(StudentTorget.no):
Den 20. november skrev høyskolelektor Cecilie Staude om tabber på nett på bloggen sin. Staude underviser i merkevarebygging, kommunikasjon og markedsføring ved Handelshøyskolen BI og skriver blogg samtidig som hun er en aktiv bruker av Twitter.
Blogginnlegget for få dager siden handlet om Frp-politiker Odd Bestons rasistiske statusoppdatering på Facebook der han omtalte innvandrere som apekatter og mente de burde holde seg ute av landet, og om hvordan denne oppdateringen raskt spredde seg over nettet selv etter at Beston selv hadde slettet kommentaren.
- Man må være bevisst at det man ytrer i sosiale medier aldri blir borte og det at ting blir liggende for evig tid kan resultere i utfordringer om det kan sette deg i et negativt lys, sier Staude.
LES OGSÅ: Slik bygger du din personlige merkevare
Sosiale medier bygger merkevare
Høyskolelektoren er generelt veldig positiv til sosiale medier og mener man ved hjelpe av disse enkelt kan bygge sin egen merkevare.
|
|
ADVARER: Høyskolelektor Cecilie Staude ved Handelshøyskolen BI forteller at man må være bevisst på at det man ytrer i sosiale medier aldri blir borte. |
- Det å ha sterke meninger og bruke sosiale medier til å formidle det kan være gode grep for å bygge egen merkevare men man må være bevisst at det man ytrer samsvarer med det inntrykket du vil at folk skal ha av deg, sier hun.
Drømmejobben
Staude mener sterke meninger på nett kan slå ut både som negativt og positivt i en jobbsøkersammenheng.
- Det at man har sterke meninger og bruker nettet til å vise at man er engasjert er veldig bra og jeg tror de tingene vil få betydning i positiv retning. Det kan derimot koste deg drømmejobben om det som ligger ute ikke samsvarer med det inntrykket du vil at andre skal ha av deg, sier hun.
Staude forteller at man kan formidle et utrykk av seg selv gjennom en jobbsøknad og et vitnemål men at alle arbeidsgivere nå bruker nettet til å innhente informasjon om søkere for å bli sikrere på at de velger den rette eller sikrere på at de avslår fordi den personen har vist gjennom det som ligger på nettet at det ikke er en person man vil ansette.
- Man blir googlet når man er ute og søker jobber, der er det ikke tvil om. Problemet er ikke bildene fra russetiden med en ølflaske i hånden, jeg tror det i økende grad kommer til å bli problemer om man ikke finner noe i det heletatt på nettet, sier hun.
Hun forteller videre at om man ikke er bevisst bruken av sosiale medier og at ytringer i sosiale medier kan misforståes og tolkes i en annen retning enn det man hadde tenkt kan man havne i en situasjon hvor det som ligger på nett kan være negativt i en jobbsøkeprosess.
Tørr å mene
Meningen til Staude er imidlertid klar: Sterke ytringer på nett behøver ikke å bli negativt.
- Det er forskjell på det å ha en sterk mening og å drive sjikane eller legge ut ting på nettet som setter deg i et negativt lys. Men det å ha en sterk mening er mye mer positivt enn negativt. De som tør å ha en stemme og delta i offentligheten med full stemme er ofte mer positivt enn negativt, sier hun.
Så lenge ytringen ikke setter deg i et negativt lys, da er den negativ.
- Vær bevist på at det du legger ut samsvarer med den du er. Du vet jo aldri hva folk er opptatt av. Du har eksempler på folk som ikke har fått jobben fordi de har deltatt i realityserier og sånt, sier hun.
Vanskelig skille
Staude er veldig opptatt skillet mellom deg som privatperson og deg som en del av et firma eller organisasjon. Et skille hun mener det er vanskelig å sette på internett.
- Ytringer både på Facebook, blogger og Twitter kan slå tilbake på arbeidsgiveren din. Når du er ansatt et sted vil du aldri kunne være hundre prosent privatperson i sosiale medier, sier hun.
- Du kan ytre ting som privatperson, men fordi folk vet at du er knyttet til en organisasjon vil omdømmet til organisasjonen settes ned, ikke bare ditt eget.
Balanse mellom privat og profesjonell liv er i følge henne en stor fallgruve i sosiale medier.
- Det er der de fleste feiler, sier hun.