(StudentTorget.no): 

Flere ingeniørstudenter ved Høgskolen i Telemark reagerte på at en av oppgavene på matteeksamenen i desember var for vanskelig.

Det første til at læreren skrev følgende beskjed til studentene i nettportalen Fronter:
 
«Jeg får flere kommentarer angående matte 1 eksamen, del 2 oppgave 3.  Denne oppgaven var rett og slett for vanskelig, så jeg skal ta hensyn til det når jeg sensurerer. De som «likevel» har klart denne oppgaven (eller en del av det) får uttelling for det. Jeg beklager for ekstra press og stress det medførte», skriver Aftensposten.no.
 
 

- Dette er helt normalt

 
En av de berørte studentene reagerer forteller til Aftenposten at det er en katastrofe at skolen gjør slike feil og innrømmer det. 
 
- Selv om vi kanskje kommer til å få ta den om igjen, er det jo en stor belastning når det kommer i tillegg til andre fag. Det hjelper ikke at de ser bort fra oppgaven når de retter, for vi har brukt mye tid på den oppgaven som vi i stedet kunne brukt på andre oppgaver, forklarer studenten.
 
Høgskolen i Telemark mener derimot at dette ikke er uvanlig.
 
- Dette er helt normalt. Når man lager eksamener tester man hele spekteret. Noe skal være vanskelig. Når man retter kan man fra tid til annen se at «ops, den var litt vanskeligere enn vi hadde tenkt». Da tar man hensyn til det når man sensurerer, sier instituttleder Bjørn Glemmestad.
 
Han forklarer videre at det generelt ikke er greit å gi for vanskelige oppgaver, men at man skal gi oppgaver som tester alle studentene og skiller ut de som skal få best karakter. 
 
Han peker også på at stykprosenten på denne eksamenen heller ikke var spesielt høy. Av de 195 studentene var det rett over seks prosent som fikk strykkarakter. Høgskolen har også brukt ekstern sensor, ifølge Glemmestad.
 
Generalsekretær Ivar Horneland Kristensen i Teknisk-naturvitenskapelig forening (TEKNA) synes derimot ikke at dette er uproblematisk.
 
- Vi er opptatt av at resultatene skal være sammenlignbare. Man bør tilstrebe å få en nogen lunde like evaluering. Disse bachelorstudentene skal konkurrere om plasser til masterprogrammene. Det er ikke bra hvis studentene går ut med for gode eller for dårlige karakterer. Jeg kan forstå reaksjonen til studenten. At skolen har bommet er ikke bra. Men når de først har bommet må dette være en god måte å håndtere det på, sier han til Aftenposten.
 

LES OGSÅ: Studenter kom til tomt eksamenslokale