(StudentTorget.no):
Til tross for at hensikten med CV-en er klar, kan det lett oppstå litt forvirring når man skal plotte inn personlige egenskaper på resymeet. Hvilken type liste skal man lage, hva skal man inkludere i listen og hvordan finner man egentlig ut hva man er god på?
Morten Kjøs Utengen (23) ble i vår ferdig utdannet grafisk designer fra Westerdals School of Communication, og begynte umiddelbart letingen etter en fast stilling. Sentralt i søknadsprosessen var utforming av CV-en, og også utvelgelse av personlige egenskaper. Kjøs Utengen forteller at det ikke var vanskelig å velge ut de sterke sidene.
- Jeg er ærlig med meg selv, og kanskje litt selvkritisk. Men også stolt over det jeg er flink til, derfor er det enkelt å sortere gode og svake sider.
Utengen synes det er flere grunner til at det er viktig å vite hva man er god til, og hva man nødvendigvis kan bli bedre til.
- Jeg tror det er viktig å vite hva man kan bidra med på en arbeidsplass, men også være ærlig ovenfor arbeidsgiver om hva du ikke kan eller hva du ønsker å lære. Det tror jeg bidrar til å gi deg en stilling som man behersker, men også kan utvikle seg videre i, sier han.
- Ikke fyll inn med tomme ord

REKRUTTERINGSRÅDGIVER: Charlotte Gundhus er rekrutteringsrådgiver i bemanningsbyrået Hammer & Hanborg forteller at man må ha en viss anelse om hva ens sterke og svake sider er.
Charlotte Gundhus er rekrutteringsrådgiver i bemanningsbyrået Hammer & Hanborg. Hun er enig i at det lønner seg å ha en viss idé om hva ens sterke og svake sider er.
- Dette er viktig for selv å vite om man vil trives på jobben eller ikke. For eksempel, dersom man er en introvertperson som trives best med selvstendig arbeid i rolige omgivelser er det viktig å være klar over dette. Sannsynligvis vil ikke vedkommende trives i et hektisk arbeidsmiljø. En positiv side har som regel en negativ side, og motsatt. Det finnes ingen fasit i et jobbintervju, forteller Gundhus.
De aller fleste ønsker å framstå best mulig på CV-en, og det finnes visse ord som man skulle tro vekket positive følelser hos arbeidsgiver. Det er ikke alltid tilfelle, skal vi tro rekrutteringsekspertene.
- Tilpass deg etter den respektive tjenesten. Ikke fyll inn med «tomme ord» eller egenskaper du tror noen ønsker å høre. Det er bedre å gi eksempler på ting du har gjort, utrettet og lignende, slik at du får vist hvordan man handler i en bestemt situasjon.
LinkedIn har også listet opp de mest overbrukte ordene i deres søknader, og ifølge det sosiale nettverket er dette ordene du bør holde deg langt unna: innovativ, motivert, resultatorientert, dynamisk og problemløser.
Ser gjennom klisjeer
Heller ikke Kjøs Utengen tror at det nødvendigvis er egenskaper det alltid vil lønne seg å skrive på CV-en.
- Jeg tror arbeidsgivere ser lett igjennom klisjeer og «pynt» på CV-en. Skriv hva du virkelig er best på, men ikke skjul svakheter. Selvinnsikt tror jeg er en viktig egenskap, sier han.
I dag jobber Kjøs Utengen som grafisk designer hos Bekk Consulting AS, og i søknaden var han selektiv da han skulle trekke fram egenskaper.
- Jeg trekker alltid fram mine tekniske ferdigheter da det er viktig i min bransje, men også egenskaper som gir et bilde av hvordan jeg er som person.
LES OGSÅ: Fra arkitekt i New York, til filmskaper i London
Vær ærlig
Man kan skille mellom ulike kategorier de ulike egenskaper hører inn under; «myke» egenskaper som er viktige å inneha, men som vil vises gjennom prestasjoner, og «harde» egenskaper som gjerne kan nevnes, fordi det er evner du har tillært og kan bruke i andre jobbsituasjoner. Men fordi vi normalt sett ikke går rundt og skryter av evnene våre, er det ofte vanskelig å peke ut sine nøkkelegenskaper.
- Men bør man søke på jobber ut fra ens sterke sider, eller forsøke å tilegne seg egenskaper som er attraktive for arbeidsgivere?
- Man bør søke på jobb ut fra det man interesserer seg for, og sørge for at jobben er på «riktig» nivå, det vil si at man har de kvalifikasjonene som kreves, men ikke har gjort «for mye», sier rekrutteringsrådgiverne i Hammer & Hanborg.
- Har du noen tips til hvordan man kan finne sine nøkkelegenskaper?
- Det er bra å ha god selvinnsikt; at man spør seg selv hvordan og når man trives. Hvordan man gjør dette, er vanskeligere, men jeg tror at magefølelsen kan være bra her. Føles det ikke riktig, er det ofte ikke rett.
Også Kjøs Utengen har noen tips han gjerne deler med unge arbeidssøkere.
- Det er lov å si til seg selv: Dette er jeg dritgod på! Men man skal også være selvkritisk og ærlig med seg selv på hva man ikke er så flink til. Er man genuint interessert i det man søker på så kan man alltids utvikle seg videre i jobb. Det tror jeg er den viktigste egenskapen man kan ha; Interesse for jobben man søker.