(StudentTorget.no):

Er du lei av at hun gjemmer bort klær hun har kjøpt og later som om det er gammelt, eller av at han følger med på alt du bruker penger på? Eller kanskje han sløser bort penger på dyr lunsj hver dag mens du sparer så godt du kan? Da er du nok ikke alene. Penger er ofte en stor kilde til krangel i parforhold.  

- Det er veldig vanlig at den ene føler at den bruker mer penger enn den andre i et parforhold, bekrefter forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Sandmæl forteller at det ofte er mannen i et forhold som betaler regninger mens kvinnen er “shopperen”. 

- Ikke i en negativ forstand. Men, det er veldig vanlig at kvinnen står for innkjøp av mat, klær, interiør og liknende, og at mannen betaler regninger som fellesutgifter, strøm og internett forklarer hun.


FELLESKONTO: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler par som bor sammen og opprette en felleskonto.

Dette fører ofte til at pengebruken blir skjev. Og at en part i slutten av måneden ikke har penger igjen. 

 

Opprett felleskonto

 
For å få en rettferdig og ryddig parøkonomi anbefaler forbrukerøkonomen derfor å opprette en felleskonto til fellesutgifter som boliglån, strøm, forsikringer, transport, mat og drikke, interiør og gaver til felles kjente.
 
- Lag et budsjett for å vite hvor mye penger som skal settes inn hver måned, og sett inn penger i forhold til inntekt. Ha gjerne et kort hver til denne kontoen, men husk å betale regningene først og hold budsjettet, råder hun. 
 
I tillegg til dette råder Sandmæl par til å opprette en felles spareplan. 
 
- Bli enige om hva dere skal ha som sparemål og hvilken risiko dere vil ta på sparepengene, anbefaler hun. 
 
For samboere som ikke er gift kan det være lurt å operere med separate sparekontoer, da begge går ut av forholdet med det de gikk inn med dersom det skulle oppstå et brudd. 
 
 

Egne lommepenger


I tillegg til felleskonto og spareplan kan det være lurt å ha hver sin lommepengekonto. 
 
- Når regninger og fellesutgifter er tatt hånd om kan du da med god samvittighet bruke ”lommepengene” dine uten at partneren trenger å blande seg inn i hva pengene går til, forklarer Sandmæl. 
 
Utover dette råder hun alle samboere til å inngå samboerkontrakt. 
 
- Blir det brudd uten at dere har samboerkontrakt, kan det være vanskelig for den som har betalt ”kosen” å peke på hvor pengene har blitt av, mens den andre som har betalt regningene på bil og bolig har opparbeidet seg varige verdier, sier hun.
 
Opprett derfor en samboerkontrakt med en gang dere flytter sammen. I tillegg til dette kan det være lurt å skrive et testamente. 
 
 

Snakk sammen

 

 

ULIKE MÅTER Å HA FELLES ØKONOMI PÅ:

Alt felles: Her går felles økonomi også utover personlige utgifter som klær. 
 
Inntektsbasert felles: Utgiftene fordeles i forhold til inntekt, resten beholder partene selv til personlige utgifter. 
 
50/50: Fellesutgiftene deles likt, resten beholder hver part til personlige utgifter. 
 

Kilde: Nordea.no

 

- For å unngå konflikter kan det være lurt å ta en økonomisamtale før eller i det man flytter sammen, råder forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe. 
 
Når det kommer til økonomi er det bedre å ta problemene før de kommer og unngå unødvendig irritasjon. Warloe mener også en felleskonto kan løse mye av pengekrangelen i et parforhold. 
 
- Dersom partene har ulik inntekt, eller om en av partene er student, kan det lønne seg å betale inn til felleskontoen prosentvis av det kan tjener hver måned, råder hun. 
 
Hun er enig med Sandmæl og mener en egen ”lommepengekonto” er en god idé. 
 
- Ha hver deres brukskonto og bli enig om at man ikke krangler om hva de ”private” pengene skal brukes til, foreslår hun.