(StudentTorget.no):

Amerikanske universiteter som Harvard, Oxford, MIT og St. Andrews assosieres først og fremst med utdanning av høy kvalitet, akademiske prestasjoner og tradisjonsrik historie. Men studenter vil alltid være studenter, og det er ikke alltid elevene er like seriøse som skolens rykte skulle tilsi. 
 
Ved de fleste universitetene finner man tradisjoner og studentarrangementer som elevene gjør seg minst like flid med som selve studiene. Mens nordmenn får rast noe fra seg i løpet av fadderuken, tar de amerikanske studentene med seg russementaliteten et godt stykke ut i collegelivet. 
 
Her får du seks eksempler på noen amerikanske collegetradisjoner litt utenom det vanlige.

 SKATTEJAKT: University of Chicago organiserer en årlig skattejakt/natursti som visstnok skal være verdens største. Studentene deles inn i lag og bruker fire dager på å lokalisere forskjellige gjenstander på skolen, og utfører ulike oppgaver og utfordringer som «bli omskjært», «Samle ti liter vann fra bassenget med en svampedrakt» (bildet) og «bygg en fungerende atomreaktor». To fysikkstudenter klarte faktisk å gjennomføre sistnevnte oppgave ved å bygge en plutoniumproduserende reaktor i et skur på skolens område.  

 
 
 
 

 

 PLASSERTE BIL PÅ TAKET: Massachusetts Institute of Technology (MIT) har en lang historie med at studenter utfører smarte «practical jokes» som har som formål å få andre studenter og lærere til å undres over hvordan det lot seg gjennomføre. Aktivitetene, som er kjent som «hacks», gjøres vanligvis i løpet av natten. En minneverdig «hack» var da noen studenter klarte å plassere en personbil på toppen av kuppelen på skolebygget. Bilen var for øvrig malt for å etterligne en lokal politibil. 

 
 
 
 
 

  NAKENLØP: Harvard University er kjent for en tradisjon kalt «The Primal Scream». Dette startet på 60-tallet da studentene skrek i ti minutter natten før eksamensperioden skulle starte. Denne tradisjonen har med årene utviklet seg til å bli et nakenløp gjennom univeritetsområdet akkompagnert av «The Harvard University Band» og heiende tilskuere.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 SKUMKRIG: På St. Andrews University er det en tradisjon at tredjeårsstudentene adopterer en førsteårsstudent på starten av hvert semester. I løpet av den andre helgen i november, kjent som «Rainsin Weekend», møter førsteårsstudentene opp hos faddere med masse alkohol utkledd i kostymer. I to dager er det en sammenhengende fest hos faddere over hele byen. Den påfølgende mandagen får fadderbarna en kvittering som skal leveres et sted på campus hvor fadderbarna bryter ut i en massiv skum-krig.

 
 
 
 
 

 

 MÅ MALE OM NATTA: På campusområdet til Carnegie Mellon University i Pittsburg finnes et lavt murgjerde som studentene står fritt til å male akkurat som de vil. Den eneste betingelsen er at hele lengden må males, og at det må gjøres mellom midnatt og soloppgang, ved kun å bruke en pensel (malingsrull og spraybokser er ikke tillatt). Det originale tregjerdet står oppført i Guinnes rekordbok som verdens mest malte gjerde. I 1993 knakk gjerdet sammen under vekten av alle malingsstrøkene, og ble da erstattet av det mer robuste murgjerdet som står der i dag.

 
 
 
 

 

 MÅ GÅ BAKLENGS: Oxford University har mange offisielle og uoffisielle tradisjoner. En av dem er «The Time Ceremony» som holdes natt til den siste søndagen i oktober. I forbindelse med at man skal stille klokkene til vinterstid må studentene gå baklengs rundt «The Fellows’ Quad drinking port». Det er meningen at dette skal holde balanse i forholdet mellom tid og sted.