(StudentTorget.no):

Gruppe 15 er i gang. Oppgaven er forstått og ideene begynner å ramle ned på arket. Det ene arket etter det andre fylles opp med forslag til hvordan en mobil og en innovasjonsrik kiosk kan ta form.

90 studenter, fordelt på 21 grupper, skal i løpet av to dager komme opp med et helt nytt konsept for en reel oppdragsgiver. I år er OSL (Oslo lufthavn Gardermoen) oppdragsgiver, de trenger hjelp til nye serveringsløsninger for reisende når lufthavnen skal bygges ut i 2013.

- Oppdraget er å utvikle et temporær servering på Gardermoen som skal brukes i byggeperioden i de delene av terminalen der det ikke kan drives kommersielle tilbud, forteller Tonje Hesthaugen avdelingssjef kommunikasjon og samfunn ved OSL i en pressemelding.

Det tenkes, planlegges og utføres. Hodene spinner på studentene. Blant kriteriene for å vinne er å presentere en nyskapende løsning juryen blir fornøyd med.

 

DISKUSJON: Hvor detaljert skal vi tenke? Gruppen begynner å diskutere små detaljer og hvor vask og småting skal plasseres. De innser at de må slutte å tenke detaljer og heller fokusere på kioskens form og estetiske utseende.
 

- Kiosken er allerede funnet opp, vi må lage noe som gjør det spesielt, det er målet med oppgaven, vi må tenke nytt, diskuteres det gruppe 15.


Gruppen består av Martin Myhren (22), Kai Roger Vatne (37), Marie Ramm Thorstensen (20) og Gard Smith-Hald (23).  Myren og Vatne studerer husøkonomi på tredje året og Ramm Thorstensen og Smith-Hald studerer produktdesign på andre året, alle fire er studenter ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

De teller ned minuttene før de skal inn til veiledning for å få første vurdering på ideene de har kommet opp med.

 

Liten tid

På arket har de tegnet en kiosk, formet som en rund søyle og kun to meter bred, men de trenger mer inspirasjon og haster inn på datasalen for å se på bilder av kreative kioskløsninger, oppgaven syns de er spennende

Det er spennende å få jobbe med noe fra arbeidslivet, det gir erfaring vi får bruk for videre, forteller Myhren. Men gruppen er enige om at litt mer tid hadde vært ønskelig:

- Det foregår over et kort tidsrom, noe som gjør at vi må strukturere tiden vår veldig. Hadde vi hatt tre uker på prosjektet kunne den første uken gått til konseptutvikling, nå må vi begrense oss, forteller Kai Roger Vatne.


Gruppen er enige om at de må skape et estetisk produkt som er innovasjons rikt og fanger juryens oppmerksomhet.

- Ideen og konseptet er det viktigste poenget, konstaterer gruppe 15.

 

SKISSER: Gruppen har kommet fram til noen muligheter, men hva skal de velge?

 

Kreativ treningsleir


I samarbeid med Ungt entreprenørskap arrangerer Høgskolen i Oslo og Akershus Gündercamp for tredje året på rad. Det er ment som en kreativ treningsleir hvor studentene får brukt kunnskap og kompetanse fra skolebenket for en oppdragsgiver. Formålet er å dannet et tettere samarbeid mellom studenter og næringsliv.

John Obstfelder, markedssjef, ser denne campen som en positiv mulighet for studenter til å jobbe med virkelige oppdragsgivere.

Dette er et spennende prosjekt. De som vinner får nye muligheter. Vi har i år en veldig bra premie som vil komme vinnerne til fordel.

Studentene får fire minutter til å overbevise en jury om at deres forslag er det beste. Obstfelder påpeker at entusiasme blir viktigst for å vinne.
Det er slik at det ikke alltid er den beste løsningen som vinner, men presentasjonene som bringer mest entusiasme rundt konseptet.


Etter at gruppene har presentert sitt konsept for fagjuryen, vil kun seks grupper gå videre til finalen

 

Oppgjørets time

 

VENTER: Spente studenter venter på at vinneren skal annonseres.


Det endelige forslaget er klart. Stemmingen er spent, men kontrollen var til stede før gruppe 15 var klare for sine fire minutter med presentasjon.

Fire minutter senere er presentasjonen over, de er fornøyde med å være ferdig.

Får en litt bedre følelse nå, etter å ha sett hva de andre gruppene har kommet opp med, spøker Gard Smith-Hald

De må nå vente en hel time før de får vite om de er blant de seks heldige gruppene som går videre til en finale.

De seks gruppene som går videre til finalerunden skal presentere sitt konsept foran publikum og jury. Gruppen blir litt mer skeptiske til å vinne, når det går opp for dem at de kanskje må stå foran over 100 mennesker for å snakke om deres konsept.

En time senere har juryen kommet fem til hvem som får plass i finalen. Studentene har tatt plass i salen. Spenning og vurdering av hverandres konsepter diskuteres, men nå døren lukkes og juryen tar plass, blir det stille. Nå skal de seks finalistene annonseres.


Da har vi kommet frem til vårens vakreste eventyr nemlig finalen i Gründercamp, roper Knut Borge.

I hånda her har jeg seks lapper med nummer på! Fortsetter han

En etter en blir ropt opp, men gruppe 15 er ikke blant de seks finalistene som kommer videre, men skuffet, det er de ikke.

- Jeg er glad for å være med. Det var veldig mye bra som ble presentert forteller Marie Ramm Thorstensen.

 

Vinnerne

Anne Beate Hovind fra OSL er mektig imponert over studentene og deres evne til å komme opp med kreative løsninger på kort tid.

- Det var veldig vanskelig å kåre en vinner. Mange gode reiseopplevelser er blitt formidlet,  det er gjennomtenkte konsepter og mobiliteten er ivaretatt, sier Hovind før hun annonserer vinnerne.

«Walk thru» ble vinnerne av «beste kreative løsning». Gruppen bestod av Benedikte Aaberg, Ine Bryhn, Sigrun Marie Aasland og Kim Lindal. De ble overrasket da juryen ropte opp deres konsept.

 Vi fikk en liten prat med vinnerne ettet at de mottok premien.

Det var kjempemorsomt å vinne, men vi var veldig usikre fordi vi hadde en annerledes løsning enn de andre gruppene.


Deres konsept var en lang gang hvor man på begynnelsen bestiller en kaffe, går gjennom gangen som er fylt med morsomme budskap på veggene, når kunden er kommet i «mål» vil vedkommende motta nytraktet kaffe.

- Fokuset var å skape en opplevelse for de som skal reise. Gardermoen vil i denne perioden gjennomgå en byggeprosess, så vi ønsket å gjøre noe negativt om til en positiv opplevelse og skjerme kundene fra byggearbeidet.

Vinnerne av «beste totale løsning» ble Vogntog, som var utviklet av Synnøve Sara, Martin Johnson, Tine Berge Larsen, Magne Hjelmestrand og Pernille Arnet. De utgjorde gruppe 19, som hadde imponert juryen med å komme opp med svært mobile løsninger som letter arbeide for de som jobber og de som reiser på Gardermoen. De håper nå at OSL kanskje vil bruke konseptet de presenterte.

- Vi håper på å få jobbe videre med prosjektet og at de vil bruke deler av ideen vår. Å vinne denne konkurransen har gitt verdifulle muligheter for oss videre, forteller gruppen smilende.

Deres serveringløsning var inspirert av bagasjebilene som brukes til å transportere bagasje fra bagdrop til fly. Mat og drikke blir enkelt transportert til reisende.


- De setter kunden i fokus. Ideen hadde stor mobilitet, som gjør at de får for det lille ekstra. De hadde klart å se noe akutte behov og overraske juryen, begrunner juryleder Hovind.

Premien vinneren fikk var en opplevelsesdag på Oslo Lufthavn Gardermoen.