(StudentTorget.no):

- Før du går i gang med jobbsøkingen er det en rekke forutsetninger og praktiske ting du bør ha på plass for at søkingen skal bli optimal, råder headhunter Gitte Schramm.
 
Schramm mener det er viktig å gjøre seg klar i forkant av en søkeperiode. Så lenge du er arbeidssøkende og uten arbeidsgiver er du selv din egen arbeidsgiver. 
 
Du driver med markedsføring, og det du skal markedsføre er dine egne egenskaper og din egen personlighet. 
 
- Bestem deg for å være aktiv, og ta kontroll over situasjonen. Det nytter ikke å sette seg ned og vente på at jobben skal komme til deg, råder hun. 
 
Videre forteller headhunteren at du må fokusere på egne muligheter, fremfor begrensninger. Vær optimistisk og tenk positivt. 
 
 

Ta deg tid

 
Jobbsøking er en krevende prosess, det er derfor noe du bør bruke godt med tid på. 
 
- Det finnes en rekke faktorer som vil gjøre jobbsøkingen enklere. Først av alt bør du lage deg et kontor, da vil jobbsøkingsprosessen minne mer om arbeid. Du bør også lage deg en timeplan og sette av flere timer til jobbsøking hver dag, råder headhunteren. 
 
Om du er så heldig å få svar tidlig i jobbsøkeprosessen råder hun deg derimot til å være litt restriktiv med hva du takker ja til. 
 
- Selv om det kan være fristende å takke ja til det første og beste tilbudet man får bør man tenke seg litt om. Husk at dette er en jobb du skal ha en stund så det bør være noe du gleder deg til å stå opp til på morgenen, ikke noe du gruer deg til.
 
 

Viktige forberedelser

 
For at jobbsøkingen din skal bli en suksess er det viktig med seriøst forarbeid. 
 
- Tenk nøye gjennom hva det er du kan tilby en bedrift, tenk også over hva du selv ønsker fra bedriften. Still deg selv spørsmålene ”hvem er jeg?”, ”hva vil jeg?” og ”hva kan jeg?” og bruk dine erfaringer til å definere dine krav og forventninger til arbeidet du søker, råder Schramm. 
 
Når du har funnet ut av hvordan type bedrift du ønsker å jobbe i er det på tide å begynne å se etter ledige stillinger i jobbannonser. 
 
Schramm råder deg til å lage en liste med alle jobbene du mener er aktuelle for deg. Skriv ned hva de dreier seg om og hvorfor du tror de kan passe til deg. Når listen er ferdig rangerer du jobbene du har funnet etter hvilken du tror du vil trives best i. 
 
- Målet er ikke å søke så mange jobber som mulig, men å søke så riktige jobber for deg som person som mulig, forklarer hun. 
 
Utover dette kan det være lurt å lese seg opp på bedriftene du vurderer  å søke jobb hos. En bedrifts rykte kan ha stor betydning for din jobbsøking videre neste gang du ønsker å bytte jobb. 
 
 

Utforming av CV og søknad

 
Før du kaster deg ut i noe nytt, må du få kontroll på hva du har gjort tidligere. CVen din bør inneholde personlige opplysninger som alder, kjønn og navn, og oversikt over tidligere skolegang og arbeidserfaring. 
 
- Tidligere jobb, utdannelse og kurs skrives i omvendt rekkefølge, med den nyeste erfaringen du har øverst, forteller Schramm. 
 
CVen din bør se så ryddig og ordentlig ut som mulig, husk at den skal selge deg inn som en fremtidig ansatt. 
 
I tillegg til CVen må du alltid sende med en egenskrevet søknad. Her bør du skrive hvorfor akkurat du burde få den aktuelle jobben og hva du mener du kan tilføre arbeidsplassen. 
 
- Her er det viktig å lese korrektur, skrivefeil kan i seg selv være grunn nok til at du ikke får drømmejobben, minner Schramm. 
 
Det kan være lurt å be noen andre lese over søknaden, man bli ofte blind på det man selv skriver om man har brukt mye tid på det. 
 
 

På intervjuet

 
Jobbintervjuet er det ene møtet du har til å overbevise din fremtidige arbeidsgiver om å bli nettopp det. 
 
- For at jobbintervjuet skal gå så smertefritt for seg som mulig, bør du øve deg på hva du skal si på forhånd. Still deg selv alle mulige spørsmål og øv deg på å svare høyt for deg selv. Husk, det kan komme en god del ubehagelige og vanskelige spørsmål på et jobbintervju, sier Schramm. 
 
Utover dette er det alltid viktig å komme i tide. Kle deg ordentlig, men ikke så ordentlig at du føler deg utilpass. 
 
- Ved første møte med intervjuer er det også ekstra viktig å ha et fast blikk og et hast håndtrykk. Det lønner seg aldri å virke usikker i møte med en potensiell arbeidsgiver, råder hun. 
 
Når intervjuet starter vil du ofte oppleve at samtalen dreier seg om noe annet enn forventet. I stede for å snakke om deg og dine evner vil intervjueren ofte høre hvor mye du kan om bedriften du søker jobb i. God kunnskap om bedriften og hva de driver med vil dermed gi deg pluss poeng helt fra starten av. 
 
Etter dette vil du få beskjed om å fortelle om deg selv. 
 
- Her må du være oppmerksom. De ansatte ser ikke kun på dine kvalifikasjoner, de ser også på deg som person og avgjør om du passer inn i deres arbeidsmiljø, påpeker Schramm. 
 
Etter dette vil samtalen vende over til jobben som er utlyst og du vil få muligheten til å få fortelle hvorfor jobben passer nettopp deg. Du vil her kunne stille spørsmål om det du måtte lure på. 
 
 
 
Kilde: bookboon.com – Sådan får du jobbet av Gitte Schramm.