Hva gjør en kosmetolog

Kosmetologer omtales ofte også som kosmetikere og hudterapeuter. Disse jobber med hudpleie og annen kosmetisk behandling.

Kosmetologer foretar undersøkelser av huden (vanligvis ansikt/hals/nakke), for å vurdere fuktighet, solskade, pigmentering og liknende.

Vanlige arbeidsoppgaver for kosmetologen består av å legge sminke, utføre manikyr og pedikyr, hudrens, massasje og behandlingsprosedyrer som å legge ansiktsmasker.

Disse arbeidsoppgavene går vanligvis under stillingstittelen kosmetolog, men man kan også ha tittelen hudpleier, sminkør eller make-up artist.

 

Personlige egenskaper - Kosmetolog

Kosmetologer bør generelt være interessert i sminke, styling og estetikk.

Man bør også like mennesker, og være serviceinnstilt og kunne kommunisere godt med både kunder og kolleger. 

Man skal veilede kunder i bruk av sminke, farger og stil, og bør være i stand til å gi gode og riktige tips. Derfor er det svært viktig å ha normalt syn og fargesyn.

 

Utdanning / kompetansekrav - Kosmetolog

Utdanning som hudpleier kan man ta allerede på videregående skole. Etter grunnkurs, VG1 og VG2, får man yrkeskompetanse.

Det finnes også mange privatskoler som tilbyr kosmetologutdanning. 

Dersom man utdanner seg ved en skole som er godkjent av Norske Kosmetologer og Hudterapeuters Forbund (nå del av Fagforbundet) vil man bli fagutdannet kosmetolog eller hudterapeut.

Les mer om studiemuligheter for yrket Kosmetolog:


 

Jobbmuligheter - Kosmetolog

Som kosmetolog, er du kvalifisert til å arbeide i hudpleiesalong, parfymerier, og med salg og demonstrasjon av produkter.

Noen arbeider også innen tv-, film-, og tv-bransjen. 

Les mer om jobbmuligheter for yrket Kosmetolog:

 

Lønnsnivå - Bedriftsrådgiver

Mange kosmetologer arbeider som selvstendig næringsdrivende. Da er inntekten avhengig av hvor mange oppdrag man får, og hvor mye man omsetter for.

Dersom man er fast ansatt, får man gjerne fast lønn pluss provisjon etter antall kunder og omsetning.

 

Mer informasjon / linker

  • Helsedirektoratet - jobber for å styrke befolkningens helse og utvikle gode helsetjenester: www.helsedirektoratet.no
  • Sikkerhet av faglig helse (SAFH) - blogg om hvordan å sikre helsen vår: www.safh.no
  • Fagforbundet (hudpleie: hudterapeut, hudpleier og kosmetolog yrkesgruppe) - Norges og LOs største arbeidstakerorganisasjon: www.fagforbundet.no/yrke/hudpleie/