H ar du bestemt deg for å studere – men vet ikke hvor?

Asia har de siste årene hatt stor økonomisk og sosial vekst – og kunnskap om asiatiske land blir stadig viktigere. Dette kan gi studenter med førstehånds kjennskap til land som Kina, India og Singapore en fordel i et selektivt jobbmarked.

 

Ønsker flere utvekslingsstudenter

Både Kunnskapsdepartementet og Næringslivsdepartementet ønsker at flere skal studere i land som Kina, sier seniorrådgiver Ingebjørg Birkeland ved, senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).

Hun viser til at det i dag er relativt få som velger å ta utdanningen sin i Asia.

Mangel på engelskspråklig utdanning er nok en av de aller viktigste faktorene til hvorfor ikke flere norske studenter har valgt å studerer i Asia tidligere.

Likevel har land som Kina sagt at de vil sørge for utvidede utdanningsmuligheter i landet - også for folk som ikke snakker kinesisk, sier Birkeland.

Tidligere har det ikke blitt gitt støtte til det første året av studiene i land som Kina og India, men fra skoleåret 2012/2013 er det mulig å få stipend og lån for også dette året, hvis universitetet du velger å studere ved står på internasjonalt anerkjente rankinglister.

Birkeland sier at det kan være stor forskjell i utdanningskvaliteten på de forskjellige universitetene, og ber fremtidige studenter undersøke dette nøye.

En annen ulempe har vært, og er fortsatt at ettersom mange asiatiske land er i rask utvikling, kan det være stor forskjell i kvalitet fra universitet til universitet, utdyper seniorrådgiveren.

Derfor anbefaler Birkeland at norske studenter som vurderer å studere på det asiatiske kontinent å bruke offentlige nettportaler som studeriutlandet.no for å ikke ende opp med et dårlig utdanningstilbud.


 

Studere i Kina

Fra «The great leap forward» i 1950-årene og den kulturelle revolusjon på 1960–tallet har Kina i dag etablert seg som verdens raskest voksende økonomi.

Keiserdømmet har også hatt stor utvikling i levestandard siden 1980-tallet.

De har også økt handel og samarbeid med USA og andre vestlige land, deriblant Norge. Dette har gjort Kina til et høyaktuelt studieland for internasjonale studenter.

En som selv studerer i Kina, og som også hjelper andre norske studenter, er Sverre Jonassen. Ved siden av egne studier arbeider han som ANSAs landsleder for Kina.

 

 

Nå tar jeg det siste året av en bachelor i internasjonal markedsføring ved Fudan University i Shanghai. Jeg er her på utveksling gjennom Handelsehøyskolen BI, forteller han.

 

Hvordan er det å være student ved Fudan University?

Fudan University er blant de beste universitetene i Kina og blir regnet som en eliteskole.

Det faglige nivået synes jeg er svært høyt, og vi har presentasjoner og case fremfor pugging, det liker jeg, sier Sverre, som også trives godt i skolens studentmiljø.

 

Et imøtekommende folkeslag

De fleste studentene ved Fudan kommer fra asiatiske land, USA og Russland, og i tillegg er en del fra Europa.

Det er et inkluderende miljø hvor det er lett å få seg venner, fastslår han og legger til at han ikke synes dette er unikt for skolen:

Kinesere generelt er nysgjerrige på vår kultur, og mange er ute etter å få praktisert engelsken sin. Det første jeg tenker på når noen ber meg beskrive kinesere, er at de er imøtekommende og ærlige, sier han.


 

Attraktivt kunnskap

Sverre tror utdanning i Kina gir norske studenter en fordel i et tøft jobbmarked.

Utdanning i Kina kan gi studenter en fordel når de skal ut i arbeidslivet. Norge har tett samarbeid med Kina, men vi mangler kunnskap om landet, mener han, og legger til at han også ser andre fordeler ved å studere i Kina:

– Dersom du ikke har en karriere i tankene kan du reise til Kina for å utvikle deg selv som person. Å virkelig møte en kultur, som er totalt anderledes, kan endre perspektiver, styrke selvtilliten og gi deg motet til å dra ut på andre eventyr.

Sverre avslutter med å anbefale norske studenter på jakt etter internasjonal utdanning å kontakte ANSA hvor de kan få råd og veiledning før, under og etter studiene.

 

Singapore - en europeisk storby i Asia

Sørøst i Asia ligger Singapore, et land som ikke er mye større enn Oslo.

I løpet av de siste årene er dette blitt et mer og mer fremtredende land innen handel og reiseliv, men også som studiested for utenlandske studenter.

Blant de to største offentlige universitetene i landet finner en Nanyang Technological University of Singapore (NTU).

Det internasjonalt anerkjente universitetet kan tilby utdanning innen fem fagområder: Nanyang Business School, College of Humanities, Arts & Social Sciences, College of Science og College of engeneering.

En som anbefaler NTU er tidligere student ved universitetet, Eva Renate Stein.

 

 

Eva tok det siste året av mastergraden sin i internasjonal markedsføring ved skolen i 2007, og har kun lovord å komme med, både om universitetet og Singapore:

– Det faglige nivået ved NTU var veldig bra, både blant lærere, forelesere og elevene. Undervisningen fokuserte på mye praktisk arbeid og oppgavene tok utgangspunkt i hverdagslivet.


 

Strategisk smart

Eva anbefaler norske studenter å studere i Singapore.

Singapore er en europeisk storby i Asia. Du får det beste av begge verdener, sier hun.

Siden befolkningen er en blanding av alle nasjoner, er det et mangfoldig samfunn, og som utenlandsk student ble jeg tatt veldig godt vare på. Både av universitetet og befolkningen, utdyper den tidligere studenten.

Asia er i full vekst, og Singapore er et av de landene som er lengst framme i forhold til levestandard. Alt det som er bra i vesten, som høyt kunnskapsnivå, mat og kultur, og det beste fra det asiatiske samfunnet kommer sammen i én by. Det gjør det til et skikkelig spennende utdanningssted, avslutter Eva.

 

India - hyggelige mennesker og god mat

Asias største land og det mest befolkede demokratiet i verden, er India. Landet har mer enn 200 universiteter og tilbyr all form for utdanning.

India har hyggelige mennesker, varmt vær og god mat, sier Gjermund Johansen (27), en tidligere norsk student ved University of Hyderabad.

 

 

Jeg studerte matematikk og fysikk ved University of Hyderabad i fjor. Som internasjonal student i India ble jeg tatt godt vare på. Utlendinger blir automatisk sett opp til, det er en fordel i et samfunn hvor mange tenker klasser og klasseskille, sier han.


 

Valg av universitet er viktig

Til tross for gode opplevelser anbefaler Gjermund å bruke god tid på fagvalg og valg av universitet:

– Drar du til India med hovedfokus på det faglige, så anbefaler jeg ikke University of Hyderabad. Jeg hadde en del både faglig og pedagogisk dårlige lærere, og det var en del rot og dårlig struktur rundt fagene.

Han anbefaler studenter som vil studerer ved universitetet å ta direkte kontakt med skolen for å unngå misforståelser eller feiltolkning av informasjon rundt fagvalg.

Oppholdet mitt i India er ikke noe jeg angrer på. Jeg valgte landet fordi jeg ville oppleve det å studerer i utlandet – og det er absolutt et spennende land, avslutter han.

 

Sør-Korea

Et av Asias mest moderne, teknologisk avanserte og velstående land er Sør-Korea. I løpet av de siste tretti årene har Sør-Korea hatt en stor økonomisk utvikling, og landet er i dag verdens trettende største økonomi.

En som har dratt på utveksling til Sør-Korea to ganger er Marius Dyrseth (23).

Jeg startet å studere koreansk på videregående og dro da til Sør-Korea på utveksling. Det ga mersmak. Da jeg startet på høyere utdanning ville jeg gjerne fortsette å utvikle språkferdighetene mine og jeg ville tilbake til landet, forteller han.

Marius tar nå siste året av en bachelorgrad i IT – språk, logikk og teknologi ved Universitetet i Oslo (UiO).

UiO har utvekslingsavtaler med flere universiteter i Sør-Korea, og det ga Marius mulighet til å dra på utveksling til det teknologisk avanserte demokratiet for andre gang.

I fjor studerte jeg ved Yonsei University. Det ga meg utrolig mye. Sør-Korea er jo langt framme i IT, så det passet godt med studievalget mitt, forteller han.

Det er et veldig inkluderende studentmiljø ved skolen, sier han videre. Universitetet ligger i et eget studentområde med andre skoler, så mye handler om studenttilværelsen. Det skaper samhold og masse opplevelser, mener han.


 

Svært aktive sørkoreanere

Yonsei University ligger flott til i studentområdet Sinchon, i hjertet av den Sør-Koreanske hovedstaden Seoul.

Jeg var også med i en filmklubb ved Yonsei, og det var her jeg fikk flest venner, avslører Marius. Klubben arrangerte mange aktiviteter, blant annet så campet vi i fjellet.

Det er masse studentorganisasjoner ved universitetet, så jeg anbefaler de som vil studere ved Yonsei å bli med i en av klubbene, sier han og tilføyer:

– Akkurat det med studentklubber tror jeg gjelder for mange sørkoreanske skoler. Sørkoreanere er svært aktive.

 

Hva er fordelene og ulempene med å studerer i Sør-Korea?

Utenlandske studenter blir tatt veldig godt vare på.

Ulempen er vel at mens internasjonale studenter, og da spesielt lyshudede, vestlige studenter nyter stor respekt, så blir andre sett ned på.

Det er vel det beste og mest negative jeg opplevde av det koreanske samfunnet, sier Marius.

 

Hvordan var det faglige nivået på Yonsei?

Jeg synes fagene der var enklere enn i Norge.

Norske elever pleier jo å skrive mye stiler og essayer helt fra barneskolen av. Det gjør de ikke i Sør-Korea, og de store oppgavene på universitetet gikk ut på nettopp å skrive slike oppgaver.

For de innfødte er jo dette uvant og utfordrende, men om du er vant til det, så synes jeg ikke oppgavene i seg selv var spesielt vanskelige, avslutter han.