(StudentTorget.no):
Lånekassen utbetaler 45 400 kroner til deg i løpet av vårsemesteret, skal du få denne slumpen med penger til å vare ut juni har du et månedsbudsjett på 7566 kroner.
Å leve kun på Lånekassen vil ifølge Hallgeir bli et kjedelig studentliv. I hans studietid kalte de slike studenter for «ubåter». «Ubåtene» dukket opp på immatrikulering, etter det forsvant de, hadde et lavt forbruk og kun fokus på studier. Fire år senere kom «ubåt»-studentene på land igjen, de ble uteksaminert, etter å ha levd et magert liv.
- Du lever på grensen til det umulige hvis du skal ha et normalt forbruk og fritid på utbetalingen fra Lånekassen, forteller Hallgeir Kvadsheim. Han bekrefter også at mange av deres søkere til «Luksusfellen» er studenter som sliter økonomisk.
- Gjennomsnittlig husleie for et rom ligger på 4419 kroner. Etter husleie sitter du igjen med 3147 kroner som skal gå til mat, klær, regninger, transport og fritid.
Nøkternt budsjett
Kabalen går ikke opp, når man får utbetalt 7566 kroner i måneden. Ifølge Statens institutt for samfunnsforskning (SIFO) ligger et vanlig nøkternt budsjett på 7260 kroner i måneden, men så kommer husleien i tillegg. En student har ikke muligheten til å bruke det SIFO mener er et nøkternt budsjett.
|
Budsjettforslaget vi gav til Hallgeir Kvadsheim, er ifølge han et reelt budsjett, men det kommer til å sprekke «bigtime» etter en eller to uker om man ikke er innstilt på å forfølge de stramme budsjettpostene.
- For en sparsom student, kan dette gå, fortsetter han, men understreker at en ekstrajobb gjennom studiene eller aktivt bruk av ferier til inntjening av penger hever livskvaliteten din som student
Ha to konti
Kvadsheims beste tips til studenter, som ønsker en god økonomisk start på året, er å opprette to konti.
- Når minibanken viser at det store januarbeløpet fra Lånekassen er på konto, kan enhver bli fristet til å gjøre økonomiske impulser, sier Kvadsheim, da gjelder det å lure seg selv litt fortsetter han:
- Ha to kontoer, en brukskonto, som inneholder de vanlige månedlige utgiftene og en konto som studiestøtten settes inn på, fra den skal det gå automatiske trekk til husleia, gjerne også månedlig overføring til brukskontoen med det beløpet du kan klare deg med i måned.
På denne måten har du en god styring på økonomien og eget forbruk! Videre anbefaler han en godt betalt sommerjobb, heller enn å jobbe deltid gjennom studiene. Ulempen er at du ikke får sommerferie, men som student kan du ta ferie utenom sesongen, når billettene er billige, som er ideelt for fattige studenter.
Unngå luksusfellen
Som student har du fordelen ved å ha få økonomiske variabler og faste utgifter. Derfor bør det ifølge Hallgeir være enkelt for studenter å holde budsjettet. Men du faller i fellen dagen du tar i bruk kreditkort.
- Drit i kredittkort, du har ikke bruk for det, poengterer Kvadsheim.
Selv om budsjettet er stramt, kan det være lurt å spare, plutselig kan det skje noe uforutsett som en ødelagt PC eller mobil. Kvadsheim anbefaler også studenter til å unngå kioskhandle, unngå bindingstider på treningsstudioer og bruk studentrabattene for det de er verdt!