Hva gjør en Interiørarkitekt

En interiørarkitekt tegner og planlegger løsninger for innendørs miljø i private og offentlige bygg. Dette kan være i nye hus og bygninger, og det kan være ved restaureringsprosjekter, ombygging eller oppussing.

Det er ikke bare boligbygg som anvender interiørarkitekter, det er like vanlig å jobbe med hoteller, skoler, butikker og arbeidsplasser. 

Innredningen planlegges i samarbeid med byggherren, arkitekten eller andre konsulenter. Interiørarkitekten utarbeider så et forslag som inneholder møblering, fargebruk og generell estetisk plan, samt et kostnadsoverslag og en fremdriftsplan.

Ved godkjennelse fra byggherre, jobber man videre med prisinnhenting, anbud og tilsyn til varelevering, og fremdrift i prosjektet.

Arbeidsoppgavene innebærer i tillegg til det rent estetiske, også økonomiske og administrative oppgaver.

Mange interiørarkitekter driver også med spesialdesign. Dette vil si skreddersydde interiørløsninger, som møbler, lyskilder og andre romkomponenter som er unike for hvert enkelt prosjekt.

Det er ikke uvanlig at interiørarkitekter etter hvert går over til andre grener og spesialiseringer, som møbeldesign og lysdesigner.  

 

Personlige egenskaper - Interiørarkitekt

En interiørarkitekt bør ha gode ferdigheter innen tegning, form og farge, samt en god estetisk sans og evne til å planlegge et helhetlig visuelt uttrykk.

Man må kunne kommunisere godt både muntlig og skriftlig, og ha evne til å samarbeide med andre og lytte til kundens ønsker.

I tillegg, er det viktig å kunne jobbe organisert og nøyaktig, kunne planlegge og ha god økonomisk innsikt. 

 

Utdanning / kompetansekrav - Interiørarkitekt

Yrkestittelen interiørarkitekt er ingen beskyttet tittel og sier noe om yrket man er i, og ikke utdanningsnivået.

Man kan ta en bachelorgrad innen interiørarkitektur ved Kunsthøyskolen i Oslo og Bergen, og mastergrad ved Kunsthøyskolen i Bergen. Opptakskravene til disse utdanningene er basert på generell studiekompetanse og opptaksprøver.  

Det finnes også flere ulike studier ved høyskoler og universiteter som gir deg tilsvarende kompetanse innen interiør.

Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) har myndighet til å autorisere interiørarkitekter. Med autorisasjon fra NIL, kan man kalle seg interiørarkitekt MNIL.

Les mer om studiemuligheter for yrket Interiørarkitekt: 

 

Jobbmuligheter - Interiørarkitekt

De fleste interiørarkitekter jobber i privat sektor ved både små, mellomstor og store bedrifter.

Mange etablerer også enkeltmannsforetak og baserer seg på frilansvirksomhet, hvor man tar oppdrag av ulik variasjon og omfang.

Les mer om jobbmuligheter for yrket Interiørarkitekt:

 

Lønnsnivå - Interiørarkitekt

Begynnerlønn ved ansettelse hos et arkitektkontor ligger vanligvis på noe over 300.000 kroner i året og vil stige ut fra ansiennitet, kompetanse og erfaring.

Ved frilansbasert arbeid, avhenger lønnsnivået blant annet av erfaring og mengde oppdrag. 

 

Mer informasjon / linker