T il tross for både nyere og mer moderne yrker, topper fortsatt legene listen over statusyrker.
Kravene for å komme inn på medisinstudiet er skyhøye og antall søkere likeså.
Jeg tror den høye statusen kommer av typen kunnskap leger sitter på, sier Siri Alvilde Haugen, nyutdannet lege fra Universitetet i Oslo.
Kunnskap gir makt, konkluderer hun.
Sammen med studievenninne Nina Elisabeth Madsen, venter hun på turnusplass, etter ferdig studium i hovedstaden.
En grunn til at venninnene valgte yrket, var fremtidsutsiktene om en trygg og god jobb.
Det andre er vel at alle vet at medisin er et studie det er vanskelig å komme inn på. Derfor, tenker nok de fleste at leger er flinke mennesker, som jobber hardt for å nå dit de er, sier Madsen.

Forventninger til utdanning
Madsen mener det er kombinasjonen av statusen som følger med yrket, tryggheten i jobbmarkedet, fremtidsutsiktene for yrket, og ønsket om å gjøre en meningsfull jobb, som får mennesker til å ønske å studere medisin.
Jeg vurderte både juss, psykologi og tannlege. Men etter at jeg begynte på medisin, har jeg aldri vært i tvil om at jeg tok det rette valget, forteller hun.
Hvorfor hun vurderte yrker som allment blir sett på som yrker med høy status, er hun usikker på.
Jeg tror nok valget har mye med miljøet man vokser opp i og utdannelsen til de rundt en, sier Madsen.
Flertall av jenter
På Universitetet i Oslo er det i år 106 nye medisinstudenter. Av disse, er 66 prosent jenter.
Seksjonssjef ved det medisinske fakultetet, ved UiO, forteller at den skjeve kjønnsfordelingen skyldes studiets høye inntakskrav.
Det er jentene som har best karakterer og er de mest skoleflinke. Medisin er det tøffeste studiet å komme inn på i hele Norge, da må du ha gode karakterer og være flink på videregående, forklarer hun.
Nyutdannede Haugen forteller at det spekuleres i om den fremtidige overvekten av kvinnelige leger vil påvirke yrkets status.
Noen hevder at kjønnsfordelingen vil føre til lavere lønn for leger, og dermed lavere status. Kvinner kjemper stort sett mindre for lønnsøkning enn menn, sier hun.
Denne reportasjen ble først publisert i Campus #5 2011