I USA fins det mer enn 5000 universiteter og colleges. Hvordan i alle dager skal man klare å finne det ene universitetet som er perfekt for deg? Her er fem tips som kanskje kan gjøre valget litt enklere.

 

Størrelse og beliggenhet

I USA er det små skoler som har bare et par hundre studenter, men du har også skoler som har godt over 50.000 studenter. Det er skoler hvor man er avhengig av transport for å komme seg fra bygg til bygg, og det er skoler hvor alt du trenger ligger innen gåavstand. Jeg vil absolutt anbefale å tenke litt ekstra på hva du er interessert i. Har du planlagt å skaffe deg bil? Hvis ikke, har skolen et godt tilbud når det kommer til kollektivtransport?

 

Jeg vil også anbefale å tenke over beliggenheten. Vil du gå på skole i en storby, som midt i New York City eller Los Angeles, eller vil du litt ut fra de store byene og finne en skole som er litt roligere? Vil du ha sommer året rundt, eller liker du å ha alle de fire årstidene?

 

 

LES OGSÅ: Anne studerer markedsføring i California

 

Kostnader

Dette er kanskje det viktigste å tenke på når du skal søke på skole i USA, da man må betale skolepenger for å studere her. College er ikke gratis, og prisene varierer fra et par tusen dollar i året og helt opp til $75.000 i året. Lånekassen gir lån og stipend til mange studenter, men det er ikke alle skoler hvor de dekker hele beløpet. Har du nok penger til overs hvis Lånekassen bare dekker halvparten? Velger du en skole som er noe rimeligere, er det også større sjanse for å ha penger til overs – til for eksempel å dra på ferie under Spring Break.


 

Det er også viktig å ta i betraktning at dollarkursen kan endre seg når som helst. I løpet av det året jeg har bodd og studert i USA nå har dollaren steget mye. Dette fører da til at det blir dyrere for både skole og å bo her, og jeg er alltid sikker på at jeg har penger til overs i tilfelle dette skulle skje.

 

Tenk også over om du vil bo i dorms eller om du vil leie leilighet/hus. Noen ganger er det billigere å bo i dorms, mens andre ganger er det billigere å leie et rom i et kollektiv. Vær også obs på at noen skoler ikke godtar norsk helseforsikring, og krever at du kjøper dette i USA. Det kan fort bli veldig dyrt!

 

Et tips er å få seg en deltidsjobb ved siden av studiene. Det er begrenset hvor og hvor mye man kan jobbe som internasjonal student, men man har lov å søke seg jobb på campus. Hvis du får deg jobb, husk da å sjekke at alt av papirer er i orden, både i Norge og i USA!

 

Major

Ut ifra hvilken bachelorgrad du velger, kan det være lurt å søke litt rundt for å finne ut av hvordan den avdelingen på skolen du søker på er. For eksempel så har University of North Dakota (hvor jeg går) et veldig bra ingeniør- og pilotprogram. Det er disse retningene skolen er mest kjent for, og det er disse retningene skolen prioriterer å bruke mest penger på. Veldig mange kommer til UND for å studere nettopp dette. Andre skoler i USA er gjerne flinkere på andre ting. Er du interessert i språk, skuespill, musikk eller journalistikk? Sjekk ut hvilke skoler som er best på akkurat den retningen du er interessert i, og se om en av de kan være aktuell for deg.

 

 

LES OGSÅ: Aurora studerer medisin i Polen 

 

Sosialt liv

Er du interessert i klubber og organisasjoner? Kunne du tenke deg å være med i en sorority eller fraternity? Sjekk ut skolens nettside for å se hvilke klubber og organisasjoner som er tilgjengelig på skolen. Å være med i en klubb eller organisasjon er noe jeg vil anbefale alle. De fleste skoler har noe som er relevant for din major. Jeg studerer elektroingeniør og er med i en organisasjon som heter Engineers Without Boarders. Her får jeg brukt mye av teorien jeg har lært i forskjellige klasser, jeg har også fått mange venner og det er en mulighet til å være sosial. Om du drar til en skole i USA hvor du ikke kjenner noen andre, er dette absolutt en gyllen mulighet til å bli kjent med mange andre som har samme interesser som deg.


 

Tester

Enkelte colleger krever at man må ta enkelte tester (TOEFL, SAT, ACT med flere) for å være kvalifisert til å komme inn på skolen. TOEFL testen er en test som mange internasjonale studenter må ta, rett og slett for å vise at engelsken deres er god nok. SAT og ACT er litt vanskeligere, da dette er eksamener de i USA trener til gjennom hele grunnskolen. Disse har spørsmål om alt fra grammatikk til matte og naturfag. Det er ikke alle skoler som krever dette, og det finnes også andre muligheter hvor man kan «slippe unna» testene.

 

Dette er bare et par ting jeg synes er viktig å tenke over når man skal prøve å finne den skolen som passer deg best. Det er ikke enkelt, og man kan absolutt risikere å velge feil om man ikke gjør nok research eller tenker over enkelte ting i løpet av søknadsprosessen. Jeg vil også anbefale å ta kontakt med enten noen du kjenner som allerede studerer i USA eller en rådgiver hos for eksempel Education USA, NORAM eller American College of Norway.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet