(StudentTorget.no)
Har du hivd deg på lavkarbo-bølgen, eller har lyst til å prøve? Da er du ikke alene. Utrolig mange nordmenn har i løpet av det siste året sverget til en kost uten mel, sukker og byttet ut lettprodukter med de mer fettrike.
Studenter er ofte i den situasjonen at økonomien ikke strekker helt til. Kanskje går kostholdet på bekostning av dette, men det trenger slett ikke være dyrt å bake på lavkarbovis, selv om det krever noen ingredienser som du ikke finner i nærbutikken, men derimot må oppsøke en helsekostbutikk for å få tak i.
Cecilie Theiste-Bratli, kvinnen bak bloggen Fristende lavkarbo har nylig lansert sin egen lavkarbo-bakebok som også har fått navnet Fristende lavkarbo. Hun sverget til dietten for tre år siden og har delt sine oppskrifter på bloggen og nå også i boka.
Her på StudentTorget gir hun sine tips til deilig julegodteri som hvem som helst får til å lage.
- For å gjøre baksten rimeligere kan kokosolje fjernes i de oppskriftene som inneholder det. Jeg vil også anbefale å handle rimelig i helsekostnettbutikken iherb.com, forteller Cecilie Theiste-Bratli til StudentTorget.
Oppskriftene
Vi i samarbeid med Cecilie Theiste-Bratli valgt ut oppskrifter uten veldig mange ingredienser slik at det ikke koster så mye å skulle lage dette. Alle oppskritene er hentet fra boken «Fristende lavkarbo».
Snickers – karamellkonfekt med peanøtter
|
SNICKERS: Lag din egen Snickerssjokolade, den kommer garantert til å bli en hit i jula. |
Du trenger:
2 dl fløte
100 g usaltet smør
2 ss sukrinmelis (fås i helsekostbutikker)
Salte peanøtter
200 g mørk sjokolade
Slik gjør du:
1. Kok opp fløte, smør og sukrinmelis. Bruk en teflonkjele, da trenger du bare å røre en gang i blant. For mye røring kan gjøre at massen skiller seg. Ta litt masse opp i en skje for å se om den er ferdig. Hvis massen stivner raskt i kantene, er den klar.
2. Kjøl ned massen.
3. Når masse har kjølt seg litt ned, heller du den i en brødform og drysser over ønsket mengde peanøtter. Trykk de gjerne litt ned.
4. La massen avkjøles helt og skjær den i passende biter.
5. Smelt sjokoladen i vannbad eller i teflonkjele. Når sjokoladen er avkjølt dypper du hver bit forsiktig til den er dekket med sjokolade.
6. Sett bitene på et brett med matpapir, og sett det kaldt. Oppbevares i kjøleskap.
Bounty (kokossjokolade)
|
BOUNTY: Kokossjokolade smaker himmelsk, enkelt er det også. |
Du trenger:
1 boks Kokosmelk
2 ss kaldpesset kokosolje (kan sløyfes)
2 ss sukrinmelis
150 – 200 g kokos
200- 300 g mørk sjokolade
Tips: Dette er en stor posjon. Du kan fryse ned deler av Bountymassen til en senere anledning
Slik gjør du:
1. Sett kokosmelken i kjøleskapet slik at den skiller seg. Bruk deretter hele den stivnede delen. Smelt den i kjele sammen med evt. kokosolje.
2. Rør inn sukrinmelis.
3. Rør inn kokos.
4. Kle en firkantet form med plastfolie. Smør bounty-massen ut og sett den i kjøleskapet.
5. Når massen er stivnet etter 1-2 timer, løfter du den ut av formen, og skjærer den i passe store firkanter.
6. Smelt sjokolade. La sjokoladen avkjøles litt, og dypp så hver bit i den smeltede sjokoladen. Bruk to gafler når du gjør dette, slik at overflødig sjokolade renner av.
7. Sett bitene på et brett kledd med matpapir, og sett de i kjølesapet til de stivner.
8. Oppbevares i lufttett boks i kjøleskapet.
Myk peanøttkonfekt
|
KONFEKT: Prøv denne deilige peanøttkonfekten til jul. |
50 biter
Du trenger:
100 g mørk sjokolade
150 g peanøttsmør
50 g meierismør
2 ss fløte
Slik gjør du:
1. Både smør og fløte kan sløyfes, men gir en herlig balanse i smakene.
2. Smelt sjokolade på svak varme, enten i vannbad eller i en teflonkjele, mens du rører.
3. Tilsett peanøttsmøret og rør det godt inn.
4. La til slutt meierismøret smelte inn i blandingen og tilsett fløten.
5. Kle bunnen av en brødform eller lignende med plastfolie. Bre massen jevnt utover, og sett den i kjøleskapet.
6. Når den er helt avkjølt og stivnet, deler du den opp i små firkanter.
7. Oppbevares i en lufttett boks.
Sjokolade med havsalt og pekannøtter
Du trenger:
100 g mørk sjokoladen
|
SJOKOLADE MED HAVSALT OG PEKANNØTTER: Søtt og salt blir godt! |
2 ss fast kokosolje
½ ts havsalt (f.eks Maldonsalt)
1 dl pekannøtter
Slik gjør du:
1. Smelt sjokoladen og tilsett kokosolje.
2. Tilsett deretter saltet, knus gjerne saltet fint med en morter eller ligende først.
3. Grovhakk pekannøtter og tilsett i sjokoladen.
4. Hell blandingen i små papirformer.
5. La sjokoladen stivne i kjøleskapet eller i fryseren.
Peppermynteknapper
10 knapperDu trenger:
1 dl sukrinmelis
2 ss fløte
4 dråper peppermynteolje
Sjokolade til å dyppe knappene i
Slik gjør du:
1. Bland sukrinmelis, fløte og peppermynteolje raskt sammen.
|
PEPPERMYNTEKNAPPER: Mint hører med i jula, prøv disse enkle peppermynteknappene. . |
2. Massen er nå ganske løs, men det er lett å trykke den ut og lage små knapper ved hjelp av et lite glass. Vil du ha en fastere masse å jobbe med, lar du den bare stå kaldt litt først.
3. La knappene stivne i kjøleskapet
4. Smelt valgfri sjokolade i mikro eller over vannbad og dypp knappene i sjokoladen
5. Oppbevar peppermynteknappene i kjøleskapet.
Fruktnøtt
Du trenger:
100 g mørk sjokolade
2 ss fast kokosolje
1 dl hasselnøtter
1 dl gojibær (næringsrik bær med kryddersmak, ligner på rosin. Kjøpes på helsekost )
Slik gjør du:
1. Smelt sjokoladen og tilsett kokosoljen. Grovhakk hasselnøttene.
2. Skill gojibærene fra hverandre med fingrene og tilsett alt i sjokoladen.
3. Hell blandingen i små former eller lag en sjokoladeplate ved å ha blandingen i bunnen av en boks eller brødform.
4. Når blandingen har stivnet litt kan du også trykke ut små hjerter med for eksempel pepperkakeformer.
5. La sjokoladen stivne i kjøleskapet.
6. Sjokoladen oppbevares i en boks i kjøleskapet eller fryseren.
(Bilde av fruktnøtt finner du til venstre i toppbildet (de små hjertene i grønn skål))