S tudentTorget har snakket med to studenter, som har engasjert seg i ulike studentradioer.

Ole Martin har akkurat begynt i Radio Nova, og blitt inspirert til å gå etter en karriere innen journalistikk.

Benedicte har gjort nettopp det – hun begynte i studentradioen, og nå er hun en av dem som fyller ettermiddagen med skravling og popmusikk på mP3.

Uten min erfaring fra studentradioen, er jeg nesten 110% sikker på at jeg aldri ville havnet i NRK P3 og mP3. Jeg er så glad for at jeg søkte studentradioen, kom inn, og så senere være så heldig at Bjørn Tore Grøtte i P3 turte å ta sjansen på skravlebøtta fra Tønsberg, forteller Benedicte Hamnes (22), som startet i studentradioen i Trondheim, Radio Revolt, i 2009.

 

Ønsket journalistisk erfaring

Ole Martin Wølner (21) studerer sosiologi på første året, ved universitetet i Oslo, og engasjerer seg i studentersamfunnet, ved å jobbe for studentradioen i Oslo, Radio Nova.

Ole Martin forteller at han begynte å studere sosiologi for å få en bedre forståelse for samfunnet, og han har definitivt lyst til å drive med journalistikk.

– Jeg syntes det virket utrolig interessant og spennende, og tenkte også at det var lurt, med tanke på fremtiden, å få journalistisk erfaring.

Han jobber med morgenshowet på Radio Nova og blir forhåpentligvis snart programleder der.

– Selv om det bare er gøy, må man være ordentlig engasjert for å jobbe for radioen. Vi må kunne sette av minst ti timer i uken til arbeidet og vi bruker mye tid på å lage reportasjer, skrive manus og forberede sendinger. Jeg vet at jeg må yte.

Ole Martin kan fortelle om et proft miljø ved Radio Nova som kun drives av studenter.

– Vi er over 100 frivillige og det er et kjempegodt arbeidsmiljø. I år, feirer vi 30 års jubileum og det er veldig moro!

 

 

Viktig å være engasjert

Ola Martin nevner flere av foreningene ved universitetet, som driver med alt fra TV, stand-up og ølbrygging, og kan skrive under på at det bare er positivt.

– Det er viktig ikke bare sitte og lese, og å være for seg selv i studietiden. Da kan man lett bli ensom. Oslo er jo en stor by, og det er viktig å ha noe å gjøre ved siden av studiene.

Han forteller at han møter masse forskjellige mennesker ved å engasjere seg i radioen og knytter kontakter, som kan være viktige å ha, også i fremtiden.

Det er positivt på alle måter å engasjere seg i studentforeningene, både for det sosiale liv, men også med tanke på fremtiden.

Jeg tenker jo at det ser bra ut på CV-en også, sier Ole Martin.

I likhet med Ole Martin, er Benedicte overbevist om at det å engasjere seg ved siden av studiene er utelukkende positivt.

– Jeg mener det er kjempe viktig å engasjere seg ved siden av studiene, ikke bare ha nesa i bøkene. Engasjer deg i et idrettslag, en organisasjon eller for eksempel studentmediene.

– Jeg har alltid vært engasjert ved siden av skolen, både som rytter og håndballspiller, og senere studentradioen. Det har gitt meg mye.

 

 

Lagde radio på kassett

Selv, har Benedicte kombinert arbeidet i Radio Revolt med studiene i medievitenskap, med støttefag i kultur og kjønnsstudier ved NTNU.

– Jeg har brukt litt lenger tid på å fullføre graden min, fordi jeg tok et halvt år permisjon for å jobbe i P3, mP3. De siste 18 månedene så har jeg kombinert 60% jobb og 100% skole.

Men arbeidet i radioen har gitt henne en slags erfaringsbasert utdanning på siden, hvor hun har lært å lage radiosaker, hvordan man oppfører seg i radioen, alt om utstyret og hvordan det fungerer, og som daglig leder fått ledererfaring.

Benedicte forteller at hun interesserte seg for radio allerede som liten, da hun lagde radio på kassett.

Hun har alltid hørt på radio, og vært fascinert av hvordan gode programledere kan skape rom for refleksjon, skape en ‘snakkis’, formidle et budskap som kan få frem en følelse, eller hvordan en programleder mestrer å ‘selge inn’ musikken.

– Kort sagt, er radio som kunst: vakkert, spennende, nyskapende og inspirerende.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å kunne lage radio, og etter å ha kjent på hvor stor lyst jeg hadde til det, så sendte jeg en søknad til studentradioen i Trondheim, Radio Revolt, og kom på intervju. Og jeg pratet vel hull i hodet på de som hadde intervjuet – stakkars folk!


 

Viktig å prestere på studiene

Selv om arbeidet i studentradioen av og til har gått ut over studiene, forteller Benedicte at det var viktig for henne å prestere, både i radioen og på skolen.

– Jeg sa fra den dagen jeg ble med i Radio Revolt at radio var hobbyen min. Veldig mange skjønte ikke det, hvordan det var mulig, men det ble som en fritidsaktivitet som jeg ville holde på med hele tiden.

– Jeg flytta nesten inn i lokalene til Studentradioen, for å få mest mulig erfaring og for å få oppleve mest mulig. Dessuten, så fikk jeg utrolig gode venner der, som jeg fortsatt har kontakt med i dag og vi hadde så mye moro!

– Men jeg er en slik person at når jeg først har begynt på noe, så skal jeg fullføre 110% - så å la studentradioen gå utover karakterer var ikke aktuelt, jeg skulle og ville gi mitt beste både på skole og i radioen.

Snart er hun ferdig med bachelorgraden og gleder seg til å vie sin fulle oppmerksomhet til radioen.

– Etter at jeg hadde vært på lufta for aller første gang, og latt min stemme strømme utover eteren en tidlig februar morgen for å lese nyheter - så var det gjort.

– Jeg gikk ut av studioet med skjelvende hender og var like ved å besvime, og på en syk måte så visste jeg bare: Dette skal jeg gjøre til jeg blir 100 år uansett hva!


 

Engasjement er aldri feil!

Å engasjere seg i studentforeninger, trenger ikke å være noe man har et mål med, det er også viktig å få tilførsel og inspirasjon fra andre hold. Det mener Ole Martin:

– Det er viktig å ha noe å gjøre og få muligheten til å møte forskjellige mennesker. Man kan ikke bare sitte å lese.

Benedicte mener at engasjement aldri er feil.

– Dessuten, vil det gjøre studiedagen din mye lettere – vi trenger alle et avbrekk fra bøkene.

– Og er du heldig, så sørger kanskje erfaringene du har skaffet deg ved siden av studiene for at du får drømmejobben. Det handler bare om å sette seg mål og aldri gi seg, da klarer du alt, nesten i hvert fall.