(StudentTorget.no):

Handelshøyskolen BIs Næringslivsdagene 2012 blir avholdt denne uken med mange forskjellige foredrag og foredragsholdere. Temaet for årets næringslivsdager er «beyond borders». 

Tirsdag besøkte blant annet Arne Hjeltnes skolen han tidligere har studert ved. Han pratet om  viktigheten av å ha erfaring og kompetanse fra utlandet.

Hjeltnes er utdannet siviløkonom fra BI og University of Cambrigde, men mange kjenner han nok best fra tv, hvor han i en årrekke dro på tur med Arne Brimi, Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie i seieren «Gutta på tur».

I tillegg til å ha vært utenlandsstudent, har han også  erfaring med å jobbe i utlandet. Tidlig på 2000-tallet flyttet Hjeltnes til Hong Kong for å være representant for Eksportutvalget for fisk (EFF). Han har også jobbet som reiselivutsending i New York for Innovasjon Norge. Nå er vossingen daglig leder i det digitale kommunikasjonsselskapet Creuna.

Energiske Hjeltnes utløste den ene latterkulen etter den andre hos publikum. Til tross for at det var et viktig tema han snakket om, greide han å bake inn mange humoristiske humoristiske poeng som: 


«Jeg syns Ålesund er en av landets flotteste kystbyer. De hadde flaks med at byen brant da vi var inne i så flott arkitektonisk periode i landet, og at keiser Wilhelm betalte for gildet. Hadde sunnmøringene skulle betalt dette selv hadde den ikke sett sånn ut, se på Molde for eksempel.»

 


ENGASJERT: Arne Hjeltnes holdt foredrag om viktigheten av å skaffe seg kompetanse og erfaring fra utlandet. Her viser han fram en sak fra Bergens Tidene brukt som eksempel på at med alle digitale flatetene vi har fått, gjør det utfordrende for avisene å kapre leserne. - Denne saken har virkelig alt, det er gruppesex, rattfyll og svensk kvinne, sa Hjeltnes.
 

Når du reiser ut som utvekslingsstudent, eller i forbindelse med jobb får du med deg mye verdifullt i bagasjen når du skal hjem igjen, blant annet kulturelle koder, normer og språkkunnskap. Men det er også viktig å tenke på at du også kan gi noe tilbake til hjemlandet mens du er der ute, ved å være med å sette det lille landet vårt på verdenskartet. 

 

- Verdens beste utgangspunkt

Hva skal vi leve av når oljen tar slutt, var et spørsmål Hjeltnes var opptatt av. Han raljerte med at nordmenn er godt vant til å sitte tilbakelent og bruke penger. 

- Hvis dette fortsetter kommer ikke barna deres til å ha penger igjen, og det er jo litt trist. Vi må finne på noe smart, ellers blir dette en dyr stat å drive etter hvert. Tidligere statsminister Jan P. Syse sa en gang at ikke hjelper å være på riktig hylle hvis man er i feil skap, sa Hjeltnes og minte om at det fantes en tid hvor vi ikke hadde oljen, og vi klarte oss bra. Det gjelder bare å skape noe nytt.


- Norge har verdens beste utgangspunkt. Vi har masse penger og flinke folk. Og det er viktig å minne om at vi fikk til ting før vi fant oljen. For hundre år siden var vi verdens tredje største skipsnasjon. Noen grunner til det var at vi hadde billig tømmer og billig arbeidskraft. Det var bare den ene sønnen som kunne drive gården, de andre måtte ut å jobbe for å klare seg. Vi hadde også risikovillig kapital, folk pantsatte hus og hjem for å satse. Det var kompetanse, utdanning og kunnskap vi levde av da også. 

 

Kan ikke sitte stille og vente

Våre nordiske naboer karakteriserte Hjeltnes som sleipe. Han poengterte at det ikke nytter å sitte stille og håpe at ting vil skje, som nordmenn kan ha en tendens til, godt vante som vi er til å bade i oljepenger. Et eksempel han brukte var at finnene hadde tatt til seg julenissen og melket den for alt den er verdt. 

- Finnene stjal nissen vår. Vi trengte ikke nissen, vi satt sitte, var mette, gode og rike på olje. Finnene tenkte «hva skal vi tjene penger på, vi tar julenissen». Nissen var vår. Nå lander 500 charterfly i Rirovaniemi i løpet av ett år, og 360 000 turister besøker stedet. De betaler til og med for å kjøre snøfreser, fortalte han.


 

Vi må selge oss selv

Hjeltnes gjorde også et poeng ut av at vi må bli flinkere til å markedsføre oss selv og vise at vi finnes.

- Norge har blitt kåret til å ha den flotteste kystlinjen år etter år. Vi har den flotteste kystlinjen, likevel drar flere amerikanere på cruise til Baltikum isteden for å dra til Norge. Hva skal de gjøre der, det er flatt og de har vond mat. Det er ikke vits i å ha den flotteste kysten hvis ingen vet om den, sa han engasjert. 

Hjeltnes har bodd flere år i Hong Kong hvor han har jobbet med fiskeeksport. Han er heller ikke imponert over Norges involvering i østen. 

- I 2003 la Norge ned ambassaden i Hong Kong, som er et av Norges viktigste handelsområde, og flyttet den til Slovakia. Du må være der hvis du skal selge, men vi er verdens beste i alt. Vi har olje og penger, og trenger ikke å anstrenge oss, fortalte han med en sarkastisk tone.

 

Laks og IKEA

En av våre viktigste eksportartikler er laks, noe vi eksporterer rundt en million tonn av i året. Skal vi få solgt fisken vår, må vi dra ut. 


- Laks er en merkevare som er like sterk som IKEA. Den må selges, og derfor må vi være der ute. Jeg besøkte for en stund siden fiskefabrikken Lerøy Aurora i Troms. De har greid å overbevise japanerne om at laksen deres har ekstra bra kvalitet på grunn av kombinasjonen midnattsol og nordlys, og av den grunn har de greid å fått opp kiloprisen.  Det er sånn man må tenke for å lykkes.

Hjeltnes serverte også en fun fact om sushi med laks, og mener dette er en norsk oppfinnelse på lik linje med håndgranaten og sixpacken (ikke vaskebrettmagen, men måten man fester seks øl sammen red.anm).

- Sushien har eksistert i 2000 år i Japan, laksesushien ble imidlertid oppfunnet i 1985 av en japansk sushikokk for at vi skulle få eksportere laksen vår. Vi eksporterer laks til sushibruk for fem milliarder kroner i året. Det burde vært byster av den japanske sushikokken langs kysten. Han var vår døråpner.

Den engasjerte foredragsholderen mener at alle bør ta seg en tur ut i verden. Ut for å markedsføre og skape. Man kan tidsnok komme hjem igjen, og skal vi tro den tidligere tv-personligheten kommer vi ikke av å gå glipp av mye her hjemme, for det er der ute det skjer. 


- Dra ut verden, dere kan komme hjem en gang og det har ikke skjedd noe. Ingenting. Dra ut i verden og selg Norge, avsluttet Hjeltnes. 

 

LES OGSÅ: Hans-Wilhelm Steinfeld er lei av fantasiløs ungdom