(StudentTorget.no):

Undersøkelsen KarriereBarometeret viser at lønn ikke er så viktig for studenter når de skal ut i arbeidslivet. 5000 studenter har svart på undersøkelsen.

På spørsmålet om hva som er viktigst når man skal ut i jobb, ender lønn godt under midten, på en tjuendeplass. Dette gjelder også for studentene innenfor økonomi og administrasjon.

Det er langt viktigere for studentene at arbeidsgiveren tilbyr en balanse mellom jobb og fritid, spennende oppgaver og et godt system på utvikling av ansatte. 

- Det er vel ikke helt uvanlig at lønn ikke er det man setter som det aller viktigste, men som student har du allerede tatt et valg og har en tanke om hvor du skal ligge lønnsmessig, sier forsker ved Fagbevegelsens senter for forskning (Fafo), Åsmund Arup Seip til StudentTorget.

 

Velferds-Norge

 
Det at vi er fra Norge kan ha noe med at vi ikke er så opptatt av lønn. 
 

 


PENGER ER IKKE ALT: - Penger er viktig, men det er ikke alfa omega, sier Bente Pocejpal. 
- Vi har en kultur som ikke fokuserer så mye på lønn, og det er stor åpenhet rundt dette med lønn. I tillegg er det ikke er så store lønnsforskjeller i Norge. Det er klart at vi har ytterkantene hvor vi finner dem som tjener veldig mye, men for den vanlige lønnsmottaker er ikke forskjellene så store. Er du veldig opptatt av lønn, velger du for eksempel økonomiutdannelse eller jus, sier han videre. 
 
Det at vi har mange velferdsgoder kan også være en faktor som gjør lønn mindre viktig for framtidige arbeidstakere. 
 
- Vi har et samfunn hvor sikkerhetsnettet er stort. Velferdsstaten tar vare på de eldre. Det å skaffe mange penger gir mulighet til å utfolde seg, men det ligger ikke noen stor risiko i ikke å ha høy lønn. Hvis man for eksempel kommer fra Bombay er karriere og høy lønn svært viktig for å oppnå sosial sikkerhet, for da har du ofte en stor familie du skal ta vare på, forteller forskeren.

 

- Penger er ikke alfa omega

StudentTorget møtte studentene Bente Pocejpal (46) og Liz-Yvonne Holm (19) ved Høgskolen i Oslo og Akershus, hvor de begge studerer sosialt arbeid. De syns det er litt rart at lønn kom såpass langt ned på lista, men er enig i at penger ikke er alt. 

 


-UTFORDRINGER ER VIKTIG: Liz-Yvonne Holm vil heller jobbe med noe som er viktig for henne enn å tjene kjempe mye penger. 

- Jeg stiller meg forundrende til det. Penger er viktig, men det er ikke alfa omega. Man må ha så man klarer seg, derfor man tar en utdannelse for å få en jobb man tjener ganske greit i. Det er ikke snakk om at man skal tjene kjempemye, men slik at man klarer seg, sier Pocejpal. 

Holm sier at det å jobbe med noe som er viktig for henne betyr mer enn lønnen. 

- For meg er lønn viktig i forhold til at jeg skal klare meg her i livet, men en måte er det ikke viktig i den forstand at jeg har lyst til å jobbe med noe jeg brenner for. 

- Hvilke andre faktorer er med på å påvirke ditt valg av utdanning?

- Utfordringer, at de arbeidsoppgavene jeg får er noe jeg kan jobbe mer med. Jeg har lyst til å utvikle noe andre kanskje ikke har fått til tidligere, sier hun. 

 

LES MER OM UNDERSØKELSEN HER