(StudentTorget.no):

- Vi har hatt mange frivillige som har hatt mye ansvar hvert år, men i år ønsket vi å formalisere denne ordningen. Vi har erfart at den tiden mange bruker på å være frivillig i Kosmorama er verdifull når det gjelder å vise til arbeidserfaring, og mange bruker oss som referanse, forteller festivalprodusent for Kosmorama, Bente Maalen, 

- Dette er en filmfestival som handler om å dra frem nye talenter i filmbransjen, og det er fint å kunne gjøre dette også på andre områder, sier hun.

 

Fra «løpegutt» til gjestekoordinator

Vanja Ødegård (25) er til vanlig filmstudent ved NTNU, men i år har hun valgt å vie seg til praktikantstillingen i Kosmorama. 

- Det er viktig for meg å kunne være med på å styrke filmmiljøet i Trondheim, og kanskje kunne bidra til å bevisstgjøre andre filmstudenter på festivalen og de mulighetene den bringer med seg. 

 


FESTIVALPRODUSENT: - Dette er en filmfestival som handler om å dra frem nye talenter i filmbransjen, og det er fint å kunne gjøre dette også på andre områder, sier festivalprodusent Bente Maalen. 

 

For studenten har filmfestivalen alltid hatt stor betydning, først som publikummer før hun i fjor bidro som frivillig gjestevert, og «løpegutt» for festivalprodusenten når hun trengte en ekstra hånd. I år ble hun spurt om å være gjestekoordinator og valgte dermed å ta steget opp i festivaladministrasjonen. 


- Man vet ofte ikke hva slags jobber som kan vente en når man er ferdig med et studium som er såpass svevende som mediefagene, og derfor tror jeg det er viktig å bruke litt tid på å finne ut hvilke muligheter som finnes, og kunne knytte kontakter i miljøet. Kosmorama er en fin sjanse til å gjøre nettopp dette, sier hun.

Tre dager før festivalen åpner er det høyt tempo i Kosmoramas lokaler i Trondheim. Hektisk møtevirksomhet, og mye mailing står på agendaen for praktikantene. Festivalen har ikke kun publikum som målgruppe, men en viktig del av festivalen er også å tilby besøkende spennende filmfaglig innhold. I år venter de gjester fra ulike deler av verden, og Ødegård har ansvar for at disse skal få et positivt møte med festivalen og Trondheims filmmiljø. 

-Jeg har heldigvis fire frivillige gjesteverter under meg, men jeg må holde styr på at alle gjestene får det de skal ha når de ankommer festivalen, forteller Vanja. 

LES OGSÅ: Jostein er Ukas student - frilansfotograf og VFX-student

 

- Verdifull erfaring

Festivalprodusent Bente Maalen håper praktikantstillingene kan gi studentene en god opplevelse, og en arbeidserfaring de kan dra nytte av. Hun forteller at de kommer til å fortsette med praktikantordningen.


- Vi kommer til å lyse ut nye stillinger til høsten, og vi ønsker et tett samarbeid med studiestedene slik at vi kan tilpasse stillingene slik at studentene får en erfaring som er rettet mot akkurat deres studium.

I år er det fem praktikanter i Kosmorama, alle med ulik bakgrunn og en variert interesse for film, noe Vanja tror er positivt for miljøet.

-Jeg har en litt bred filmsmak som inkluderer svart-hvitt-film og stumfilm, mens andre er kanskje litt mer «kommers» i smaken, men jeg tror dette bare bidrar til et godt miljø mellom oss, det er en fin blanding av folk som kan bidra med ulike meninger, sier filmstudenten.

 


KOSMORAMA: Kosmorama internasjonale filmfestival ble etablert i 2004. I år blir festivalen arrangert fra 19.-25.mars. 

- Det er trivelig å komme på jobb og kunne ta en kaffe og slå av en prat med de andre praktikantene. Vi har det veldig gøy på jobb.

På spørsmål om det er mye jobbing svarer Vanja bastant:

-JA! 

LES OGSÅ: Hvordan håndere stress? Stress og stressmestring i studietiden | Studentopplysningen

 

Studier eller jobb - en balansegang

Filmstudenten balanserer for tiden mellom frivillighetsverv, jobb på Trondheim kino, praktikantstillingen og studier. Hun anbefaler andre å være praktikant i Kosmorama, men fremhever at man må ha tid og mye innsatsvilje. 


-Jeg har litt pause fra studiene dette året, jeg tar halv studieprogresjon fordi jeg hadde lyst til å gjøre dette her.

Praktikanten vet ikke helt hva som venter når festivalen åpner. Kosmorama venter gjester fra hele verden og har mye spennende på programmet. Hun syns det er ekstra spennende med Kosmorama fordi det er en filmfestival som ikke satser på det kommersielle filmmarkedet, men heller har fokus på det nye og ukjente.

- Jeg savner litt å være publikum, jeg får nok ikke sett så mye film. Det hadde vært fint å kunne gjøre som før og bare ta med seg matpakke og benke seg ned i kinosalen for å få servert den ene filmen etter den andre, drømmer den filminteresserte praktikanten.

Jobben hennes under festivalen er hovedsaklig å koordinere at gjestene får det de ønsker seg innenfor rimelighetens grenser.

- Det er mye å holde styr på, og jeg vet ikke helt hvordan det blir enda, men forhåpentligvis går det bra!, avslutter hun.

 KOSMORAMA: 

 

  • Kosmorama er Trondheims internasjonale filmfestival. Den arrangeres i år for åttende gang på rad og varer fra 19. - 25.mars.
  • Ordet Kosmorama betyr en perspektivisk gjengivelse av verdens severdigheter. Grunnen til at festivalen har fått navnet Kosmorama er at den første kinoen i Trondheim het Kosmorama Theater.
     
  • Kosmoramafestivalen baserer seg først og fremst på frivillig arbeid med også praktikanter,  Dette året er det flere praktikantstillinger enn det har vært tidligere år, og praktikantstillingene er utvidet til å gjelde eventkoordinator, gjestekoordinator, markedskoordinator og info- og frivilligkoordinator. Praktikantene får ca. 10 000 kroner for arbeidet de legger ned. 
  • Under festivalen viser de et stort antall filmer, både gamle og nye, i tillegg kommer skaperne av filmen Kon Tiki for å vise smakebiter.
  • Kosmorama har også sin egen prisutdeling: Kanonprisen med følgende kategorier: Beste kvinnelige hovedrolle, mannlige hovedrolle, beste birolle, beste produksjonsdesign, beste lyddesign, beste klipp, beste foto, beste filmmusikk, beste produsent, beste manus, beste regi og beste nyskaper.