arbeide på elektriske installasjoner og utstyr. Tilsynsmyndighetene stiller bestemte el-sikkerhetskrav til elektrofagarbeideren for å kunne jobbe selvstendig med utførelse og reparasjon og service av elektriske lavspennings- og høyspenningsanlegg. Du må ha fagbrev for å kunne arbeide selvstendig.

Allsidighet og ansvarlighet er sentrale egenskaper for elektrikere. Det kan være fysisk krevende yrke, og passer godt til folk med teknisk innsikt og interesse. Avhengig av hvor du arbeider kan du ha mye kundekontakt, og det er derfor viktig å være flink til å kommunisere med andre. For en elektriker er det også viktig å ha godt fargesyn.


Utdanning / kompetansekrav - Elektriker

Utdanningsløpet i videregående opplæring varer fire og et halvt år, der 2,5 år består av opplæring i bedrift. Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev.

Med fagbrev i elektro er det flere muligheter for videreutdanning på fagskole eller høyskole. Etter to år på fagskole er du utdannet fagtekniker. Som fagtekniker kan du starte egen bedrift, eller være kvalifisert til lederstilling innenfor ditt fagområde.

Med treårig høgskoleutdanning kan du bli høgskoleingeniør med bachelorgrad. For høyskolestudier trenger du generell studiekompetanse, men en del skoler tilbyr muligheten til inntak uten studiekompetanse, blant annet gjennom y-veien eller forkurs.

LES OGSÅ: Vurderer du å gå voksenlærling for å bli elektriker? Les dette først!

Jobbmuligheter - Elektriker

 

KarriereStart.no - Temaside Elektriker

KarriereStart.no - Stillingsannonser Elektriker

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Elektriker

Takk til / Kilder

http://utdanning.no/yrker/beskrivelse/elektriker

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner