(StudentTorget.no):

Ingen kløe, ingen svie, ingen symptomer er til stede – og du tenker automatisk at du er fri for kjønnssykdommer. Det kan vise seg å være svært feil.

Bakterien klamydia har nemlig som oftest få eller ingen symptomer, og er derfor veldig vanskelig å oppdage. Folkehelseinstituttet melder om 22 527 tilfeller av diagnostiserte genitale klamydiainfeksjoner i 2010 i Norge, men de reelle tallene er sannsynligvis mye høyere, siden mange ikke merker at de er smittet med klamydia.

Solveig Eithun er leder for Medisinernes seksualopplysning (MSO) i Bergen, en frivillig organisasjon av medisinstudenter som også har avdelinger i Oslo, Trondheim og Tromsø. De reiser rundt på ungdomsskoler, videregående skoler, folkehøgskoler, asylmottak og har oppsøkende seksualopplysning, og hovedmålet er å spre informasjon om prevensjon og kjønnssykdommer.

Blant annet opplyser Eithun om at det ikke trenger å koste en eneste krone å teste seg for klamydia.

– Undersøkelse, behandling og kontroll er gratis, ettersom klamydia ifølge smittevernloven er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom. Dersom man i samme time kommer med flere problemstillinger, som ikke gjelder kjønnssykdommer, vil ikke timen lengre være gratis.


 

Stoler på at partneren ikke er smittet

Nordmenn er dårligst i Norden på bruk av kondom, og én av fire nordmenn dropper kondomen fordi de stoler på at partneren ikke har kjønnssykdommer. Det viser RFSUs undersøkelse «Sex og kondom og sånn» fra 2011. Undersøkelsen fant også at over halvparten (51 prosent) av de som har hatt sex bedømmer risikoen for å få klamydia som veldig liten.

Eithun viser også til tall som sier at det er guttene som er sløvest når det kommer til å teste seg for kjønnssykdommer.

– Det har vært en nedgang i antall som tester seg de siste årene, samtidig som andelen positive tester stiger. Av de 246 268 personene som testet seg for klamydia i 2010, var andelen kvinner 74 prosent. Det betyr at guttene er altfor dårlig til å teste seg!, sier hun.

I Australia har de satt i gang et pilotprosjekt hvor målet er å få flere unge til  å teste seg for klamydia, hvor seksuelt aktive mellom 16 og 30 år får utbetalt 10 australske dollar, cirka 60 kroner, for å teste seg. 

MSO-lederen tror mange lar være å teste seg for kjønnssykdommer fordi de er usikre på hvordan selve testingen foregår. 


– I dag tas de fleste prøver med urinprøve, jentene bør i tillegg ta en prøve fra innsiden av skjeden med en vattpinne. Dette kan man gjøre selv.  Jenter som har symptomer anbefales å ta en gynekologisk undersøkelse i tillegg for å utelukke at det er andre grunner til symptomene, forteller Eithun, og aviser samtidig den fryktede vattpinne-praksisen for guttenes del.

– Mange gutter tror at de må få en vattpinne inn i urinrøret, men det er en avlagt praksis nå!

 

LES OGSÅ: Studenter mest utsatt for kjønnssykdommer

 

Enkelt å teste seg

Mange er ikke klar over hvor lett det er å teste seg, og bli kvitt infeksjonen. Ei heller mulige konsekvenser som at man kan bli steril dersom man blir gående med kjønnssykdommen for lenge.

Både hos fastlegen, andre klinikker, og helsestasjonene hos Studentsamskipnaden i de ulike studiebyene kan du enten få behandling eller ta en selvtest. Bor du i Oslo eller Akershus kan du også få tilsendt en klamydiatest-pakke hjem anonymt og gratis, og komme til behandling ved Olafia-klinikken dersom testen slår ut positivt.


Det finnes også ulike nettsider som sender deg en «test seg selv»-pakke, hvor du ikke trenger å møte opp hos legen dersom du er smittet, men disse sidene har blitt mottatt med skepsis. Eithun mener at opplysningsarbeid kan bidra til at flere tester seg for kjønnssykdommer.

– Jeg tror at det å drive opplysningsarbeid blant ungdommer er utrolig viktig. I dag er det så mange ulike og usikre kilder til informasjon, slik at det er behov for kort, konsis og forståelig fakta, både for å få frem alvoret i å få, og spre en kjønnssykdom, samt viktigheten av å teste seg.

– Også er det jo alltid viktig og slå et slag for kondomen, avslutter hun.