(StudentTorget.no):

Facebook er for mange en konsentrasjonstyv og stjeler vår oppmerksomhet når vi trenger den som mest i eksamensperioden. 

Nikolai Høibo og Pål Hetland står bak konseptet "Fra stryk til toppkarakter". Gjennom studietiden ved Universitetet i Agder oppdaget guttene fort konsentrasjonstyven Facebook og tyvens ødeleggelser i løpet av eksamensperioden. 

Dette ønsket de å gjøre noe med. Løsningen ble tre enkle steg om hvordan studenter kan ta tilbake kontrollen over Facebook. På tirsdag presenterte de hvordan man unngår tidstyven sosiale medier i eksamenstiden seg for studentene ved Markedshøyskolen.

 


FÅ KONTROLL: Nikolai Høibo og Pål Hetland står bak konseptet "Fra stryk til toppkarakter". De kan triksene som gjør at du får kontroll over Facebook. 

Steg en:

Selv om du legger bort PC-en er mobilen til stede med mulighet for å oppdatere Facebook. Kanskje noen liker statusoppdateringen du la ut for noen sekunder siden, dette MÅ du selvfølgelig sjekke. 

Høibo og Hetland forteller om fortvilte studenter som har prøvd å pakke bort PC-en for å unngå konsentrasjonstyven, Facebook. 

- En student hadde lagt sin PC i en skoeske, tepiet den godt og lagt den i en større eske og enda en eske. Deretter la han esken under senga for å unngå Facebook i eksamensperioden, sier Høibo og Hetland. De trekker også frem andre eksempler, der studenter sletter Facebookprofilen før eksamensperioden starter.

Høibo og Hetland råd er: Slå av mobilen, eller sett mobilen i flymodus

- Det er det enkleste rådet, men få våger å gjøre det, sier guttene.


Steg to:

Du sitter på lesesalen, mobilen er skrudd av, men du har problemer med å lese fordi tanker om hva du burde gjort, drømmer om hva du skal i ferien eller spise til middag flyr rundt i holdet. Den kreative delen av hjernen kjeder seg, sier Høibo og Hetland, derfor mister vi deler av konsentrasjonen når vi leser, forteller guttene.  

Høibo og Hetland råd er: Gi den andre hjernehalvdelen noe å gjøre. Lag deg en spilleliste med studiemusikk.

- Klassisk musikk, eller musikk som er uten skiftende tempo og speielt uten vokal, sier Hetland. Ikke radio, understreker guttene.
 

Steg tre

Det siste steget gir deg tilbake full kontroll. Mobilen er allerede slått av, den kreative hjernehalvdelen for stimulans, men PC-en blinker fristende og roper etter din oppmersomhet. Facebook skriker høyest.  

En enkel app fjerner alle distraksjoner som befinner seg på din datamaskin.  

Høibo og Hetland råd er: Last ned prgrammet "SelfControl" 

Når programmet er lastet ned taster du inn de nettsidene du vet du kommer til å gå inn på, som for eksempel Facbook, Twitter og ulike nettaviser du ofte sjekker. Velg fokus tiden du vil være konsentrert, tast for elsempel inn 30 minutter og i de minuttenen får du ikke tilgang til Facebook eller andre nettsteder som stjeler din konsentrasjon på lesesalen. 

- Det nytter ikke å lukke selve programet eller omstarte maskinen. Det eneste som fungerer er å vente, ingenting annet, sier Høibo og Hetland. 

Skru av mobilen, sett på studiemusikk og blokker facebook og andre nettsider gjennom "SelfControl". Nå er du konsentrert nok til eksamenslesning.