(StudentTorget.no):

Mange vil tenke at de plutselig får utrolig god råd når de er ferdige med studiene og begynner i fulltidsjobb, men med tilbakebetaling av studielån og uten studentrabatter er ikke dette tilfellet for alle.

- Hvilke utgifter som dukker opp når man starter i fulltidsjobb avhenger helt av hvordan jobb du får. Du kan få lenger reisevei og måtte kjøpe deg bil, klesbudsjettet kan bli annerledes for det er en annen dresskode når du jobber enn er student. Og ikke minst må du begynne å betale ned på studielånet, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

 

Uten studentrabatt

En annen utgift som blir betydelig dyrere etter endt studietilværelse er utgifter til kollektivtransport. Alle studenter er vant til å få egne studentpriser på både månedskort i kollektivtrafikk, flytog og buss, trening og på utvalgte produkter i en rekke butikker.

EKSPERT: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl råder alle til å sette opp et budsjett. 

I Oslo går prisen på månedskort til kollektivtrafikk opp fra 355 kroner i måneden til 590 kroner mens du i Trondheim må betale 342 kroner mer uten studentrabatten. Også prisen på trening øker med en gang du er ferdig med studiene, samtidig som rabatter på både en del aviser, maling og hos tannlege forsvinner.


- Studentrabatter på kollektivt vil falle bort, det vil ha en innvirkning. Men jeg tror ikke det er der den største forskjellen ligger. Jeg tror den største forskjellen ligger i at man må begynne å nedbetale studielånet og at man bruker mer når man tjener mer, sier Sandmæl.

 

Bruker det man har

En av grunnen til at det ikke føles som om man har mer penger enn da man studerte når man kommer i fulltidsjobb mener Sandmæl er mentaliteten de fleste har.

- Man bruker gjerne det man har. Som student lever man i forhold til inntekten man har. Når man begynner å jobbe vil naturligvis inntekten øke, men da bruker man også mer penger så man føler kanskje at man har like dårlig råd eller dårligere råd, sier hun.

Videre råder hun alle til å setter opp en oversikt over hva man bruker pengene på.

- Da vil du se at du faktisk bruker mer penger når du går ut i jobb. Alle bør vurdere å sette opp et budsjett for å få oversikt over hvor pengene flyr, sier hun.

 Sandmæls viktigste råd til de som nettopp er ferdig med studiene er å ha en månedlig nedbetaling av studielånet.


- Terminbetaling kan for mange komme som et slag i ansiktet fordi man ikke har planlagt godt nok. Ha et automatisk trekk fra kontoen hver måned. Mange sliter når regningen kommer hvert kvartal, det burde ikke komme som noe sjokk. Men det er mange som ikke har satt av penger til dette. Betal månedlig. Da får man  bedre kontroll, råder hun.

BRUKER MER: Caroline Sophie Maschke merker stor forskjell på økonomien da hun fikk seg jobb. Nå har hun mye større utgifter.

 

Mer praktiske utgifter

 

Caroline Sophie Maschke ble ferdig med studiene i sommer og gikk rett ut i full jobb hos Wilh. Wilhelmsen. Til tross for at det kommer mer penger inn på kontoen merker hun ikke noen stor forskjell på økonomien.

- Nå som jeg ikke studerer lenger må jeg begynne å spare opp penger til leilighet. Det har også oppstått en rekke andre utgifter jeg har utsatt gjennom studietiden, sier hun.

I tiden etter studiene har Maschke brukt over 10 000 kroner bare på tannlegebesøk.

- Jeg har nå begynt å gå til tannlegen, betale mer i forsikring, også går jeg til kiropraktor. Alt dette er praktiske utgifter som jeg har dyttet til side som student men som jeg nå må ut med, sier hun.


I januar skal hun også begynne å betale ned på studielånet. Dette kombinert med høyere skatt siden hun dette året kun har hatt fulltidsjobb i seks måneder og dermed ikke betalt full skatt, gjør at hun regner med å ha betydelig høyere utgifter enn tidligere.

 

LES OGSÅ: Pengene som forsvinner i sluket

LES OGSÅ: Slik sparer du penger