(StudentTorget.no):
For sent ute til forelesning igjen? Uansett hvordan du vrir og vender på unnskyldningene, er det ikke til å komme unna -det er din egen skyld! Å stå opp kan nesten gjøre fysisk vondt og føles komplett umulig. Her kommer rådene som vil hjelpe deg opp fra sengen så du ikke går glipp av morgenforelesningene.
HELSESJEKK: Først av alt, om du har veldig store problemer med søvn eller alltid er trøtt bør du ta en tur til legen. Finner ikke legen noe galt med deg kan både for lite fysisk aktivitet og dårlig kosthold ha stor innvirkning på energimengden din. Dersom du trener jevnlig, spiser sunt og fortsatt er konstant trøtt kan dette skyldes noe helserelatert, dra derfor til legen for å være på den sikre siden.
SPIS RIKTIG: Et variert og sunt kosthold er viktig også for nattesøvnen. Viktigst av alt er hva og hvor sent du spiser på kvelden. Spiser man sent setter kroppen i gang fordøyelsen, noe som gjør det vanskeligere å sovne. Forsøk derfor å spise middag litt tidligere, og dersom du må spise litt i løpet av kvelden, så velg noe lite og lett fordøyelig.
LES OGSÅ: Student og forelder? Slik strekker tiden til
MOSJON: Når du er i fysisk aktivitet strømmer blodet raskere gjennnom årene, og bidrar til at du får mer energi, som igjen vil gjøre det enklere å stå opp om morgenen.
FASTE LEGGETIDER: Legg deg til omtrent samme tid hver kveld, da vil kroppen venne seg til hvor mye søvn den får hver natt og være i bedre stand til å komme seg opp på morgenen.
KAFFE PÅ NATTBORDET: Dersom du virkelig sliter med å komme deg ut av sengen kan det være en idé å ha kaffen klar på nattbordet. En Nespresso-maskin krever ikke mer enn et trykk, så har du rykende varm kaffe og en god motivasjon til å komme deg ut av drømmeland.
STRATEGISK PLASSERING AV VEKKEKLOKKEN: Har du vekkeklokken liggende på nattbordet er det mye lettere å trykke på knappen, snu seg og sove videre. Plasser vekkeklokken langt borte fra sengen, kanskje til og med i rommet ved siden av. (Men ta hensyn dersom du bor i kollektiv, det er ikke sikkert alle skal opp samtidig som deg.)
LYSENDE VEKKEKLOKKE: Få deg en vekkeklokke som lyser opp rommet. En soloppgangvekkeklokke som skrur seg på av seg selv kan gjøre det enklere å våkne, særlig om vinteren. Lyset stiger gradvis til full styrke og gir kroppen et signal om at den skal starte oppvåkningsprosessen. Hjernen lures dermed til å tro at dagen gryr, og produksjonen av søvnhormonet melatonin reduseres. Når vekkerklokken ringer skal kroppen allerede være innstilt på at det er morgen, og du våkner lettere.
DROPP KOFFEIN OG ALKOHOL PÅ KVELDSTID: Det tar tid for både koffein og alkohol å komme ut av systemet. Dersom du ikke drikker noen av delene på kveldstid vil du sove bedre og ha mindre problemer med å komme deg opp om morgenen.
ØV DEG: Isteden for å tvinge deg selv opp kan du øve deg på å reagere raskt i det vekkeklokken ringer. Skru av lyset i løpet av dagen og øv deg på å hoppe ut av sengen i det vekkeklokken ringer. Når du har gjort dette mange nok ganger vil kroppen automatisk tenke at den skal hoppe ut av sengen når den hører lyden av vekkeklokken.
IPHONE APP: Har du lært deg å overse den tradisjonelle vekkeklokkelyden? Det finnes nå haugevis av iPhone apper som skal gjøre det enklere for deg å stå opp om morgenen. Du kan nå laste ned vekkeklokke som både må ristes lenge før den skrur seg av og hvor du må svare riktig på ulike regnestykker for å få skrudd de av. På denne måten kan du ikke bare trykke på slumreknappen og sove videre.