(StudentTorget):

Sitter du med nesa begravd i skolebøker dagen lang? Da er det viktig å få i seg riktig middag for å holde på konsentrasjonen. Her kommer middagsforslagene for de som mangler matinspirasjon i hverdagen. 

 

Mandag

 

Tomatsuppe med torsk 

 

Dette trenger du:

400 gram torskefilet, i terninger
2 bokser hermetisk tomater
Olivenolje
¼ - ½  rød chili, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 laurbærblad
3-4 dl fiskekraft
Litt sukker
1 rød paprika, i biter
1 løk, i biter
Salt og pepper

 


TOMATSUPPE: Start uken med en velsmakende tomatsuppe med torsk.

 

Slik gjør du:

1. Fres chili og hvitløk i litt olje. 
2. Tilsett tomatene, laurbærblad, sukker og fiskekraft og la det stå og koke ca 10-15 minutter. 
3. Sil blandingen og press lett på tomatene slik at du får med deg den gode kraften.
4. Deretter freser du løk og paprika til løken blir blank og myk.
5. Fres deretter torskebitene i olje, til fisken er såvidt ferdig. 
6. Legg fisken forsiktig oppi den tomme suppegryten sammen med paprika og løk. Hell deretter den silte suppen over og varm deretter forsiktig opp suppen.


 

Tirsdag

 

Kyllingenchilada

Dette trenger du:

400 gram kyllingbryst 
2 løk
½ ts meierismør
2 dl creme fraiche
½ ts karri
8 torillaslomper
2 dl revet ost 

 


KYLLINGENCHILADA: Ukens tex mex-alibi denne uken er kyllingenchilada. Foto: Tine.no

2 dl ruccolasalat
1 boks cherry

 

Slik gjør du:

1. Bruk ferdig grillet kyllingbryst eller deler av en kylling. Strimle kjøttet.
2. Rens løken og hakk den. Stek den myk i smør i en stekepanne og tilsett kylingkjøttet.
3. Rør i crème fraîche og karri. La det koke opp.
4. Legg fyllet i tortillalefsene og rull sammen. Legg dem tett i tett i en ildfast form. Strø over revet ost og gratiner i ovn i p[ 225 grader I ca. 10 minutter. 
5. Server med ruccola og cherrytomater.

Kilde: Tine.no

 

Onsdag

 

Laksesalat med avokado, epler og honningyoghurt

Dette trenger du:

500 gram laks
1 ½ dl bjørnebær
1 eple
150 gram blandet salat
100 gram sukkererter
2 avokadoer
2 vårløker
½ dl ristede solsikkekjerner
½ sitron
2 dl naturell yoghurt
½ dl honning
Olivenolje

 

 


SALAT MED LAKS: Utvid salathorisonten, og prøv med laks isteden for kylling. Sunt, godt og enkelt! Foto: Tine.no

Slik gjør du:

1. Kok laks lettsaltet i vann. Avkjøl gjerne i kokevannet. La så fisken renne godt av seg.
2. Tin bjørnebærene hvis de er fryste. Fordel salat på 4 tallerkener eller et stort fat.
3. Del avokado og eple i biter. Finhakk vårløk. Rist solsikker i varm tørr panne til de er gylne.
4. Fordel laks og de øvrige ingrediensene på tallerkenene/fatet og dryss over solsikkefrø og revet sitronskall.
5. Bland yoghurt og honning og smak godt til med salt og pepper.


Kilde: Tine.no

 

Torsdag

 

Wok med kylling og sursøt saus

Dette trenger du:

2 stk kyllingfilet
½ stk rød paprika
½ stk grønn paprika
Olje til steking
½ ts finhakket frisk ingefær (kan sløyfes)
½ ts finhakket rød chili (kan sløyfes)
2 ss bønnespirer
½ boks hermetisk ananas i ringer (liten boks)

 

Sursøt saus

Dette trenger du:

 


KYLLINGWOK: Prøv en sunn og god kyllingwok med sursøt saus. 

3 ss sukker
3 ss soyasaus
2 ss eddik
1 ss tomatpuré
1 dl hønsebuljong (utblandet)
1 ss maisstivelse (maizena)

 

Slik gjør du:

1. Skjær kyllingfilet i tynne strimler og paprika i biter.
2. Varm olje i en wokpanne eller jerngryte. Start med å steke kyllingkjøttet og brun det raskt ved høy temperatur. Dryss salt og pepper over. 
3. Ha i paprikabiter, ingefær og chili og la det surre til paprikaen er nesten mør. Legg i bønnespirer og ananasbiter til slutt.
4. Tilsett ananassaft og ingrediensene til sursøt saus, unntatt maisenna. Varm raskt opp og jevn sausen med maisenna utrørt i litt kaldt vann. Kok opp før servering.
5. Server wokretten med kokt ris eller kokte nudler.


 

Fredag

 

Polarbrødpizza

Dette trenger du til to:
 

 


POLARPIZZA: Du kan lett lage en enkel og god pizza ved hjelp av kylling og polarbrød.  

2 stk kyllingfilet 
Salt og kvernet pepper
2 stk polarbrød
Ca. 1 ss chilisaus (evt. litt mer)
Ca. 2 dl revet hvitost
½ stk grovhakket rød paprika
½ stk rødløk i skiver

 

Slik gjør du:

1. Del kyllingfiletene nesten i to på langs, brett ut og stek dem i varm stekepanne med litt smør, 2-3 minutter på hver side. Dryss på salt og pepper.
2. Smør chilisaus på polarbrødene og legg på resten av ingrediensene.
3. Stek pizzaene ved 225 °C i ca. 5 minutter eller til osten har smeltet.

 

Lørdag

 

Chicken Tikka Masala – Den indiske festmaten 

Dette trenger du til marinaden:

1 dl naturell youghurt
2 fedd hvitløk
1 ss ingefær
3 ss sitronsaft


CHICKEN TIKKA MASALA: Det trenger ikke være så vanskelig å lage indisk mat, det krever en del ingredienser, men det er enkelt og fantastisk godt. 
1 ts salt
½ ts chilipulver
¾ ts malt korianderfrø
1 ss frisk koriander
3 ts tandoori masala
3 ss smeltet margarin/olje
1 kg kyllingfilet

 

Slik gjør du:

1. Riv ingefær og hvitløk på rivjern. 
2. Mal spisskummen og korianderfrø. 
3. Del filetene i stykker på cirka 50 gram. 

4. Bland alle ingrediensene og legg filetene i marinaden natten over eller minst 1 time. 
5. Stekes i 10-12 minutter midt i stekeovnen på 225 °C.


 

Dette trenger du til sausen:

4 ss olje
½ ts malt spisskummen
¼ ts javitri (muskatblomme)
½ ts jaifal (malt muskat)
1 fedd hvitløk
1 ss ingefær
150 g knuste tomater
1 ss tomatpuré
½ ts haldi (gurkemeie)
(Salt og chilipulver etter smak)
1 ss rømme
1 dl fløte
10 cashewnøtter
1 ss finsnittet koriander

 

Slik gjør du:

1. Varm olje, ha i malt spisskummen, muskatblomme og muskat. 
2. Tilsett tomater, krydder og ingefær. 
3. La sausen koke i 2-3 minutter før du tilsetter rømme og fløte. 
4. Bland alt godt og tilsett malte cashewnøtter og stekte kyllingfileter. La de trekke i sausen i 5 min.

Serveres med ris og nan-brød.

 


LAKS MED URTELOKK: Laks med urtelokk, ratatouille og pasta er en sunn og god søndagsmiddag. 

Søndag

 

Laks med urtelokk, ratatouille og pasta

Dette trenger du til urtelokk:

1-2 skiver tørt brød uten skorpe
1 fedd hvitløk
Frisk basilikum, finhakket
Frisk persille, finhakket
1-2 ss sitronsaft
Salt og pepper

 

Dette trenger du til ratatouille:

1 liten rødløk, i grove biter
2 gulrøtter, i små terninger
1 paprika, i små biter
1/3 squash, i små biter
3 fedd hvitløk, finhakket
1 boks hermetiske tomater, uten juice
Sitronsaft
Frisk basilikum, finhakket
Frisk persille, finhakket
Salt og nykvernet sort pepper


 

Dette trenger du ellers:

Laks til ønsket antall mennesker 
Pasta

 

Slik gjør du:

FRUKTSALAT: Fruktsalat, er friskt, sunt og ikke minst godt, perfekt å sette fram når søtsuget melder seg etter middagen.  

1. Kjør alle ingrediensene til urtelokket i en blender eller lignende, til du får en jevn masse.
2. Fordel massen oppå laksen.
3. Stek fisken ved ca 200 grader i ca 15 minutter, eller til fisken er passe stekt.
4. Rens grønnsakene og skjær de opp i passende biter slik at alt er klart før du beginner på ratatouillen.
5. Fres grønnsakene i olje i denne rekkefølgen: gulrot, løk, paprika, squash og hvitløk.
6. Tilsett avrente hermetiske tomater og knus tomatene lett med sleiva. 
7. La retten putre til grønnsakene er møre og fine. Smak til med sitron, krydderurter, salt og pepper.

 

Ukens dessert

 

Frisk fruktsalat

Dette trenger du:

2 epler 
½ ananas
1 appelsin
1 banan
2 kiwi
1 pære
Ønsket antall druer
Vaniljekrem

 

Slik gjør du:

1. Frukten skrelles og skjæres i mindre biter som blandes og has i en bolle. 
2. Hell gjerne over ananaslake eller appelsinsaft.
3. Serveres med vaniljekrem.

 

Ukens bakst

 

Grove scones

 


SCONES: Hva med å bake scones? Det er enkelt og godt.

Dette trenger du:


4 dl sammalt hvete, grovt
4 dl hvetemel 
1 ts salt
6 ts bakepulver
1 beger kesam 
1 dl vann

 

Slik gjør du:

1. Bland det tørre og tilsett kesam og vann. 
2. Rør sammen til en deig, og del deigen i to deler. 
3. Lag flate, runde leiver/kaker, ca. 15 cm i diameter.
4. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate. 
5. Skjær et kryss i hver kake med en spiss kniv før du steker dem på 250 grader i ca. 10 minutter. 

Kilde: Tine.no

 

LES OGSÅ: Bak din egen matpakke