Spørsmålet om hva man ønsker å bli når man blir stor møter man flere ganger i livet. Som tiåring ville jeg bli tannlege, som 13 åring ville jeg bli pedagogisk leder, som 16 åring ville jeg bli hudpleier, som 18 åring ville jeg bli lærer, og som 20 åring ville jeg jobbe innen økonomi, markedsføring eller journalistikk. På ti år har jeg byttet ønske opptil fem ganger, og selv den dag i dag er jeg usikker. Så kan man vite om man har tatt rett valg?

 

Etter tretten års skolegang forventes det at man skal vite hva man ønsker å bli, selv uten noen erfaring og tilstrekkelig med informasjon. Som ungdom blir man kastet ut i det voksne liv og støttehjulene tas av. Man er ung og uviten, men samtidig nysgjerrig og spent på hva som er i vente.

 

Det er en nervepirrende og forvirrende periode når man velger studie. Vil jeg angre? Vil jeg gjøre det bra? Vil jeg trives? På grunn av disse ubesvarte spørsmålene som florere i hodet, er det lett å føle seg usikker og man henvender seg gjerne til dem man står nær. Hva tror dere vil passe for meg? Hva syns du jeg burde bli? Skal man satse på de studiene som gir en sikker jobb eller sette søkelys på det man virkelig brenner for?

 

 

I mitt tilfelle hørte jeg på menneskene rundt meg. «Du er sosial», «du trives med barn» og «lærer er en god og sikker jobb». Jeg endte derfor opp på lærerstudiet. Her lærte jeg masse, både teori og praksis, men ikke minst mye om meg selv. Alt som ble sagt om meg stemte, men likevel var det en usikkerhet inni meg som ikke ville forsvinne. Jeg tenkte at hvis jeg bare prøvde litt til, så ville jeg få samme gnist for yrket som mine medstudenter. Jeg prøvde i hele fire år og fikk meg tittelen adjunkt, noe jeg er stolt over, men noe jeg er enda mer stolt over er at jeg satset en gang til på et ny studie.


 

Som person er jeg ivrig, strukturert og planlegger fremtiden mer enn å nyte nåtiden. Jeg hadde dermed en strukturert livsplan som ikke hadde rom for å feile. For første gang i mitt liv har jeg valgt å stoppe opp, ta et dypt åndedrag og fokusere på meg.

 

Hvem er jeg, og hva ønsker jeg meg?

 

Et tips jeg ville gitt til meg selv for ti år siden er; søk etter informasjon, vær nysgjerrig og spørrende og ikke minst vær uredd for å feile. Det finnes utallige studier og det skal godt gjøres å treffe blink på første skudd. Man er aldri for sent ute for å starte på nytt og man lærer seg selv å kjenne i ulikt tempo. Nyt nåtiden og fokuser på hva du faktisk ønsker og trives med.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet