(StudentTorget.no):
Som student kan du regulere din egen tid. Du kan legge deg sent, sove lenge og dra hjem mellom forelesninger. På de fleste studier er oppmøte valgfritt og du kan like gjerne lese hjemme som på skolen om du bare har struktur nok på studieteknikken. Du slipper ni til fire-tilværelsen, kanskje det derfor er nettopp som student du burde gå til anskaffelse av en valp?
- Jeg fikk overtalt min samboer til å kjøpe hund i løpet av studieperioden. Vi fant et passende kull i begynnelsen av mitt tredje år, av fire, på lærerutdanninga. Vi var begge enige om at vi måtte ha tid til hund, så da var dette et perfekt tidspunkt, forteller Hanne Marit Holand.
Rett etter eksamen var den lille tollervalpen klar til levering og Holand hadde hele sommeren fri og ti hele uker å ta seg av den.
- Vi fikk en god start på hundens liv, og han vente seg sakte til å være alene hjemme, sier hun.
Da hun halvannet år senere gikk ut i fulltidsjobb var hunden 1,5 år og godt vant til å være alene hjemme.
Familie og venner
|
FIKK SEG HUND SOM STUDENT: Hanne Marit Holand fikk seg hund i sommerferien mellom tredje og fjerde året på lærerutdanningen, da hadde hun god tid til å ta seg av den. |
Holand forteller at både venner og familie stilte opp som hundevakter i tiden som student og at hun aldri ville turt å påta seg et så stort ansvar uten kjæreste, familie, venner og erfaring fra tidligere hund.
- Jeg er glad for at jeg var vant til hvor stort ansvar det er fra jeg var yngre og vi hadde hund hjemme. Om ikke, er jeg redd jeg hadde fått meg en overraskelse, sier hun.
Holand forklarer at en hund er et stort ansvar, det tar mye tid, koster penger og fører lett til at man går rundt med konstant dårlig samvittighet om hunden ikke har fått så mye oppmerksomhet, tur og trening som den bør.
- Om man ikke har erfaring med hund fra før, ville jeg bedt dem om å passe en hund en periode. Man vet ikke helt hvor mye arbeid det er før man faktisk har prøvd det. Dessuten vil jeg fraråde single mennesker å få hund, siden det er vanskelig å kombinere sosialt liv med hund, spesielt valp, råder hun.
Ingen hybel med hund
Selv med fritid og venner som stiller opp kan det dukke opp flere problemer for studenter med hund. Mia Marie Bråthen fikk seg valp i oktober, helt uvitende om hvor vanskelig det ville være å finne seg bosted med hunden.
- Nå for tiden bor jeg i en sokkelleilighet i utkanten av Trondheim, men vil flytte inn på hybel. Noe som har vist seg å være vanskelig med en gang jeg nevner at jeg har hund, sier hun.
|
VANSKELIG MED BOSTED: Mia Marie Bråthen har fått erfare at det ikke er bare bare å finne seg et sted å bo når man har hund.
|
Bråthen forteller at mens en del par- og familieiligheter godtar hund er det få hybler og ingen studentboliger som gjør det.
- Jeg må jo spørre på alle annonser jeg ser der det ikke står eksplisitt at det ikke er lov med hund, for det kan jo hende jeg finner et kupp hvor det er lov, men foreløpig har jeg hatt lite flaks, sier hun.
- Som regel får jeg stengt beskjed om at det ikke er lov, men et lykke til.
Handler om å prioritere
Til tross for problemene med å finne hybel angrer ikke Bråthen på valget om å få seg hunden Kawaii.
- Jeg ser ikke noe problemer med å få hund mens man studerer, det handler om prioriteringer. Det viktige for meg er å ikke være borte i mer enn en arbeidsdag fra han. Det er lettere å bestemme hvor lenge du skal være borte når du er student enn når du jobber fulltid, sier hun.
Mye å ta hensyn til
På hjemmesidene til hundeskolen Canis.no er det mange som lurer på om de bør få seg hund mens de studerer. Råd fra andre studenter med hund går der på tid, sosialt liv, bosted og økonomi.
Studenter er kjent for å ha dårligere økonomi enn folk flest, de er også mer spontane og er avhengig av rimelige bosteder. Går du til anskaffelse av en valp må du derfor ta hensyn til alle disse aspektene.
DETTE VIL HUNDEN KOSTE DEG I ÅRET: |
Dette vil hunden koste deg i året (tar her utgangspunkt i en mellomstor hund på rundt 20 kg):
-
Hundefôr: Hundefôr bør kjøpes i dyrebutikk eller hos veterinær. Dersom du tar utgangspunktet i kjøp av Hills tørrfôr i 12 kilos sekker til kroner 539 vil det i løpet av et år trenge 7 sekker med for, som vil koste deg 3 773 kroner.
-
Vaksine og veterinær: Dersom hunden er frisk vil den kun trenge en tur til veterinæren i året for å vaksineres. Litt avhengig av hvor og når du velger å dra til veterinæren vel dette koste deg mellom 400 og 600 kroner. Dersom hunden blir skadet eller syk og er forsikret vil du ikke trenge å betale mer enn 1000 kroner i egenandel. Er den ikke forsikret kan veterinærregningen blir høy.
-
Forsikring: Hos Storebrand vil det koste deg 185 kroner i måneden i forsikring dersom du velger full sykdomsforsikring, som betyr at selskapet dekker veterinærutgifter opp til 20 000 kroner. Beløpet stiger når hunden runder seks år. Forsikringsbeløpet er stort sett rimeligere dersom du samler forsikringene dine hos et forsikringsselskap.
-
Diverse (godbiter, hundeposer, leker, bein og utstyr): Særlig når du har valp vil det koste deg penger for hundeutstyr. Valpen vokser og utstyr blir slitt ut. Både godbiter, tyggeben, poser og leker er forbruksvarer. Andre større investeringer som leiebånd, halsbånd, sele og pleieutstyr vil også måtte kjøpes inn med jevne mellomrom. Om sommeren vil du ha behov for flåttmiddel til hunden og om vinteren kan både potesokker og potesalve bli et behov. En snittpris på rundt 300 kroner i måneden vil dermed måtte regnes med.
-
Totalpris per år for frisk hund:
Hundefôr: 3 773 kr.
Vaksine: 400 – 600 kr.
Forsikring: 2220 kr.
Diverse: 3 600 kr.
Totalt: 5 820 – 6 020 kroner.
|
Annonse:
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: