(StudentTorget.no):

Thea Roll Rakeng (21) og Anette Carmela (25) går første året på journalistikk ved Norges Kreative Fagskole. De forteller at de til vanlig er sunne av seg, men tenker ekstra over hva de spiser i eksamenstiden.

– Jeg pleier å tenke over hva jeg spiser generelt, men i eksamenstiden prøver jeg å holder meg unna mat som tapper meg for energi og gjør meg tung i hodet, sier Rakeng.

 
– Jeg tenker at kroppen og hodet trenger mye næring for å være sharp. Jeg prøver stort sett å tenke sunt i hverdagen, så det er ikke noe særlig forskjell mot eksamenstiden annet enn at jeg prøver å holde meg unna brus, godterier og unødvendig sukker, forteller Carmela.
 
Rakeng mener det er lurt å styre unna raske karbohydrater i eksamenstiden.
 
– Det er enkelt å tenke at man ikke har tid til å lage mat fra bunnen, så man kjøper heller rask ferdigmat. Jeg ville absolutt holdt meg unna ting som hamburgere, pizza, kebab og annen usunn mat, sier hun.
 

 

LES OGSÅ: Jernteppe på eksamen? Dette gjør du

 

 


KOSTHOLDSBEVISST: Anette Carmela er bevisst på å holde seg unna brus og godterier i eksamensperioden. 

 

Sunn på selve eksamensdagen

I motsetning til de som dropper frokosten og tar med seg godterier og brus på eksamensdagen, velger Rakeng og Carmela et sunnere alternativ.

– Til frokost pleier jeg å spise knekkebrød, det gjør jeg alltid. Til lunsj tar jeg med meg en flaske Farris, frukt, nøtter og andre sunne ting som gir meg mye energi.
 
Carmela forteller at hun er dårlig på å spise frokost, men at hun er flink til å ta med riktig mat på eksamensdagen.  
 
– Hvis jeg spiser frokost er dette et pluss. Jeg prøver å leve ut det mamma har terpet på i alle år, det at frokost er dagens viktigste måltid. Under eksamen pleier jeg stort sett å ta med meg brødskiver, kanskje en salat, og masse frukt. Vannflaske og kaffebeger er også på plass, forteller Carmela.
 
 

Kan påvirke resultatet

 
Jentene forteller at de tror hva man spiser kan påvirke eksamensresultatet.
 
– Jeg tror det har en påvirkning på opplagtheten og hvor godt man presterer. Det er viktig å drikke mye vann og spise variert sunn mat, sier Rakeng.
 
– Har man et balansert kosthold med en god dose av næring, er man sikkert bedre stilt enn en som har kastet i seg en sjokolade og cola. Men akkurat hvor mye dette påvirker den
enkelte vet jeg ikke, forteller Carmela.       
 

 


INGEN RASKE KARBOHYDRATER: Thea Roll Rakeng har tro på at kostholdet kan påvirke eksamensresultatet. 

Ernæringsfysiolog, Lise Von Krogh, forteller at det er lurt å tenke på hva man spiser i eksamenstiden. I denne perioden blir det lagt mye krefter i pugging og lesing noe som gjøre det ekstra viktig å få i seg riktig mat.
 
– Dagene før eksamen handler om å være konsentrert og å lese mest mulig samtidig som man skal tenke klart og holde seg våken. Spiser man sjeldent føler man seg ofte trøtt og ukonsentrert, noe som gjør at man jobber dårligere. Hvis man der imot spiser regelmessig blir man kvikk og klarer å gjennomføre eksamen, sier hun.
 

Nei til søtsaker

 
Når man sitter inne og leser hender det ofte at man får ekstra lyst på noe søtt. Krogh mener sukkeret kan virke mot sin hensikt.
 
– Det frister sikkert med både boller, brus og sjokolade når man sitter begravet i bøkene, men dette gir varierende blodsukker. Man føler seg full av ny energi, men det kicket daler fort.
 
På selve eksamensdagen anbefaler Krogh studentene å ta med seg en god matpakke som frister når de åpner den, og ikke noe som blir liggende å svette i sekken.
 
– Før og under eksamen bør man spise sunne ting som grovbrød, kjøttpålegg, gulrøtter, cherrytomater og paprika. Fiber bremser sukkeret som er på vei inn i blodet og holder deg mett lenge. Drikk Farris eller vann, ikke brus og andre sukkerdrikker. Det gir høyt blodsukker og kan virke negativt, sier hun og legger til:  
 
– Det er selvsagt også lov å drikke kaffe så lenge du ikke propper den full av sukker eller sjokoladesaus
 

 

LES OGSÅ: Slik bruker du det siste døgnet før eksamen