(StudentTorget.no):
– Tenk på studiene som en arbeidsdag! sier Marianne Ingeborg Karlsen, studieveileder ved NTNU
Hun vet hvordan du skal jobbe for å komme i gang med et nytt semester, unngå skippertaksmetoden og lykkes på eksamen. Her er hennes tips:
Kom i gang
Skaff deg oversikten over hva fagene handler om. Få opp interessen ved å bruke tid på å blad deg igjennom pensumbøkene. Spør deg selv: Hva handler dette om? Hva er målet med faget? Se igjennom tidligere eksamensoppgaver for å få ett inntrykk av hva du kommer til å lære utover semesteret. Sett deg et mål om hva du skal kunne når faget er over.
Før forelesning
Bruk 15 til 10 minutter på å sette deg inn i hva forelesningen kommer til å handle om. Bla igjennom forelesningsnotater og pensumlitteraturen, på denne måten blir det lettere å holde interessen oppe når foreleser snakker.

Lag planer, få oversikt
Først, legg en plan for hele semesteret, når er eksamen, innleveringer, når har du planer om å dra hjem en tur og andre viktige merkedager. Tiden går fort, men en plan gjør at du hele tiden kan holde oversikten. Sett deg ned på søndager og la en ukeplan. I planleggingen setter du opp «buffertid» det hender det skjer noe, at du treffer kjente i kantina, eller glemte et møte. Det er også lurt å sette av tid til repetisjon!
På lesesalen
Sett deg mål for hva du skal igjennom. Ha korte leseøkter og vær realistisk over hvor mye som skal gjøres i løpet av dagen. Les for eksempel et avsnitt og gjenfortell det med en setning. Husk å ta pauser!
Unngå å bli lei
Legg til hyggelige aktiviteter i løpet av uken. Ha lunsj med venner i kantina, gå på kino, tren og belønn deg selv ved mestring. Sist men ikke minst, gjør ditt beste, kjør ditt eget løp og gjør studiene på den måten som er best for deg. Fokuser på oppgavene og ha det gøy når du studerer.
Ernæring – spis riktig, få energi og overskudd i studiehverdagen
Helen Engelstad Kvalem er studieleder for bachelorgraden i ernæringsfysiologi ved Bjørknes Høyskole. For at du skal få mest mulig energi i løpet av en lang studiedag er det viktig å spise sunt, dette gjør at du føler deg bedre, det forebygger en rekke sykdommer senere i livet, du ser bedre ut, holder vekta og får mer overskudd. Kvalem foreslår at du har tre til fem faste måltider.

Frokost
Fullkornsblanding med melk eller yoghurt og frukt, eller grovt brød med kjøtt/fisk/ost/avokado. Vi har ikke så godt av for mye juice, det blir fort mye sukker og syre fortennene. Kaffe og te er helt fint. Men er du av typen som må ha en dobbel latte på vei til universitetet kan det være greit å bestille med lettmelk. Vurder om du trenger sukker i, for oss voksne er det helt ok med en sukett.
Lunsj
Matpakke med grovt brød + grønnsaker f.eks en paprika (de er billige og sunne, tillegg inneholder de mengder med C-vitaminer som er godt for kroppen), en agurk, en gulrot eller kålrot i biter. Skrell gulrøtter og kålrot og del i passe biter. Ha dem i vann i kjøleskapet. Ta med deg til mellommåltid og matpakke.
Middag
Tenk igjen på grønnsakser og tallerkenmodell. Våg å lage mer mat fra bunnen av, gjerne sammen med medstudenter. Det er billigere å lage mat sammen. Spiser du nudler på hybelen? putt oppi en pose råkost eller en brokkoli i biter, det smaker godt, du blir mettere og det er betydelig sunnere for deg. Velg grovbrød (bruk brødskalaen), fullkornspasta, og brun ris.
Maks fire kopper kaffe
Studenter drikker mye kaffe for å holde øynene åpne, men en «powernap» i fem minutter kan gjøre større underverker enn en ny kopp med svart dampende kaffe. Kjenner du at trøttheten siger innpå kan en luftetur være en oppkvikker.
Begrens alkoholinntaket
For studenter er det kanskje greit å minne om at det fort kan bli for mye alkohol, prøv å holde deg til maks en øl eller ett glass vin om dagen på hverdager, og legg inn en del hvite dager. (I Norge har vi lagt til oss kontinentale drikkevaner, og så kommer helgefylla i tillegg. Om du pleier å drikke mye på fest, prøv å stoppe etter for eksempel to til tre glass vin, gå over på vann eller kaffe, så blir kvelden morsommere, billiger og morgendagen så mye bedre.)
Trening - få fart på formen
Dårlig trent?
Har du nyttårsforsettet om å komme i bedre form anbefaler direktør for SiO Athletica ved Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, Fredrik Øren Refsnes, at du oppsøker en treningsveileder eller personlig trener som kan sette deg i gang. Sett deg små mål som du vet du klarer å gjennomføre og øk heller mengden etter hvert. Skaff deg en treningskompis, og motiver hverandre til å yte det beste under trening. SiO Athletica har fem sentre i Oslo. Medlemskap i SiO Athletica har en pris fra 175 kroner og oppover og tilgang til svømmehall, gruppetreningstimer og flerbrukshaller er inkludert i medlemskapet. De tilbyr også gruppetreningstimer og skreddersydd eget treningsopplegg med PTer innen blant annet svømming, styrke, ernæring, tennis, utholdenhet.

Trening på lesesalen
Bruk lesepauser til litt tøy og bøy. Strekk på bena og gå litt rundt en gang i halvtimen/timen. Å rulle på skuldrene, tøye forsiktig på nakke samt strekke på knær og ankler er fornuftig. Få variasjon i sittestillingene på lesesalen, dermed unngår du stivhet og vonde muskler.
Gode treningsøkter krever planlegging!
Legg trening inn i planleggingen av uken din. Forsøk og variere mellom styrke og kondisjon, harde og litt lettere økter for å få mest mulig ut av hver enkelt treningsøkt. Tenk gjennom hva du vil trene og hvorfor du vil trene det du gjør, og gå inn for det 100 prosent. Vil du bli sterkere skal det være tungt å løfte vektene, nesten så tungt at du ikke klarer de siste repetisjonene. Ønsker du å få bedre utholdenhet må du kjenne at hjertet banker godt i løpet av en treningsøkt. Mer «hokus pokus» er det ikke.
Hva skal du trene?Løping, sykling, svømming eller gruppetrening som sykkel, step, fitness, zumba og bosu. Finn den arenaen du føler deg mest komfortabel i. Å finne det som du syns er mest gøy er nok det viktigste og her gir studentidretten deg en mulighet å finne ut av dette med ulike aktiviteter vi har sammen med idrettslag. Når du er klar for nye utfordringer kan du utvide horisonten.
Hvorfor trene?Trening i seg selv gir overskudd, uansett hvilken type. Over tid kan det være lurt å variere øvelser og veksle mellom perioder med mer kondisjonstrening og perioder med mer styrketrening, men sett under ett vil all trening gi økt energi og mer overskudd i hverdagen. Og overskudd i hverdagen hjelper deg i dine studieprestasjoner og få en spennende studietid.
Økonomi – ikke sløs med penger
Planlegg først, så handling
Før du slår deg løs med Lånekassens store utbetaling, tenk over på utgiftene som kommer. Sett av betaling av husleie og andre faste utgifter. Lag et budsjett for semesteret.

Ikke bruk kortet på byen
Ta ut kontanter, slik har du oversikten over hvor mye penger du bruker en fuktig natt på byen.
Ekstrajobb?
Har du muligheten, se etter en jobb som kan gi deg noen ekstra inntekter i måneden. Studielivet blir da økonomisk lettere. Men pass på at du ikke tjener så mye at du mister stipendet ditt. I 2012 har Lånekassen satt grensen til 145 400 kroner. Hvis du planlegger å tjene mindre enn 39 950 kroner iløpet av året kan du skaffe deg frikort, da slipper du å betale skatt.